MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Πολιτισμικός πόλεμος» στο ΗΒ με αφορμή αγάλματα «ρατσιστών» και προστασία για Τσώρτσιλ

Advertisement

Sponsored by exness

Στην κάλυψη με προστατευτική κατασκευή του αγάλματος του Ουίνστον Τσώρτσιλ στην πλατεία απέναντι από το κοινοβούλιο και του Κενοτάφιου έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ προέβησαν οι δημοτικές αρχές του Λονδίνου, υπό το φόβο νέων επεισοδίων και πιθανών βανδαλισμών αυτό το Σαββατοκύριακο από ομάδα διαδηλωτών

Κατά τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, διαδηλωτές έγραψαν με σπρέι στη βάση του αγάλματος του πρώην πρωθυπουργού ότι ήταν ρατσιστής, ενώ ένας νεαρός επιχείρησε να βάλει φωτιά στη βρετανική σημαία στο μνημείο για τους Βρετανούς πεσόντες πολέμου.

Advertisement

Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας κατά τη διάρκεια η μετά το πέρας μεγάλων και εν πολλοίς ειρηνικών διαδηλώσεων.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων από το κίνημα Black Lives Matter έχουν συντάξει λίστα με 60 αγάλματα αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων της βρετανικής αποικιοκρατικής ιστορίας που θέλουν να αποκαθηλωθούν λόγω της σχέσης τους με το δουλεμπόριο και τη δουλεία ή λόγω ρατσιστικών απόψεων που τους καταλογίζονται.

Μάλιστα επτά στους δέκα δήμους φέρονται να εξετάζουν είτε την απομάκρυνση αμφιλεγόμενων μνημείων είτε την πρόσθεση κάποιας πλακέτας που να επισημαίνει τη διαμάχη για τον ιστορικό τους ρόλο.

Τα περιστατικά βανδαλισμού έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις υπερασπιστών των αγαλμάτων και πολέμιων της απόπειρας «αλλοίωσης», όπως καταγγέλλουν, της βρετανικής ιστορίας.

Απλοί πολίτες αλλά και άτομα που συνδέονται με εθνικιστικές οργανώσεις έχουν συστήσει ομάδες περιφρούρησης τέτοιων αμφιλεγόμενων αγαλμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Οι φόβοι για εντάσεις και επεισόδια έχουν ενισχυθεί μετά από την αναγγελία συγκέντρωσης ακροδεξιών στοιχείων στο Γουέστμινστερ το Σάββατο, την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η νέα αντιρατσιστική διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter.

Οι διοργανωτές ματαίωσαν αυτή την αντιρατσιστική διαδήλωση λόγω φόβων για επεισόδια και λέγοντας ότι δεν είναι οι βανδαλισμοί ο στόχος τους. Διάφορες άλλες αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις, ωστόσο, πιστεύεται ότι θα πραγματοποιηθούν, με την αστυνομία και το δήμαρχο Λονδίνου Σαντίκ Καν να καλούν σε αποχή από τις πορείες και ηρεμία, βρισκόμενοι σε κατάσταση συναγερμού.

Η αρμόδια για τη δημόσια τάξη Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έχει ζητήσει από την αστυνομία να είναι πιο αυστηρή με τους διαδηλωτές. Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ έχει ζητήσει από το δικαστικό σύστημα να είναι σε θέση να επιβάλλει ποινές σε όσους προξενούν επεισόδια «εντός 24 ωρών».

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχολίασε ότι είναι «εξωφρενικό και ντροπιαστικό» να καλύπτεται για προστασία το άγαλμα του Τσώρτσιλ, καλώντας όσους θέλουν να διαδηλώσουν να μην το κάνουν. Όπως είπε, «εξτρεμιστές με σκοπό τη βία έχουν σφετεριστεί τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις».

«Δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε τώρα να αλλάξουμε ή να λογοκρίνουμε το παρελθόν μας. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι έχουμε διαφορετική ιστορία. Τα αγάλματα στις πόλεις και τις κωμοπόλεις μας τοποθετήθηκαν από προηγούμενες γενιές. Η αποκαθήλωσή τους θα συνιστούσε ψέμα έναντι της ιστορίας μας και θα φτώχαινε την εκπαίδευση των γενεών που θα έρθουν », έγραψε ο κ. Τζόνσον στο Twitter.

Συμπλήρωσε ότι το άγαλμα του Τσώρτσιλ είναι μία μόνιμη υπενθύμιση του επιτεύγματός του «να σώσει τη χώρα και όλη την Ευρώπη από μια φασιστική και ρατσιστική τυραννία – ναι, κάποιες φορές εξέφρασε απόψεις που ήταν και είναι απαράδεκτες για εμάς σήμερα, αλλά ήταν ένας ήρωας και αξίζει πλήρως το μνημείο του».

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν πως πέρα από το ότι οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και τα επακόλουθά της έχουν υποχρεώσει το Ηνωμένο Βασίλειο να κοιτάξει πιο κριτικά το αποικιοκρατικό του παρελθόν αλλά και τη μεταχείριση των μαύρων και των μειονοτήτων σήμερα, έχουν αναδείξει και έναν βαθύτερο «πολιτισμικό πόλεμο», που άπτεται τόσο των φυλετικών εντάσεων όσο και των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ του πληθυσμού.

Εκδοχή αυτού του «πολέμου» αποτελεί και η απομάκρυνση από πλατφόρμες τηλεθέασης κλασικών και πιο σύγχρονων βρετανικών κωμωδιών που είχαν ρατσιστικές αναφορές ή αναπαρήγαγαν φυλετικά στερεότυπα, κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις περί υπερβολικής «πολιτικής ορθότητας».

Η αντιπαράθεση ως προς το πόσο το ένα κομμάτι του βρετανικού πληθυσμού αντιλαμβάνεται τον υφέρποντα ή προφανή ρατσισμό που το άλλο κομμάτι καταγγέλλει ότι υφίσταται, έχει λάβει και πολιτική χροιά, μετά από την αποκάλυψη της κ. Πατέλ στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι ως γόνος οικογένειας με ινδική καταγωγή έχει υποστεί ρατσισμό και διακρίσεις ενώ μεγάλωνε στη Βρετανία.

Η προσωπική της εμπειρία αποκαλύφθηκε σε απάντησή της στο ερώτημα μαύρης βουλευτού του Εργατικού Κόμματος για το αν η κυβέρνηση κατανοεί το ρατσισμό στον οποίο υπόκεινται οι μαύροι σε διάφορες πτυχές του βρετανικού βίου.

Με επιστολή τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος από διάφορες φυλετικές κοινότητες δηλώνουν ότι οι προσωπικές εμπειρίες της Υπουργού δεν συνεπάγονται ότι αναιρείται ο ρατσισμός που βιώνει και τα αιτήματα που διατυπώνει κάθε άλλη μειονοτική κοινότητα στη χώρα.

«Οι κοινές μας εμπειρίες (…) δεν μας επιτρέπουν να ορίζουμε, να φιμώνουμε ή να καταπιέζουμε τα συναισθήματα που ίσως αντιμετωπίζουν άλλες μειονοτικές ομάδες», αναφέρει η επιστολή.

Η κα Πατέλ απάντησε ότι δεν θα φιμωθεί από βουλευτές που «συνεχίζουν να απορρίπτουν τις συνεισφορές εκείνων που δεν ταιριάζουν στην άποψή τους για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι εθνοτικές μειονότητες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ

ShootandGoal