MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τεχνητή Νοημοσύνη και Social Media: Απειλή τα ανεξέλεγκτα εργαλεία

Advertisement

Sponsored by exness

H συζήτηση για την τοξικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Εντείνεται μάλιστα καθώς σε αυτήν εισέρχεται πλέον και το θέμα των εικόνων, που δημιουργούνται από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Από ελπιδοφόρο και βοηθητικό το όλο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να καταστεί μέχρι και επικίνδυνο για νεαρούς η ανυποψίαστους πολίτες εφόσον οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε εργαλεία που δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν, θεωρητικά, τη ζωή μας και που τελικά κρύβουν μέσα τους μεγάλες απειλές για την ήρεμη καθημερινότητά μας.

Advertisement

Τα εργαλεία ΑΙ, αν παραμείνουν ανεξέλεγκτα, είναι το βούτυρο στο ψωμί κάθε καθεστώτος ή και επιτήδειου. Ειδικά στην περίπτωση παιδιών και εφήβων, που συχνότατα ξεκινούν να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ χωρίς να έχουν βασικές γνώσεις σχετικά με το πώς για παράδειγμα μπορεί να γίνει εκμετάλλευση των προσωπικών τους δεδομένων -πληροφοριών και φωτογραφιών- ο κίνδυνος να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Όλοι θυμόμαστε ότι το προηγούμενο διάστημα, εκατομμύρια χρήστες των social media βρέθηκαν να κοιτούν στην οθόνη των κινητών τους πορτρέτα τα οποία είχε σχεδιάσει για αυτούς ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

«Τα social media γιορτάζουν. Οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται. Ποιο είναι το πραγματικό κόστος ενός πορτρέτου που δημιουργείται από AI;», διερωτάται η Τάτουμ Χάντερ μέσα από τον ιστοχώρο της Washington Post. Αφορμή για το άρθρο της στάθηκαν τα AI-generated πορτρέτα που άρχισαν να αναρτούν πολλοί στα προφίλ τους, κάνοντας χρήση μιας εφαρμογής ονόματι Lensa.

Η Lensa είναι μια εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών και βίντεο. Προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει την εν λόγω εφαρμογή, ο χρήστης πρέπει να πληρώσει μια ετήσια συνδρομή ολίγων δεκάδων δολαρίων και εν συνεχεία να «ανεβάσει» οχτώ με δέκα φωτογραφίες. Με βάση αυτές τις φωτογραφίες, ο αλγόριθμος έρχεται να δημιουργήσει μια σειρά από «καλλιτεχνικά» πορτρέτα σε διαφορετικά στυλ.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή απευθύνεται σε χρήστες ηλικίας 13 ετών και άνω. Η Τάτουμ Χάντερ της Washington Post υπογραμμίζει, ωστόσο, ως στοιχείο ανησυχίας το ότι χρήστες μπορούν να ανεβάζουν στην εν λόγω εφαρμογή φωτογραφίες όχι μόνο δικές τους αλλά και άλλων προσώπων, προφανώς χωρίς την έγκρισή τους.

Και το ερώτημα που προκύπτει εύλογο. Ποιος μπορεί να ελέγξει αυτή την κατάσταση και ποιος θα λογοδοτήσει εάν αύριο κάποιος χρησιμοποιήσει για σκοπούς εχθρικούς φωτογραφίες άλλων προσώπων, βεβαίως εν αγνοία τους, για τη δημιουργία ενός προφίλ για παράδειγμα σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και αρχίσει να συνομιλεί με άλλους χρήστες ή ακόμα και να δημοσιεύει ή να στέλνει φωτογραφίες ή βίντεο; Μια απειλή με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι στις μέρες μας.

Με πληροφορίες από Washington Post

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network