Βίντεο-ντοκουμέντο στη δίκη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ – Oι ενοχές του ταμία και οι τελευταίες στιγμές πριν από το βασανισμό του
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Ένα νέο βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ λίγο πριν από τη σύλληψή του προβλήθηκε στη δίκη για τον θάνατο του Αφροαμερικανού.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν προσπάθησε να συλλάβει τον Φλόιντ, με την υποψία ότι είχε δώσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων σε ένα μπακάλικο για να αγοράσει τσιγάρα.
Στις 25 Μαΐου 2020 ο 44χρονος λευκός αστυνομικός γονάτισε επί σχεδόν εννέα λεπτά στον λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος ήταν πεσμένος στο έδαφος δίπλα σε ένα περιπολικό και διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.
Το βίντεο του περιστατικού έκανε τον γύρο του διαδικτύου και πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλο τον κόσμο.
Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: «Νιώθω ενοχές», δηλώνει ο ταμίας που τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα
«Αν είχα πάρει το χαρτονόμισμα, όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί». Ο νεαρός που κατέθεσε στη δίκη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ είπε ότι αισθάνεται ενοχές επειδή τον κατηγόρησε ότι τον πλήρωσε με ένα πλαστό εικοσαδόλαρο και στάθηκε αφορμή για την επέμβαση της αστυνομίας.
Ο 19χρονος Κρίστοφερ Μάρτιν κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του λευκού αστυνομικού που γονάτισε επί σχεδόν εννέα λεπτά στον λαιμό του Φλόιντ, στις 25 Μαΐου 2020, στη Μινεάπολη.
Εκείνη την ημέρα ο Μάρτιν, που είναι επίσης Αφροαμερικανός, δούλευε στο ταμείο του παντοπωλείου Cup Foods, κάτω από το διαμέρισμά του, όταν παρατήρησε τον Τζορτζ Φλόιντ «επειδή ήταν τεράστιος» (είχε ύψος σχεδόν δύο μέτρα). Αντάλλαξε μερικές κουβέντες μαζί του και τον βρήκε «συμπαθητικό». Παραδέχτηκε όμως ότι ο 40χρονος μιλούσε κάπως αργά και σκέφτηκε ότι ίσως «ήταν υπό την επήρεια» ναρκωτικών ή αλκοόλ. Όμως ήταν κάτι το συνηθισμένο για πολλούς ανθρώπους εκείνη την ημέρα, που ήταν αργία.
Έπειτα από αρκετά λεπτά, ο Τζορτζ Φλόιντ αγόρασε ένα πακέτο τσιγάρα με ένα χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. «Είδα μια μπλε μπογιά (…), το θεώρησα παράξενο και σκέφτηκα ότι ήταν πλαστό», είπε ο 19χρονος, που έδειχνε εμφανώς νευρικός στο έδρανο του μάρτυρα.
Στο κατάστημα, αν ο ταμίας δεχτεί ένα πλαστό χαρτονόμισμα, το ποσό αφαιρείται από τον μισθό του. Ο Μάρτιν το πήρε, αλλά, αφού το σκέφθηκε, μίλησε με τον υπεύθυνο του παντοπωλείου, που τον διέταξε να ζητήσει από τον Φλόιντ να επιστρέψει στο κατάστημα.
Πηγή: iefimerida.gr