MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κοινή στρατηγική ΥΠΟΙΚ ΕΕ για αντιμετώπιση επιπτώσεων από κυρώσεις κατά Ρωσίας, λέει ο Λεμέρ

Advertisement

Sponsored by exness

Κοινή στρατηγική ΥΠΟΙΚ ΕΕ για αντιμετώπιση επιπτώσεων από κυρώσεις κατά Ρωσίας, λέει ο Λεμέρ

Την κοινή στρατηγική των 27 για αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, αλλά και των ευρύτερων οικονομικών επιπτώσεων της Ρωσικής εισβολής κατά της Ουκρανίας, συζήτησαν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) στις Βρυξέλλες.

Advertisement

Όπως ανακοίνωσε εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις, η κοινή στρατηγική θα κινείται σε τρεις άξονες, την στήριξη για τα νοικοκυριά που επηρεάζονται, τη στήριξη σε εταιρείες που είναι εκτεθειμένες στην αύξηση των τιμών καυσίμων και προώθηση της γρηγορότερης απεξάρτησης της ΕΕ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Επίσης κατά τη συνάντηση οι Υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για την γενική προσέγγιση του Συμβουλίου όσον αφορά τον κανονισμό για τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM), ενώ εκκρεμεί η συζήτηση για διαμόρφωση του τελικού κειμένου του κανονισμού.

Ειδικότερα όσον αφορά τις επιπτώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Λεμέρ σημείωσε πως όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν αποφασιστικότητα για χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή των μέτρων του 4ου πακέτου κυρώσεων, ενώ πρόσθεσε πως οι 27 αποφάσισαν πως θα υποστηρίξουν την άρση του καθεστώτος του μάλλον ευνοούμενου κράτους στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έτσι ώστε η ΕΕ να έχει το δικαίωμα αύξησης των φόρων στις εισαγωγές για τα ρωσικά προϊόντα.

Τόσο ο κ. Λεμέρ όσο και ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισαν πως οι 27 ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν πως, όπως δήλωσαν και οι ηγέτες στην έκτακτη σύνοδο στις Βερσαλίες, «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» όσον αφορά πιθανές κυρώσεις.

Εξηγώντας πως η κατάσταση έχει φέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο κ. Λεμέρ αναφέρθηκε λεπτομερώς στα στοιχεία της κοινής οικονομικής στρατηγικής για αντιμετώπιση των επιπτώσεων, στη βάση προτάσεων της Κομισιόν:

– Στήριξη σε όλα τα νοικοκυριά που επηρεάζονται από την αύξηση στις τιμές καυσίμων, κάτι που όπως τόνισε έχει γίνει σε αρκετές χώρες, και στη Γαλλία όπως είπε.
– Στοχευμένη στήριξη στις εταιρείες που επηρεάζονται περισσότερο από την αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου, καθώς είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό ή στη ρωσική αγορά, ή επηρεάζονται ειδικά λόγω της σημασίας που έχουν τα καύσιμα στην παραγωγή τους. Ο κ. Λεμέρ παρέπεμψε σε εργαλεία τα οποία προετοιμάζει η Κομισιόν, και τα οποία παρουσίασε στους Υπουργούς η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βέσταγκερ, και που περιλαμβάνουν δανειακή στήριξη και χαμηλότοκα δάνεια.
– Προώθηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης, μέσα από επενδύσεις, διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ενίσχυση μεταξύ άλλων των ανανεώσιμων.

Ο κ. Λεμέρ υπογράμμισε πως υπάρχει σήμερα μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των τιμών, της κατάστασης στις αλυσίδες εφοδιασμού αλλά και τον ρόλο της Κίνας, και πρόσθεσε πως η ΕΕ οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς μπροστά στην αβεβαιότητα η δύναμη της ΕΕ βρίσκεται στην ενότητα.

Από την πλευρά του ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε πως οι επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ στην οικονομία της Ρωσίας είναι σημαντικές, με το ρούβλι να καταρρέει και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να κινείται σχεδόν σε επίπεδα χρεωκοπίας, αλλά προειδοποίησε και για τις επιπτώσεις στις οικονομίες της ΕΕ.

Ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε πως χρειάζεται τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα υφιστάμενα εργαλεία, όπως τα χαμηλότοκα δάνεια συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ που είναι ακόμα διαθέσιμα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως είπε, αναμένεται υψηλότερος πληθωρισμός, αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και αστάθεια στις αγορές.

Όσον αφορά τον μηχανισμό προσαρμογής άνθρακα, ο κ. Λεμέρ τόνισε πως πρόκειται για σημαντική απόφαση καθώς είναι ένα καίριο βήμα για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και γιατί η Ευρώπη γίνεται η πρώτη περιοχή στον πλανήτη που υιοθετεί ανάλογο μέτρο.

Κατά τη συνάντηση, οι Υπουργοί Οικονομικών σημείωσαν επίσης πρόοδο στην προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με την οδηγία για την φορολόγηση πολυεθνικών εταιριών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network