Τα στρατόπεδα των δύο εμπόλεμων στρατηγών έκαναν δεκτή μια 24ωρη κατάπαυση πυρός, από τις 6 π.μ. όπως ανακοίνωσε χθες η Σαουδική Αραβία, που έχει ρόλο μεσολαβητή και φιλοξενεί εδώ και εβδομάδες τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπάλων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η κατάσταση φαινόταν ήρεμη σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

«Η ανακωχή για μια ημέρα είναι το λιγότερο στο οποίο ελπίζουμε. Ανυπομονούμε να τελειώσει αυτός ο καταραμένος πόλεμος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασίρ, κάτοικος του Μπάχρι.

Ο Ισάμ Μοχάμεντ Ομάρ, που ζούσε στο κέντρο του Χαρτούμ και έχει διαφύγει στην πόλη Ομντούρμαν, θέλει να φύγουν οι παραστρατιωτικοί.

«Για μένα, μια ανακωχή που δεν διώχνει τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) από το σπίτι από όπου με κυνήγησαν πριν από τρεις εβδομάδες, δεν χρησιμεύει σε τίποτα», δήλωσε, ενώ πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν την κατάληψη κατοικιών από τις ΔΤΥ.

Πρόκειται για μια ακόμα κατάπαυση πυρός σε αυτόν τον πόλεμο που ξέσπασε στις 15 Απριλίου μεταξύ του τακτικού στρατού, υπό τον Άμπντελ Φατάχ αλ Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.

Οι πλευρές δεσμεύθηκαν να παύσουν τις εχθροπραξίες σε όλη τη χώρα για να επιτρέψουν να «φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ