MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στο Ιράκ – Στο «φως» ναός των Σουμερίων 4.500 ετών (video)

Advertisement

Sponsored by exness

Ήταν αφιερωμένος στον θεό των κεραυνών και αποτελούσε το «κόσμημα» της πόλης Γκιρσού, σύμφωνα με τα δεδομένα του Βρετανικού Μουσείου

Ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαίας Μεσοποταμίας ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο Ιράκ, καθώς κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια τα ερείπια ενός ναού των Σουμερίων 4.500 ετών αφιερωμένου στον θεό των ανοιξιάτικων κεραυνών (Ningirsu), όπως αναφέρει το Βρετανικό Μουσείο.

Advertisement

Ο επί αιώνες αφανισμένος ναός είναι χτισμένος από τούβλα λάσπης και αποτέλεσε κατά το παρελθόν εντυπωσιακό «στολίδι» της αρχαίας πόλης Γκιρσού (Girsu) που τώρα έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό χώρο γνωστό ως «Tello».

«Στην καρδιά της πόλης Γκιρσού, ανακαλύψαμε —και εξακολουθούμε να ανασκάπτουμε— έναν από τους πιο σημαντικούς ιερούς χώρους όλης της αρχαίας Μεσοποταμίας: έναν ναό αφιερωμένο στον θεό που ήταν και αρχηγός της πόλης», εξήγησε κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ο Σεμπάστιαν Ρέι, επικεφαλής αρχαιολόγος εκεί.

Το Γκιρσού ήταν ένα πολυσύχναστο πολιτιστικό κέντρο στην καρδιά της Μεσοποταμίας – μια ευρεία περιοχή μεταξύ των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, της ανατολικής Συρίας, της νοτιοανατολικής Τουρκίας, τμήματος του δυτικού Ιράν και του Κουβέιτ και έδρα μερικών από τους πρώτους πολιτισμούς.

Ο Γάλλος αρχαιολόγος Ερνέστ ντε Σαρζέκ είχε ανακλύψει πρώτος τα ερείπια του Γκιρσού το 1877 και αφαίρεσε όλα τα αντικείμενα που μπορούσε να βρει, συμπεριλαμβανομένου ενός αγάλματος 4.000 ετών του βασιλιά των Σουμερίων Gudea, ο οποίος κυβέρνησε την πόλη στα τέλη της τρίτης χιλιετίας π.Χ. με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν πως δεν είχε περισσέψει κάτι που θα μπορούσε να αναδυθεί στην επιφάνεια. Διαπιστώθηκε ότι τελικά το Γκιρσού είχε περισσότερα μυστικά να αποκαλύψει. «Δεν είναι ουτοπικό να λέμε σήμερα ότι το Γκιρσού είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο που πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν» συμπλήρωσε ο Ρέι.

Τώρα, περισσότερο από έναν αιώνα αφότου οι αρχαιολόγοι εξερεύνησαν για τελευταία φορά την αξιοσημείωτη τοποθεσία, η ομάδα του Ρέι ανακάλυψε τον τεράστιο ναό. Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν τεχνικές τηλεπισκόπησης για να αποκαλύψουν χαρακτηριστικά της τοποθεσίας που ήταν θαμμένα κάτω από άμμο και άλλα κοιτάσματα. Δημιούργησαν επίσης ψηφιακά υψομετρικά μοντέλα για να κατανοήσουν πώς έχει αλλάξει το τοπίο από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα.

Οι Σουμέριοι πίστευαν ότι ο Ningirsu (θεός των κεραυνών) είχε εξουσίαζε τις ανοιξιάτικες βροντές, τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, καθώς και ότι διοικούσε το όργωμα της γης, σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες τοίχοι που περιβάλλουν τον ιερό χώρο ταιριάζουν απόλυτα με έναν χάρτη που είναι σκαλισμένος στο άγαλμα του βασιλιά Gudea που βρέθηκε κατά τις πρώτες ανασκαφές. «Το Enninu, το White Thunderbird, είναι ο παλαιότερος ναός για τον οποίο έχουμε λεπτομερείς επιγραφές – ένα αρχαϊκό σχέδιο σκαλισμένο στο άγαλμα του βασιλιά» τόνισε ο Ρέι. «Καταφέραμε να εφαρμόσουμε τη θεωρία ξεκινώντας μια σειρά από ανασκαφές και προσδιορίζοντας, για παράδειγμα, -ανάλογα με τον χάρτη- τα θεμέλια της πύλης του ναού που ήταν ακριβώς εκεί που είχαμε εκτιμήσει ότι θα βρισκόταν η πύλη, έχοντας ως βάση ένα σχέδιο 4.000 ετών».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Πολύ πίσω…

Protathlima