MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Κλιμάκωση πριν την αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία, εκτιμούν δυτικοί αναλυτές

Advertisement

Sponsored by exness

«Κλιμάκωση πριν την αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία, εκτιμούν δυτικοί αναλυτές – Απέκρουσε μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία λέει η Μόσχα

Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και τα τελευταία μηνύματα που εκπέμπει το Κρεμλίνο, την εβδομάδα που πέρασε οι δυτικοί αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα η Ρωσία έχει στραφεί σε μια προσέγγιση γνωστή ως “κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση”, με στόχο να υποχρεώσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της χρήσης μικρού αριθμού τακτικών πυρηνικών όπλων χαμηλής ισχύος στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Advertisement

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διεθνής Τύπος, εκτός από την κρίση στην Ουκρανία εστίασε και σε άλλα φλεγόμενα μέτωπα τους διεθνούς σκηνικού. Ένα εκ των οποίων είναι αυτό του Κοσόβου, όπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται επικίνδυνη ανάφλεξη της έντασης. Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις νέες κινήσεις του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Ο ασιατικός Τύπος μας υπενθυμίζει ότι εξελίξεις που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία «τρέχουν» και στην Ασία. Η αντιπαράθεση της Δύσης με την Κίνα επηρεάζει πλέον την ευρύτερη περιοχή, ακόμη και τα απομακρυσμένα νησιωτικά έθνη της Ωκεανίας.

«Κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση»

Το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs» στις 30 Μαΐου δημοσίευσε την ανάλυση των Rose McDermott, Reid Pauly και Paul Slovic με τίτλο «Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαρτάται από τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός ανθρώπου». Στην ανάλυση ξεχώρισαν τα εξής: «Λίγο αφότου η Δύση επέπληξε τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 και επέβαλε οικονομικές κυρώσεις άνευ προηγουμένου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θέτει τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας του σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Από τότε το Κρεμλίνο έχει εκδώσει πολλές ακόμη πυρηνικές απειλές, άλλες έμμεσες και άλλες ρητές. Και μόνο η πιθανότητα ότι ο Πούτιν μπορεί να κάνει πράξη αυτές τις απειλές προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Ακόμα και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε ανατρέψει τη μακροχρόνια πολιτική της “μη πρώτης χρήσης”, σύμφωνα με την οποία ισχυριζόταν ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ πυρηνικά εκτός αν το έκανε πρώτος ο εχθρός. Ορισμένοι πιστεύουν τώρα ότι η Ρωσία έχει στραφεί σε μια προσέγγιση γνωστή ως “κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση”, η οποία υποστηρίζει ότι η πυρηνική κλιμάκωση μπορεί να εκτονώσει μια κρίση αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της (κρίσης) με την καταστροφή και αναγκάζοντας τον εχθρό να συνθηκολογήσει. Στην Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη χρήση μικρού αριθμού τακτικών πυρηνικών όπλων χαμηλής ισχύος στο πεδίο της μάχης».

Σε άρθρο που ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του βρετανικού περιοδικού «Economist» στις 30 Μαΐου με τίτλο «Η Κίνα και η Ρωσία ανταγωνίζονται για την εύνοια της Κεντρικής Ασίας» αναφέρθηκαν τα εξής: «Η Κεντρική Ασία διαθέτει ανεκμετάλλευτα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, αποθέματα χαλκού και ουρανίου και 10.300 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με την Κίνα και τη Ρωσία. Η προσέγγιση της περιοχής απασχολεί το Πεκίνο και τη Μόσχα από την εποχή της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά λόγω της αβεβαιότητας στο Αφγανιστάν και του πολέμου στην Ουκρανία, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα. Το 2022 η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κεντρικής Ασίας. Επίσης, ο κ. Πούτιν έχει εντείνει τα ανοίγματά του, εν μέρει για να αντιμετωπίσει τον κ. Σι. Η Ρωσία έχει υποσχεθεί μια σειρά από επενδύσεις σε υποδομές. Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος για την κατασκευή υποδομών μεταφοράς για τους φυσικούς πόρους της περιοχής, πολλοί από τους οποίους είναι παγιδευμένοι στο υπέδαφος. Η Ρωσία θέλει όσο το δυνατόν περισσότερα καύσιμα να ρέουν μέσω των συνόρων της στα συστήματα αγωγών της Κασπίας και της Κεντρικής, τα οποία έχει τη δύναμη να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί».

Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» στις 30 Μαΐου προειδοποίησε ότι παράλληλα με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και την κορύφωση της έντασης στις σχέσεις Δύσης-Κίνας, υπάρχουν και άλλα μέτωπα που προκαλούν προβληματισμό στην παγκόσμια κοινότητα. Στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Εμπιστευτική έκθεση της ΕΕ προειδοποιεί για “δραστική επιτάχυνση” της ισραηλινής πίεσης στην Ιερουσαλήμ», η εφημερίδα εστίασε στο Παλαιστινιακό. Το ισπανικό δημοσίευμα ανέφερε τα εξής: «Οι Βρυξέλλες πρέπει να αντιταχθούν “απερίφραστα” στα σχέδια και τις νομικές πρωτοβουλίες για τη μονομερή μεταβολή του καθεστώτος και των συνόρων της Ιερουσαλήμ. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που μεταφέρουν διπλωματικοί αντιπρόσωποι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα από όλα σχεδόν τα κράτη μέλη – καθώς και ο εκπρόσωπος της ΕΕ – στην Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες σε εμπιστευτική έκθεση. Στην τελευταία ετήσια έκθεση, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών αποστολών στην Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποιούν ότι τα γεγονότα του 2022 “ανέδειξαν την αυξανόμενη ευπάθεια της παλαιστινιακής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ”. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι επισημαίνουν επίσης τη “σημαντική” αύξηση των συλλήψεων και των επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Στο έγγραφο τονίζεται το πόσο σημαντικό είναι”η τοποθεσία των διπλωματικών αποστολών να είναι σύμφωνη με το ψήφισμα 478 του ΟΗΕ”, το ψήφισμα με το οποίο καταδικάστηκε η προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1980 και η ανακήρυξη της πόλης ως “ενιαίας” πρωτεύουσας του Ισραήλ».

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ο βαλκανικός Τύπος εστίασε σε ένα άλλο «φλεγόμενο» μέτωπο, αυτό του Κοσόβου. Με αφορμή τη νέα ένταση στις σχέσεις Σέρβων και Αλβανών του Κοσόβου, η σερβική εφημερίδα «Politika» στις 30 Μαΐου δημοσίευσε την είδηση με τίτλο «Vučić: Οι πέντε χώρες να εφαρμόσουν επειγόντως μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια των Σέρβων», στην οποία ξεχώρισαν τα εξής: «Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, ζήτησε σήμερα από τις χώρες της Πεντάδας, “που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στην Πρίστινα, να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν αμέσως ορισμένα μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τους πρεσβευτές της Πεντάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας, καθώς και με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με την ευκαιρία τόνισε ότι ο Aljbin Kurti πρέπει να αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις του, γιατί οι Σέρβοι δεν θα δεχτούν ποτέ την κατοχή. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη μεγάλη δυσαρέσκειά του και την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει να ανέχεται μονομερείς κινήσεις της Πρίστινα. Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι στην παρούσα κατάσταση η διατήρηση της ειρήνης είναι καίριας σημασίας, αλλά και ότι το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια».

Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα του Κοσόβου, «Epoke e Re», στις 30 Μαΐου δημοσίευσε την είδηση «Liburn Aliu: Είναι καιρός να απαντήσουμε στη βία με μια κοινή φωνή». Στο δημοσίευμα αναφέρθηκαν τα εξής: «Ο υπουργός Υποδομών, Liburn Aliu, καταδίκασε τη βία οργανωμένων σερβικών εγκληματικών συμμοριών εναντίον στρατευμάτων της KFOR, της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και δημοσιογράφων στο πεδίο.”Εκφράζω την προσωπική και θεσμική μου αλληλεγγύη στους 25 τραυματίες στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής και εύχομαι ταχεία ανάρρωση! Είναι καιρός να απαντήσουμε στη βία με κοινή φωνή. Η βία δεν θα περάσει”, ήταν το μήνυμα του υπουργού». Στο δημοσίευμα αναφέρθηκαν και τα εξής: «Ο αριθμός των μελών της KFOR που τραυματίστηκαν χθες κατά τις διαδηλώσεις στο Zveçan έφτασε τους 30. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, 11 στρατιώτες από το ιταλικό σώμα και 19 από το ουγγρικό σώμα έχουν υποστεί πολλαπλούς τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων κατάγματα και εγκαύματα από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς εμπρηστικούς μηχανισμούς. Τρεις Ούγγροι στρατιώτες τραυματίστηκαν από τη χρήση πυροβόλων όπλων, ενώ έγινε γνωστό ότι δεν απειλείται η ζωή τους από τα τραύματά που υπέστησαν».

Ο Τύπος της Ασίας

Η γιαπωνέζικη εφημερίδα «Asahi Shimbun» στις 30 Μαΐου δημοσίευσε το κύριο άρθρο με τίτλο «Ο «δορυφόρος» της Βόρειας Κορέας μας προτρέπει να σταματήσουμε την πρόκληση», στο οποίο ξεχώρισαν τα εξής: «Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα εκτοξεύσει έναν “δορυφόρο” από τις 31 έως τις 11 του επόμενου μήνα. Στο παρελθόν, η Βόρεια Κορέα είχε επανειλημμένα εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς υπό το πρόσχημα των «τεχνητώνδορυφόρων». Πρόκειται για μια προκλητική ενέργεια κατά της διεθνούς κοινότητας που παραβιάζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η περιοχή εκτόξευσης λέγεται ότι είναι η Κίτρινη Θάλασσα, η Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και ανατολικά του νησιού Λουζόν στις βόρειες Φιλιππίνες. Η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα θα πρέπει να εμπλέξουν γειτονικές χώρες όπως οι Φιλιππίνες και να παροτρύνουν σθεναρά τη Βόρεια Κορέα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Προκειμένου να περιοριστούν οι κινήσεις της Βόρειας Κορέας, είναι απαραίτητο να ασκηθεί μια ορισμένη πίεση και να ενισχυθεί η αποτροπή. Ωστόσο, είναι σαφές από το ιστορικό υπόβαθρο ότι αυτό από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Μια υπερβολική απάντηση θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ξεσπάσματος από τη Βόρεια Κορέα. Είναι καιρός να σκεφτούμε ξανά τι μπορεί να γίνει για να προσελκύσει τη Βόρεια Κορέα στο μονοπάτι του διαλόγου».

Η αγγλόφωνη εφημερίδα της Ταϊβάν «Taipei Times» στις 29 Μαΐου φιλοξένησε την παρέμβαση του Huang Wei-ping με τίτλο «Το πυρηνικό σύμφωνο των ΗΠΑ είναι το θεμέλιο για την ειρήνη», στην οποία αναφέρθηκαν τα εξής: «Πριν από λίγες ημέρες στο Νομοθετικό Γιουάν, ο υπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Γου επιβεβαίωσε ότι η Ταϊπέι και η Ουάσιγκτον συζητούν αν η Ταϊβάν θα συμπεριληφθεί στην πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ. Έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δείχνουν ότι ήδη από τη δεκαετία του 1970 η Ταϊβάν είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στην πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον απέρριψε το αίτημα. Σε περίπτωση που η Ταϊβάν ενταχθεί στην πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ, πρέπει πρώτα να διευκρινιστούν οι τομείς που θα ενσωματωθούν. Θα περιλαμβάνει μόνο την ίδια την Ταϊβάν; Δεν θα πρέπει το σύμφωνο να ισχύει για όλα τα νησιά που ελέγχονται από την Ταϊβάν; Η ένταξη της Ταϊβάν στην πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ θα απαιτούσε από την Ταϊπέι να παραιτηθεί από την ανάπτυξη του δικού της προγράμματος πυρηνικών όπλων και να ενεργήσει σύμφωνα με τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Μπορεί να φαίνεται ότι η πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ θα εντείνει τις περιφερειακές συγκρούσεις, αλλά κρίνοντας από τις περιπτώσεις της Ιαπωνίας, του ΝΑΤΟ και της Νότιας Κορέας, η στρατηγική των ΗΠΑ θα θέσει τα θεμέλια για μακροχρόνια ειρήνη».

Στις 31 Μαΐου η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «People’s Daily» δημοσίευσε το άρθρο γνώμης με τίτλο «Οι ΗΠΑ συγκαλύπτουν εγκλήματα σε νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού με παραπλανητική διπλωματία». Στο άρθρο ξεχώρισαν τα παρακάτω: «Οι ΗΠΑ και η Παπούα Νέα Γουινέα (PNG) υπέγραψαν ένα σύμφωνο ασφαλείας στις 22 Μαΐου 2023, το οποίο παρέχει στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πρόσβαση στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εδραιώσουν τη στρατιωτική τους κυριαρχία σε όλα τα νησιά του Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ ανανέωσαν επίσης το Σύμφωνο Ελεύθερης Σύνδεσης (COFA) με τις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας και το Παλάου. Το 2022 αποδείχθηκε σημείο καμπής για την αμερικανική διπλωματία στην Ωκεανία. Τον Σεπτέμβριο του 2022, πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον η πρώτη Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ-Νησιωτικών Χωρών Ειρηνικού. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να ιδρύσουν πρεσβείες στις Νήσους του Σολομώντα, την Τόγκα και το Κιριμπάτι. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Κίνα έχει εμπλακεί ενεργά με τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού μέσω της συνολικής βοήθειας (που τους παρέχει). Η Κίνα έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, της συνδεσιμότητας και της περιβαλλοντικής ασφάλειας των νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού. Η Κίνα έχει κάνει βήματα προόδου για την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας των γυναικών στην Τόγκα, έχει παράσχει βοήθεια στις γυναίκες των Νήσων του Σολομώντα και χτίζει σχολεία στην Παπούα Νέα Γουινέα, τη Σαμόα, την Τόγκα, τη Μικρονησία και το Βανουάτου. Η Κίνα έχει επίσης συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε πλήρη αντίθεση (με τις ΗΠΑ), η Κίνα αντιμετώπισε τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού με σεβασμό και παρείχε οικονομική και τεχνική βοήθεια χωρίς πολιτικούς όρους».

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

Η ρωσική εφημερίδα «Izvestia» στις 1 Ιουνίου 2023 δημοσίευσε συνέντευξη με τον Ρώσο πρέσβη στη Σερβία Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο, η οποία επικεντρώθηκε στην κλιμάκωση στα Βαλκάνια και το ενδεχόμενο το Βελιγράδι να υποστηρίξει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στη συνέντευξή του ο Ρώσος διπλωμάτης, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Η στάση μας σε διάφορες πτυχές της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο καθοδηγείται, μεταξύ άλλων, από την προσέγγιση του Βελιγραδίου. Τονίζουν ότι η KFOR είναι απαραίτητη: είναι καλύτερη από ένα κενό. Από τη δική μου άποψη, το θέμα αυτό είναι συζητήσιμο. Η διαμεσολάβηση της ΕΕ αποτυγχάνει για τον ίδιο λόγο που απέτυχε και η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ: οι λύσεις που εκπονήθηκαν και υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου παραμένουν στα χαρτιά. Οι μονάδες του σερβικού στρατού κοντά στη διοικητική γραμμή μεταξύ της κεντρικής Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή, και φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα στρατιωτικό σενάριο. Στόχος της Πριστίνα είναι η εκδίωξη των Σέρβων από εκεί. Η Σερβία δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις (κατά της Ρωσίας) και δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση από αυτή τη γραμμή, η οποία εγκρίθηκε από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση της χώρας. Έκτοτε η δυτική πίεση συνεχίζει να αυξάνεται. Καταλαβαίνουμε ότι το Βελιγράδι βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση: εκτός από τη συνεχή πολιτική πίεση, απειλείται και με περιοριστικά μέτρα».

Η αγγλόφωνη ουκρανική ιστοσελίδα «Kyiv Post» την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξένησε το άρθρο γνώμης του SteveBrown με τίτλο «Ο Πούτιν επαναλαμβάνει τις ανοησίες του για την Ουκρανία ως σοβιετικό δημιούργημα». Στο άρθρο που ήταν δημοσιευμένο στις 1 Ιουνίου ξεχώρισαν τα εξής: «Πολύ πριν από την εισβολή του 2022, όταν το θέμα της επιθυμίας της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τέθηκε στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, ο Πούτιν ισχυρίστηκε, ότι “η Ουκρανία δεν είναι καν κράτος”! Προχωρώντας ακόμη περισσότερο στο αφήγημα αναφέρθηκε “Σην ιστορική ενότητα των Ρώσων και των Ουκρανών”. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θεωρεί την ύπαρξη της Ουκρανίας απλώς ένα σύγχρονο τεχνητό κατασκεύασμα και ως εκ τούτου, όχι ένα πραγματικό έθνος. Το περασμένο Σαββατοκύριακο βρήκε μια ακόμη ευκαιρία για να προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο, ή τουλάχιστον τον πληθυσμό του, για την αλήθεια της θέσης του. Το τηλεοπτικό κανάλι, Russia 24, μετέδωσε μια συζήτηση μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου του ρωσικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Valery Zorkin, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέτασαν έναν χάρτη του 17ου αιώνα, ο οποίος, όπως υποστήριξε ο Πούτιν, “απέδειξε” ότι η Ουκρανία δεν είναι πραγματική χώρα. Τα μέτωπα αυτού του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι αποτέλεσμα της σκόπιμα διαστρεβλωμένης ανάγνωσης του παρελθόντος από τον Πούτιν, η οποία, μακροπρόθεσμα, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη Ρωσία και στη διεθνή της θέση».

Απέκρουσε μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία λέει η Μόσχα

Η Μόσχα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέκρουσε μεγάλη ουκρανική επίθεση στο νότιο τμήμα της περιφέρειας του Ντονέτσκ, όμως ο επικεφαλής των Ρώσων μισθοφόρων είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν έδαφος βορειότερα, γύρω από το Μπαχμούτ.

Ερωτηθείς αν οι επιθέσεις αντιπροσωπεύουν την έναρξη της αντεπίθεσης της Ουκρανίας εναντίον της ρωσικής εισβολής, που αναμένεται εδώ και καιρό, ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας, δήλωσε στο Ρόιτερς: «Ο πόλεμος συνεχίζεται. Μέχρι την πλήρη νίκη».

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ουκρανία επιτέθηκε την Κυριακή το πρωί με έξι μηχανοκίνητα τάγματα και δύο τάγματα αρμάτων μάχης στο νότιο Ντονέτσκ, όπου η Μόσχα θεωρεί εδώ και καιρό ότι η Ουκρανία θα θελήσει να δημιουργήσει μια σφήνα στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

«Το πρωί της 4ης Ιουνίου ο εχθρός εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση σε πέντε τομείς του μετώπου προς την κατεύθυνση του Νότιου Ντονέτσκ», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας σε δήλωση που καταχώρισε στο Telegram στη 1:30 π.μ. (ώρα Μόσχας και ώρα Κύπρου).

«Ο στόχος του εχθρού ήταν να διαπεράσει την άμυνά μας στον πιο ευάλωτο, κατά την άποψή του, τομέα του μετώπου», ανέφερε. «Ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του, δεν είχε επιτυχία».

Κληθείς να σχολιάσει, ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες και δεν σχολιάζουμε οποιουδήποτε είδους ψευδείς ειδήσεις».

Βορειότερα, κοντά στη διαφιλονικούμενη πόλη του Μπαχμούτ, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκιι ανέφερε πως ουκρανικές δυνάμεις «προωθούνται».

Σε βίντεο των ενόπλων δυνάμεων ρωσικές θέσεις φαίνονται να δέχονται πυρά και ο επικεφαλής των ρώσων μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τμήμα του οικισμού Μπερχίβκα, βόρεια του Μπαχμούτ, κάνοντας λόγο για «ατίμωση».

Στην ημερήσια αναφορά του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου αναφέρεται μόνο πως σημειώθηκαν 29 μάχες στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ το ουκρανικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών ανέφερε πως η Ρωσία θα επιδιώξει να διαδώσει ψεύδη.

«Για να πλήξουν το ηθικό των Ουκρανών και να παραπλανήσουν την κοινότητα (περιλαμβανομένου του δικού τους πληθυσμού), ρώσοι προπαγανδιστές θα διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες για την αντεπίθεση, τις κατευθύνσεις τις και τις απώλειες του ουκρανικού στρατού», ανέφερε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Το απόλυτο..

Protathlima