MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Βασικός στόχος της ΕΕ η ανατροπή διάλυσης και αποσύνθεσης της Λιβύης

Advertisement

Sponsored by exness

Αποτροπή της διάλυσης και αποσύνθεσης της Λιβύης, βασικός στόχος της ΕΕ, λένε πηγές της Προεδρίας Ευρ.Συμβουλίου – Στον απόηχο των συνομιλιών του Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν και Σίσι και αντικείμενο τη Λιβύη και το Ιράν

Η αποτροπή της διάλυσης και αποσύνθεσης της Λιβύης είναι ο βασικός στόχος της ΕΕ στην περιοχή, διότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την ΕΕ.

Advertisement

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσωπα κοντά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με άμεση γνώση των συζητήσεων και των κινήσεων του Προέδρου, που ενημέρωσαν μικρή ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, στην οποία βρέθηκε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, βασικός στόχος είναι η αναθέρμανση της διαδικασίας του Βερολίνου και η διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη για μια δημοκρατική πολιτική μετάβαση.

Η ενημέρωση έγινε στον απόηχο των συνομιλιών του Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν και Σίσι και αντικείμενο τη Λιβύη και το Ιράν.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Προέδρου η ΕΕ δεν πιέζεται διπλωματικά από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο για το θέμα, αλλά μετά τις ενέργειες του Προέδρου, οι χώρες αυτές έχουν πλέον δεσμευθεί, μετά τις συναντήσεις να εμπλακούν στη διαδικασία του Βερολίνου. Ωστόσο η ΕΕ θα παραμείνει σε επιφυλακή για να διαπιστώσει αν όντως η Τουρκία και η Ρωσία τηρήσουν το λόγο τους.

Η ΕΕ έχει μέσα και εργαλεία, οικονομικά, χρηματοδοτικά, εμπορικά πολιτικά και οικονομικά, για να επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή, τα οποία είναι αποτελεσματικά δεν πρέπει να υποτιμούνται.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε με τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Τον είχε συναντήσει και ως Πρωθυπουργός του Βελγίου. Πριν από τη συνάντηση συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για συντονισμό. Αν και η συνάντηση κατά 80% αφορούσε τη Λιβύη, συζήτηση έγινε και για το μεταναστευτικό και τις γενικότερες σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς συνάντησε τον Ερντογάν πριν από τον Πρόεδρο Μισέλ και στη συνέχεια τον ενημέρωσε εκτενώς πριν από τη μετάβαση Μισέλ στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η τουρκική πρόταση για την δημιουργία “ασφαλούς ζώνης” στη Β.Συρία, και του εξέφρασε ότι η Τουρκία οφείλει να προσέξει εξαιρετικά την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τέτοιες προτάσεις.

Η ενταξιακή διαδικασία έχει “παγοποιηθεί” προς το παρόν, αλλά “πρέπει να βρούμε τρόπους να επαναφέρουμε τη θετική ατζέντα στις σχέσεις με την Τουρκία, χωρίς να καταργήσουμε τη ενταξιακή διαδικασία – κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό”, σημειώνουν οι πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο. Διευκρινίστηκε δε ότι “ο Πρόεδρος Μισέλ σκοπεύει να ξεκινήσει μια σειρά στρατηγικών συζητήσεων για θέματα εξαιρετικής σημασίας, και η στρατηγική συζήτηση για το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία είναι μια από τις πρώτες που θα διεξαχθούν.

Με τον Ερντογάν, ο Πρόεδρος Μισέλ μίλησε αναλυτικά για τη διαδικασία του Βερολίνου, να μάθει τι επιδιώκει η Τουρκία και τι ευαισθησίες έχει από τη μια η Τουρκία και η Αίγυπτος και από την άλλη να καταλάβει ο Ρ.Τ.Ερντογάν, τι ευαισθησίες έχουν η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της για το θέμα και για τη περιοχή γενικότερα.

Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη Μόσχα, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για αυτό το σκοπό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ μετέβη στην Αίγυπτο και η Καγκελάριος Μέρκελ συνομίλησε με τον Πούτιν, με στόχο να φέρουν όλες τις πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου υπό τα Ηνωμένα Έθνη. Από την άλλη ο Αλ-Σάραζ έπρεπε ι να πεισθεί να κρατήσει αποστάσεις από τρομοκρατικά στοιχεία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδια ενημέρωση “ότι έγινε, έγινε σε εφαρμογή της απόφασης για πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στο διεθνές επίπεδο”.

“Ο λόγος για τον οποίον η απόφαση ελήφθη τώρα και η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι καταρχήν στο παρελθόν είχαμε διάφορες κρίσεις, κρίσεις στην οικονομία, στον προϋπολογισμό, το μεταναστευτικό, το Brexit και πλέον οι  ηγέτες θέλουν να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αν δείτε η Κίνα και οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό στο εξωτερικό επίπεδο”.

“Εμείς πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο και να στείλουμε όλοι το ίδιο μήνυμα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να παίξουμε ένα πιο ισχυρό διεθνή ρόλο”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Εις απάντηση του ερωτήματος γιατί ο Πρόεδρος καλείται να υλοποιήσει τη στρατηγική, “η απάντηση βρίσκεται στις Συνθήκες της ΕΕ, οι οποίες το προβλέπουν, αλλά και οι ηγέτες το ζητούν και το αναμένουν”. “Επιπλέον οι ηγέτες ζητάνε από τον Πρόεδρο να φέρει και τις ίδιες τις χώρες πιο κοντά. Να βρίσκονται στην ίδια σελίδα στα διεθνή”, αναφέρουν.

“Καμία φορά στο εσωτερικό της ΕΕ υπάρχουν διαιρέσεις όχι γιατί τα Κράτη Μέλη έχουν διαφορετικές θέσεις, αλλά γιατί υπάρχει κενό και έλλειμμα πληροφόρησης μεταξύ τους”, τονίστηκε. Το ρόλο του συντονισμού και το κλείσιμο του κενού πληροφόρησης θα τον παίξει διακριτικά στην επόμενη πενταετία ο Πρόεδρος Μισέλ.

Σημειώνεται ότι σε όλα αυτά “υπάρχει στενή συνεργασία με τον Ύπατο Εκρπόσωπο Ζοζέπ Μπορρέλ και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, το Συμβούλιο και την Κομισιόν (ώστε να χρησιμοποιηθεί το δίκτυο)”. Ειδική αναφορά έγινε και στην DEVCO (τη γενική διεύθυνσης αναπτυξιακής βοήθειας, της οποία προΐσταται η Φιλανδή Επίτροπος Γιούτα Ουρπιλάινεν και ο Βέλγος Γενικός Διευθυντής Κουν Ντουν).

“Στόχος του Προέδρου είναι ταυτόχρονα να προάγει και τι δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αξίες”, αναφέρουν.

“Όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται ήδη στην Λιβύη και τη Συρία. Σε σχέση με τη Συρία ο Πρόεδρος φρόντισε λεπτομερώς να ανοίξουν κανάλια επικοινωνίας με ηγέτες που έχουν κάτι να πουν για την υπόθεση της Λιβύης, να αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης και να έρθουν και οι θέσεις τους πιο κοντά”, σημειώνουν.

“Ένας από τους βασικούς στόχους ήταν και η αποτροπή νέων μαζικών κυμάτων παράνομης μετανάστευσης”, τονίζουν.

”Έχει σημασία ότι η Α.Μέρκελ συναντήθηκε ταυτόχρονα με τον Βλ.Πούτιν. Η Μέρκελ και ο Πρόεδρος Μισέλ, συντονίστηκαν και αντάλλαξαν πληροφορίες”, τονίζεται.

“Ζητήθηκε και από τα Κράτη Μέλη να συμβάλουν με απόψεις και θέσεις”, πριν από τις συναντήσεις.

Οι ίδιες πηγές κοντά στον Πρόεδρο ανακοίνωσαν μάλιστα ότι στο πλαίσιο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Μάρτιο θα συγκληθεί και Σύνοδος Κορυφής με τους G5 του Σαχέλ και αντικείμενο το μεταναστευτικό, ενώ είναι σημαντική και η  Ειδική Σύνοδος Κορυφής για την αμυντική συνεργασία της ΕΕ που θα συγκληθεί πριν το καλοκαίρι”.

Τόνισαν μάλιστα ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα πιο ενοποιημένο αμυντικό δόγμα, μεγαλύτερη εμπλοκή στο ΝΑΤΟ, συντονισμό και μεγαλύτερη επένδυση στην άμυνα.

Σημειώνεται ότι “ο Πρόεδρος ξέρει πολύ καλά που πατάει και τι δυνατότητες έχει η ΕΕ των 550 εκατομμυρίων κατοίκων”.

“Προς το παρόν η προβολή ισχύος και της επιρροής της ΕΕ στο διεθνές επίπεδο δεν είναι ανάλογη της πραγματικής δυναμικής της ΕΕ. Η ΕΕ έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στη διεθνή σταθεροποίηση και την ενίσχυση της πολυμέρειας”, σημειώνεται.

Ειδική αναφορά έγινε και στις επαφές με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, του Προέδρους Τραμπ και Τρυντό μετά την Παρασκευή, ώστε να μην κλιμακώσουν τις κινήσεις του σε σχέση με το Ιράν. Η ίδια απόπειρα έγινε και προς τον Ρουχάνι στο Ιράν. Σημαντική συνεισφορά είχαν και τα ειδικά κανάλια επικοινωνίας που παρείχαν Κράτη Μέλη, όπως το ΗΒ (κάτι που θα συνεχίσει και μετά το Brexit). “Μπορεί να μην φάνηκε στον Τύπο, αλλά η σταθερότητα και η αποφυγή της κλιμάκωσης επετεύχθη και ως αποτέλεσμα των κινήσεων της ΕΕ”, τονίζεται. O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επιθυμούσε συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο Πούτιν, όσο και με τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά προς το παρόν δεν έχουν γίνει σχετικές προεργασίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network