MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τα επόμενα βήματα της αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής στρατηγικής της ΕΕ, συζήτησαν οι 28

Advertisement

Sponsored by exness

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ, υπό τη σύνθεση Υπουργών Αναπτυξιακής Βοήθειας με σκοπό να εγκρίνει την στρατηγική των 28 σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας, αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων και τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Advertisement

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Υπουργών, το Συμβούλιο ενέκρινε μια νέα ευρωπαϊκή πρόταση, με τη μορφή κοινής δήλωσης του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Κομισιόν, η οποία καθορίζει ένα νέο πλαίσιο αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ με τρίτα κράτη.

Η νέα ευρωπαϊκή συναίνεση για την ανάπτυξη αποτελεί την απάντηση της ΕΕ στην ατζέντα του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη και τη βασική συνεισφορά της ΕΕ σε επίπεδο ΟΗΕ. Καθορίζει τις βασικές αρχές που θα καθοδηγήσουν την προσέγγιση της ΕΕ και των κρατών μελών στη συνεργασία με όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τα επόμενα 15 χρόνια, καθώς και μια στρατηγική για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι Υπουργοί συζήτησαν και το πώς να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Αφρική, την Υεμένη και τη Συρία. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν επί του παρόντος σημαντικές κρίσεις που προκαλούνται από συγκρούσεις στη βορειοανατολική Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη και τη Συρία και τις ξηρασίες στη Σομαλία και σε μικρότερο βαθμό σε ορισμένες περιοχές της Κένυας και της Αιθιοπίας. Οι κρίσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές και εκτοπισμό πληθυσμού, έντονη διατροφική ανασφάλεια και έλλειψη ουσιαστικής υγειονομικής περίθαλψης.

Υπό το φως των κινδύνων που θέτει αυτή η κατάσταση, οι Υπουργοί συζήτησαν πιθανές επιλογές για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών και για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των κρίσεων. Τόνισαν τη σημασία των διπλωματικών και πολιτικών λύσεων για την υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας.

Εξέτασαν επίσης τρόπους βελτίωσης του συντονισμού μεταξύ των μέσων ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακής βοήθειας και αποτελεσματικών κοινών πρωτοβουλιών και των δύο τομέων. Ενέκριναν συμπεράσματα σχετικά με το θέμα αυτό.

Οι Υπουργοί προέβησαν τέλος σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ), ενόψει της λήξης της συμφωνίας του Κοτονού το 2020.

Η συζήτηση διεξήχθη με βάση την κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν και της Ύπατης Εκπροσώπου Federica Mogherini, η οποία εγκρίθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2016, ιδίως σχετικά με τις προτεινόμενες επιλογές για τις τρεις κύριες πτυχές: τη δομή της μελλοντικής σχέσης, τη φύση των πιθανών συμφωνιών και τη γεωγραφική κάλυψη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network