MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μόσχα και Δαμασκός οι κερδισμένοι στη βόρεια Συρία, λένε διεθνολόγοι

Advertisement

Sponsored by exness

Μόσχα και Δαμασκός οι κερδισμένοι στη βόρεια Συρία, λένε διεθνολόγοι στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

όσχα και Δαμασκός φαίνεται ότι βγαίνουν κερδισμένες από την κατάσταση που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στη βόρεια Συρία, λόγω των εξελίξεων που πυροδοτεί η απομάκρυνση των ΗΠΑ από την περιοχή και η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», οδηγώντας σε συμπόρευση των Κούρδων με το καθεστώς Άσαντ. Όπως εκτιμούν αναλυτές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, ο κίνδυνος για δημιουργία προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη δεν φαίνεται να είναι μεγάλος στην παρούσα φάση, ωστόσο θα πρέπει να αναμένεται τοπικά η αναζωπύρωση πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους.

Advertisement
  • LIVE: Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία και… σκέψεις για κυρώσεις κατά Τουρκίας

    Εξηγώντας τα οφέλη που αποκομίζει η Ρωσία, ο Διεθνολόγος-Ερευνητής του PRIO Cyprus Center Ζήνωνας Τζιάρρας σημειώνει την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Κούρδοι με τον Μπασάρ αλ Άσαντ για την ανάπτυξη στρατού σε παραμεθόριες περιοχές. Εδάφη που ενέπιπταν στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, περνούν πλέον στη σφαίρα επιρροής της Συρίας και της Ρωσίας, συνεχίζει, με τις ΗΠΑ να μένουν κατ’ επιλογήν εκτός των όποιων εξελίξεων.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι αρκετά προβληματικό για τις ΗΠΑ, καθώς οι Κούρδοι συμπλέουν αναγκαστικά με τους Σύρους, οι Αμερικανοί χάνουν τα ερείσματα επί του εδάφους στην περιοχή και οι προεκτάσεις είναι πολύ χειρότερες από ό,τι ανέμενε η Ουάσιγκτον» λέει ο κ. Τζιάρρας.

Προσθέτει ότι η απόφαση των ΗΠΑ για απομάκρυνση των στρατευμάτων τους από τη Συρία είχε παρθεί στο πλαίσιο της πάγιας προσέγγισης του Προέδρου Τραμπ για μικρότερη εμπλοκή στην περιοχή, ενόψει και της αναμενόμενης διεξαγωγής της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι τί ανταλλάγματα πήραν οι ΗΠΑ για να κάνουν το χατίρι του Ερντογάν», στο πλαίσιο ενός πάρε-δώσε για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, με την ανοχή των ΗΠΑ, συμπληρώνει. Ο κ. Τζιάρρας λέει πάντως ότι και η Άγκυρα αναγκάστηκε σε συμβιβασμούς προς εξυπηρέτηση των στόχων της για τα θέματα εθνικής ασφαλείας που εγείρει, καθώς η τουρκική πλευρά θα επιθυμούσε να εισχωρήσει βαθύτερα στην περιοχή.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι πριν από την τουρκική επιχείρηση, ΗΠΑ και Τουρκία είχαν συμφωνήσει για κοινά περίπολα στην περιοχή, με τους Αμερικανούς να ζητούν από τους Κούρδους την απομάκρυνσή τους από την παραμεθόριο. Υποδεικνύει τους παραλληλισμούς με το Αφρίν, το 2018, όταν η ρωσική πλευρά είχε αποχωρήσει από την περιοχή, για να ακολουθήσει η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων και η κατάληψη της περιοχής.

«Έχοντας το παράδειγμα του Αφρίν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, οι Κούρδοι δεν θέλουν να συμβεί το ίδιο και τώρα και μπαίνουν στη διαδικασία να συμφωνήσουν με τον Άσαντ» για την παραχώρηση εδαφών έναντι ασφάλειας, εξηγεί ο κ. Τζιάρρας.

Λέει ακόμη ότι ο βαθμός της υποστήριξης της Δαμασκού στους Κούρδους θα εξαρτηθεί από την παραχώρηση εδαφών στον Άσαντ, ενώ παρατηρεί ότι «το πρότζεκτ του κουρδικού κρατιδίου έχε χάσει τη δυναμική του».

Ο Διεθνολόγος του Geopoliticalcyprus.org Γιάννης Ιωάννου σημειώνει από την πλευρά του την απώλεια στρατηγικού ελέγχου στη βόρεια Συρία μετά την απόφαση των ΗΠΑ, με την οποία μειώνεται η δυνατότητα επιρροής των Αμερικανών στην περιοχή.

«Βλέπουμε την κατάρρευση της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή, η οποία ξεκίνησε με τη διακυβέρνηση Ομπάμα» λέει, ενώ σημειώνει ότι κερδισμένο βγαίνει το καθεστώς Άσαντ, οι Ρώσοι και κατ’ επέκταση και το Ιράν, το οποίο δεν είχε ποτέ επιρροή στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, οι αποφάσεις Τραμπ λειτούργησαν ουσιαστικά υπέρ της Ρωσίας σε αυτή την περίπτωση, κάτι που ενδυναμώνει τα επιχειρήματα όσων τον επικρίνουν από την προεκλογική του εκστρατεία για τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Λέει ακόμη ότι από την αρχή του πολέμου, οι Αμερικανοί μπήκαν σε μια διαδικασία εξοπλισμού διάφορων σουνιτικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, χωρίς να υπάρχει κάποια στόχευση στη Συρία. Με τις οδηγίες Τραμπ, πήραν μια απόφαση η οποία εξορισμού δημιουργεί συνθήκες αναζωπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους, συμπληρώνει.

«Δεν μιλάμε για ανασύσταση του χαλιφάτου, όπως το βιώσαμε την περίοδο 2014-16, αλλά για μικρούς πυρήνες και επιμέρους δίκτυα» τα οποία θα προχωρούν σε βομβιστικές επιθέσεις ή χτυπήματα κατά των δυνάμεων του Άσαντ, λέει.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ιωάννου εκτιμά ότι δεν πρέπει να αναμένεται η δημιουργία προσφυγικών ροών από τις εξελίξεις στη Συρία προς το παρόν. Λόγω της γεωγραφίας, οι εκτοπισμένοι που ανέρχονται σε 160-200 χιλ. μέχρι στιγμής, κινούνται ανατολικά, με κατεύθυνση το τριεθνές Τουρκίας-Συρίας-Ιράκ, εξηγεί. «Σε πρώτη φάση αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν θα επηρεάσει προσφυγικά την Ευρώπη» ενώ και η ίδια η τουρκική επιχείρηση στοχεύει στον επαναπατρισμό προσφύγων από την τουρκική ενδοχώρα προς την βόρεια Συρία, λέει.

Σύμφωνα με το διεθνολόγο, το ξεκαθάρισμα της Άγκυρας με τους Κούρδους, στο πλαίσιο της τουρκικής πολεμικής επιχείρησης, ανοίγει το δρόμο και για το τελικό ξεκαθάρισμα του Συριακού. «Αν δεν κριθεί η τύχη του Ιντλίμπ, δεν τελειώνει ο συριακός πόλεμος» λέει, αναφερόμενος στον αντίκτυπο που αναμένεται να έχει η κατάληψη ή διευθέτηση του ζητήματος της πόλης στα βορειοδυτικά σύνορα της Συρίας.

«Στο Ιντλίμπ υπάρχει πληθυσμός 3 εκ., 40 χιλ. μαχητές της Αλ Κάιντα και οποιαδήποτε κλιμάκωση και πόλεμος για την ανακατάληψη του Ιντλίμπ θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο μεταναστευτικών ροών προς την Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη και στην Κύπρο» καταλήγει ο κ. Ιωάννου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network