MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το παρασκήνιο των PanamaLeaks: Ποιος έκανε την τεράστια διαρροή

Advertisement

Sponsored by exness

Το παρασκήνιο της μεγαλύτερης διαρροής οικονομικών δεδομένων στην ιστορία, των αποκαλούμενων «Panama Leaks» αποκαλύπτει το Politico

Advertisement

Το παρασκήνιο της μεγαλύτερης διαρροής οικονομικών δεδομένων στην ιστορία, των αποκαλούμενων «Panama Leaks» αποκαλύπτει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Politico.

Όπως αναφέρει, όλα ξεκίνησαν με ένα ανώνυμο μήνυμα στη γερμανική εφημερίδα  Süddeutsche Zeitung περίπου ένα χρόνο πριν.

«Η πηγή δεν ήθελε ούτε οικονομικό αντίκρισμα ούτε τίποτε άλλο ως αντάλλαγμα. Το μόνο που ήθελε ήταν μέτρα ασφάλειας» ανέφερε στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα. Ακολουθώντας μια πρακτική που θύμιζε πολύ εκείνη του Έντουαρντ Σνόουντεν, η πηγή πλησίασε τη γερμανική εφημερίδα ανώνυμα μέσω του διαδικτύου, δίνοντας μια αφηρημένη στην αρχή υπόσχεση για την παροχή τεράστιας ποσότητας δεδομένων.

Η πηγή επέμεινε να χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένα μηνύματα στις επικοινωνίες, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν ήθελε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο καθώς θεωρούσε πως η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο. «Θέλω να δημοσιοποιήσω αυτά τα εγκλήματα». Αυτή ήταν η απάντηση του όταν ρωτήθηκε γιατί αποφάσισε να κάνει τη διαρροή.

Κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, η πηγή παρείχε περίπου 2,6 terabytes δεδομένων από την δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca του Παναμά. Η γερμανική εφημερίδα ανέφερε πως παρέλαβε 11,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία αρχίζουν από τη δεκαετία του 1970 και στα οποία συμπεριλαμβάνονται email, αρχεία PDF, φωτογραφίες, τμήματα του αρχείο της Mossack Fonseca.

H Süddeutsche Zeitung αποφάσισε να εμπλέξει στην έρευνα τo International Consortium of Investigative Journalists που συμμετείχε στον συντονισμό άλλων μεγάλων ερευνών που προϋπέθεταν μελέτη τεράστιου όγκου οικονομικών δεδομένων και έτσι ένα δίκτυο 400 δημοσιογράφων σε 80 χώρες άρχισαν να μελετούν τα έγγραφα, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι από μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης όπως ο Guardian και το BBC στην Αγγλία, η El Confidencial στην Ισπανία, η Le Monde στη Γαλλία, κ.α. Για περίπου ένα χρόνο από την παραλαβή των εγγράφων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστές υψηλών προδιαγραφών για να ταυτοποιήσουν τα δίκτυα που περιελάμβαναν 214.000 offshore σε πάνω από 200 χώρες. «Νομίζω ότι σε περίοδο μειούμενων, το μοντέλο διενθούς συνεργασίας είναι κάτι που λειτουργεί» ανέφερε ο Luke Harding, ένας από τους δημοσιογράφους που εργάστηκε πάνω στις διαρροές για λογαριασμό του Guardian.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network