MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μετά την έκρηξη στον αγωγό αμμωνίας, η Ρωσία απειλεί για τη συμφωνία με τα σιτηρά

Advertisement

Sponsored by exness

Η Μόσχα κατηγορεί Ουκρανούς σαμποτέρ για τις εκτεταμένες ζημιές στον αγωγό, με το Κίεβο να απαντά ότι η έκρηξη έγινε σε μια ζώνη που δεν ελέγχει καμία χώρα

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για την έκρηξη σε αγωγό αμμωνίας και απειλεί ότι μπορεί να έχει «αρνητικό αντίκτυπο» στις προσπάθειες ανανέωσης της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών.

Advertisement

Η Μόσχα κατηγόρησε ουκρανικές ομάδες σαμποτέρ για την έκρηξη που προκάλεσε ζημιές στον αγωγό Τολιάτι-Οδησσός τη Δευτέρα.

Επιπλέον, λέει ότι δεν θα ανανεώσει την περσινή συμφωνία με το Κίεβο για την εξαγωγή σιτηρών εάν ο αγωγός δεν είναι λειτουργικός.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η έκρηξη «μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει» στις συνομιλίες για την ανανέωση της συμφωνίας. «Δεν ξέρουμε τι είδους καταστροφή υπάρχει, δεν ξέρουμε τι θα κάνει στη συνέχεια η ουκρανική πλευρά», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι θα χρειαστούν ένας έως τρεις μήνες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στον αγωγό.

Από την πλευρά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από ρωσικό χέρι. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίθεση σημειώθηκε σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ εδαφών που ελέγχονται από την Ουκρανία και εδαφών που ελέγχει η Ρωσία.

Πριν από τον πόλεμο, ο αγωγός που έχει μήκος 2.500 χιλιόμετρα, από τη ρωσική πόλη Τολιάτι προς τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη νότια και δυτική Ουκρανία, εξήγαγε 2,5 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας ετησίως. Ο αγωγός είναι εκτός λειτουργίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το BBC αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, το Κίεβο και η Μόσχα συμφώνησαν για τη διέλευση της αμμωνίας μέσω του αγωγού, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό για την παραγωγή λιπασμάτων.

Η συμφωνία-ορόσημο επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2022 με αρχική διάρκεια 120 ημέρες. Έκτοτε έχει παραταθεί τρεις φορές και λήγει στις 17 Ιουλίου.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network