MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σαλαμέ: «Πιο απαραίτητη από ποτέ η Διάσκεψη για τη Λιβύη»

Advertisement

Sponsored by exness

Πιο απαραίτητη από ποτέ η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ Σαλαμέ

Η εφημερίδα FAZ φιλοξενεί συνέντευξη του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Χασάν Σαλαμέ, όπου μιλά για τις ελπίδες των Λίβυων για κατάπαυση του πυρός, ενώ επισημαίνει πως οι προσδοκίες του από τη Διάσκεψη του Βερολίνου είναι υψηλές.

Advertisement

Αναφορικά με την εκεχειρία αναφέρει πως «αυτή καθεαυτή έχει γίνει σεβαστή από όλα τα κόμματα και συνολικά έχει τηρηθεί. Υπήρξαν μόνο λίγες τοπικά περιορισμένες παραβιάσεις. Είναι μεγάλη υπόθεση για τους ανθρώπους (…) Η Ρωσία και η Τουρκία θέλησαν να εδραιώσουν την κατάπαυση του πυρός με συμφωνία. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν λειτούργησε. Αλλά η κατάπαυση του πυρός δεν έχει καταρρεύσει.Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Για το εάν η μεγάλη Διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο, εξακολουθεί να έχει νόημα απαντά πως «Είναι πιο απαραίτητη από ποτέ! (…) Έχει ήδη γίνει πολύ μεγάλη προεργασία για την προετοιμασία της Διάσκεψης του Βερολίνου. Έχουν εκπονηθεί για τα σημαντικά ζητήματα αρκετές προτάσεις και έγγραφα, τα οποία αναμένεται να κατατεθούν στα συγκρουόμενα μέρη της Λιβύης. Τα ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλύσουν οι Λίβυοι, όπως αυτά που αφορούν την κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο, θα πρέπει να τα διαπραγματευτούν μεταξύ τους. Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν επιτρέπεται πλέον να αντικατοπτρίζει την πόλωση, η οποία στο μεταξύ είναι ενδημική στη Λιβύη. Χρειαζόμαστε μια ελάχιστη συναίνεση. Από το Βερολίνο πρέπει να σταλεί το ισχυρό μήνυμα στους Λίβυους ότι η σύγκρουση δεν είναι πλέον μόνο υπόθεση των Λίβυων, αλλά πηγή ανησυχίας για τους γείτονες και απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Αναφορικά με τις προσπάθειες διαμεσολάβησης Ρωσίας και Τουρκίας αναφέρει πως και οι δύο συνέβαλαν ενεργά και με θετικό τρόπο στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ προσθέτει πως «Για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική διαδικασία, όμως, χρειάζεται ένας ουδέτερος μηχανισμός παρακολούθησης. Τουλάχιστον αυτό είναι που θέλουν οι Λίβυοι. Και ελπίζω ότι ο ΟΗΕ θα παίξει αυτόν τον ρόλο».

Σχετικά με το ότι ο Χαφτάρ δεν υπέγραψε στη Μόσχα, ο κ. Σαλαμέ απαντά πως «ήθελε πιο λεπτομερείς, ‘κατευθυντήριους’ όρους ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοζόταν η κατάπαυση του πυρός. Για παράδειγμα, ήθελε να αφοπλίσει τις ένοπλες ομάδες στην Τρίπολη».

Σύμφωνα με το ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια διαδικασία στο Βερολίνο, στην οποία αυτό το ζήτημα (σσ του αφοπλισμού) θα προχωρήσει ταυτόχρονα με άλλα ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικού χαρακτήρα (…) Αντιλαμβάνομαι ότι λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική λύση, αυτό ακούγεται σαν ‘κλισέ’ διατύπωση του ΟΗΕ. Αλλά,στην περίπτωση της Λιβύης αυτό ισχύει απόλυτα. Είναι μια τεράστια χώρα με αμέτρητες ένοπλες ομάδες και περίπου 20 εκ. όπλα στα χέρια του λαού. Δεν θεωρώ ότι μπορεί ένας παίκτης να ελέγξει τη χώρα αυτή δια της βίας. Συνεπώς είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση, όταν κάποιος υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία μια πολιτική λύση».

Αναφορικά με την ξεκάθαρη κριτική που έχει ασκήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το μεγάλο αριθμό ξένων μισθοφόρων στη Λιβύη που προέρχονται από τη Ρωσία,αλλά πλέον τώρα και από τη Συρία, ο κ. Σαλαμέ απαντά πως «από την αρχή του πολέμου τον Απρίλιο, ο αριθμός των μη Λίβυων που εμπλέκονται έχει αυξηθεί σημαντικά. Και θα συνεχίσει να αυξάνεται, εφόσον δεν τερματιστεί ο πόλεμος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network