MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Παγκόσμιος πόλεμος με τρεις «σφαίρες». ΗΠΑ, Κίνα και νέα Ψηφιακή Οικονομία

Advertisement

Sponsored by exness

ΗΠΑ, Κίνα και νέα Ψηφιακή Οικονομία – Ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος φαίνεται να αναδύεται στο προσκήνιο

Τα λόγια του Α. Γκουντέρες, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, «ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Δεν ήταν ποτέ τόσο απειλούμενος και διχασμένος», τονίζουν τις ποικίλλες προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η παγκόσμια κοινότητα.

Advertisement

Μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων AP, προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητο να αποκαταστήσουν τις διαλυμένες σχέσεις τους.

Είμαστε κοντά σε ένα Ψυχρό Πόλεμο Νο2;

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί. Στην παγκόσμια γεωπολιτική συζήτηση, είναι πλέον φανερό ότι κυριαρχούν οι λέξεις: αντιπαράθεση, ανταγωνισμός, σύγκρουση, προστατευτισμός.

Δεν είμαστε βέβαια ακόμη στον Ψυχρό Πόλεμο Νο2 –αλλά η ατμόσφαιρα φορτίζεται με κύριο πεδίο αντιπαράθεσης τον Ινδο-Ειρηνικό.

Το είχε προβλέψει πριν 24 χρόνια ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι –ο μεγάλος θεωρητικός των Δημοκρατικών στη γεωπολιτική (ο Κίσσιγκερ των Ρεπουμπλικάνων) στο εξαιρετικό βιβλίο του «η Μεγάλη Σκακιέρα»: Για τις Ηνωμένες Πολιτείες το σημαντικότερο γεωπολιτικό βραβείο είναι η Ευρασία- η μεγαλύτερη ήπειρος της Γης.

«Αυτή η τεράστια σκακιέρα, η οποία εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, είναι το πεδίο του παιγνιδιού», έγραφε ο Μπρεζίνσκι.

Δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι η έξοδος των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν, σημαίνει αυτόματα και παραίτηση από τα δικαιώματά τους στον Ινδο – Ειρηνικό. Η Ουάσιγκτον, δείχνει ότι επιθυμεί να αυξήσει το δίκτυο των συμμαχιών της στη περιοχή, κατά τη συμφωνία AUKUS με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Δύο σφαίρες επιρροής με επίκεντρο τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα

Η προσπάθεια αναβίωσης της συμμαχία Quad των Ηνωμένων Πολιτειών, με την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, από τον πρόεδρο Μπάιντεν, αφορά επίσης την ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό. Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει μετά την εκλογή του ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει την Κίνα, πολιτική και του προκάτοχού του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, και όχι απαραίτητα με κατά μέτωπο αντιπαράθεση.

Το Πεκίνο ως απάντηση, συγκροτεί ήδη τις δικές του συμμαχίες με τη Ρωσία και το Ιράν, αν και ο ρόλος της Τεχεράνης είναι ακόμη ασαφής.

Η Κίνα επίσης, προσπαθεί να διαιρέσει τους δυτικούς συμμάχους , καθώς φοβάται μια αντι-κινεζική συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι αναδύονται δύο σφαίρες επιρροής, η μία γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η δέυτερη γύρω από την Κίνα. Συνεπώς μεταξύ τους αναπτύσσεται εκτός από γεωγραφικός και στρατιωτικός ανταγωνισμός.

Η τρίτη σφαίρα του νέου παγκοσμίου πολέμου

Αδιαμφισβήτητα, η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συμπληρώνεται από την εισροή μιας τρίτης σφαίρας, αυτής του ψηφιακού κόσμου.

Πρόκειται για μια «άναρχη» σφαίρα, γύρω από την οποία γυρίζει η ψηφιακή οικονομία, ανεξέλεγκτη , σε πολλές περιπτώσεις, από τις μεγάλες κρατικές δυνάμεις.

Μια «σφαίρα», που ούτε καν το κινεζικό καθεστώς, με όλους τους μοχλούς εξουσίας που διαθέτει, δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ελέγξει.

Η πάλη για τον έλεγχο και την κυριαρχία επί αυτής της σφαίρας, έχει έντονο συγκρουσιακό χαρακτήρα. Αυτή η αντιπαράθεση εξελίσσεται τόσο εκ των έσω – από τις μεγάλες εταιρείες εναντίον της πολιτικής εξουσίας, αλλά και εκ των έξω, στη μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των υπερδυνάμεων ή των πολιτισμών.

Οι τρεις σφαίρες σε σύγκρουση μεταξύ τους για την επικράτηση

Ο Μαρκ Στέιλμαν, πρόεδρος του Center for the Study of Digital Life, (CSDL), αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πλεόν δεν είμαστε «πολίτες του κόσμου» αλλά κάτοικοι των τριών σφαιρών που βρίσκονται σε ενδεχόμενη, παγκόσμια σύγκρουση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν οι διάφορες κοινωνίες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο ο ένας τον άλλον, σύνηθες φαινόμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν τρίτο εχθρό, την ψηφιακή σφαίρα, η οποία έχει διεισδύσει ανάμεσα τους και προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο.

Οι τρεις αυτές σφαίρες, είναι φανερό ότι αλληλοεξαρτώνται οικονομικά μεταξύ τους. Και οδηγούνται σε ένα νέο είδος πολέμου, απροσδιόριστου με τα σημερινά δεδομένα. Πάντως είναι σίγουρα διαφορετικός από τον κλασικό Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Δύσης και Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network