MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η γρίπη της βασίλισσας ανέβασε τον πυρετό της διαδοχής

Advertisement

Sponsored by exness

Ενα βαρύ κρυολόγημα, που κράτησε τη βασίλισσα Ελισάβετ μακριά από κάθε εορταστική εκδήλωση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν αρκετό για να σκορπίσει ρίγη σε όλη τη Βρετανία και να κυκλοφορήσουν φήμες ακόμα και για θάνατό της.

Advertisement

Αν και τελικά «εμφανίστηκε» απονέμοντας σε μέλος του προσωπικού της τιμητική διάκριση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν διαθέσιμες φωτογραφίες από την ιδιωτική τελετή, η συζήτηση για τη διαδοχή αναζωπυρώθηκε, όπως και τα ερωτήματα για το μέλλον της μοναρχίας.

Μπορεί ο ρόλος της να είναι εθιμοτυπικός και καθόλου πολιτικός – κάνει ό,τι της πει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και μόνο στην περίπτωση του Brexit ειπώθηκε ότι πήρε θέση, υπέρ της εξόδου- ωστόσο είναι αυτή που κρατάει το Ηνωμένο Βασίλειο… ενωμένο.

Ακόμα και το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, που τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας, έχει γίνει πιο βασιλικό το τελευταίο διάστημα, ωστόσο κρίνεται πως ούτε ο Κάρολος ούτε ο Ουίλιαμ θα ενέπνεαν τα ίδια φιλοβασιλικά συναισθήματα στους Σκοτσέζους. Αλλά και πολλά από τα κράτη που εντάσσονται στην Κοινοπολιτεία έχουν δηλώσει πως μετά τον θάνατο της Ελισάβετ θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο της πλήρους ανεξαρτησίας τους από το βρετανικό στέμμα. Η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν δηλώσει πως πρόκειται να αποχωρήσουν από το βρετανικό στέμμα μετά τον θάνατο της βασίλισσας. Εκτός ίσως αν ο διάδοχος είναι ο εγγονός της Ουίλιαμ και όχι ο Κάρολος, που είναι πρώτος στη σειρά διαδοχής.

Καλύτερη λύση η παραίτηση

Ο πρίγκιπας Κάρολος, 68 ετών, είναι λιγότερο δημοφιλής από τη μητέρα του, η οποία με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο αγαπητή, κυρίως μεταξύ των πιο ηλικιωμένων Βρετανών. Αν και δεν βρίσκεται στο ναδίρ της δημοφιλίας του, όπως ήταν το 1996 μετά το διαζύγιό του με την Νταϊάνα και το 1997 μετά τον θάνατό της, τα ποσοστά αποδοχής του κινούνται σε μέτρια επίπεδα, ενώ ακόμα και φανατικοί οπαδοί της μοναρχίας θεωρούν πως ίσως θα ήταν καλύτερα για τον θρόνο να παραιτηθεί υπέρ του γιου του, Ουίλιαμ.

Αρκετοί θεωρούν πως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ Μίντλετον και τα παιδιά τους μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά δημοφιλίας της μοναρχίας, εν μέσω ενός εύθραυστου εγχώριου και διεθνούς πολιτικού σκηνικού.

Αρκετοί θεωρούν πως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ Μίντλετον και τα παιδιά τους μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά δημοφιλίας της μοναρχίας, εν μέσω ενός εύθραυστου εγχώριου και διεθνούς πολιτικο

Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικοί επί του Παλατιού υποστηρίζουν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει σκοπό να δώσει το στέμμα στον Κάρολο, κυρίως λόγω της αντιπάθειάς της για τη σύζυγό του, Καμίλα Πάρκερ. Επίσης, ο Κάρολος έχει βρεθεί στο στόχαστρο και λόγω της επιλογής του να εκφράζεται πολιτικά – κάτι το οποίο η βασίλισσα δεν έκανε ποτέ. Εχει άποψη για πολλά, το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση στηρίζει το φιλανθρωπικό του έργο. Τις θέσεις αυτές τις έχει εκφράσει όλα αυτά τα χρόνια, συχνά με γλαφυρό τρόπο, σε επιστολές του προς κυβερνητικά στελέχη, γνωστές με την ονομασία «σημειώματα της μαύρης αράχνης», επειδή είναι γραμμένα με μαύρη πένα σε «τραβηγμένο» γραφικό χαρακτήρα.

Παρεμβατικός

Οι επιστολές αποδεικνύουν πως ο Κάρολος ήταν αρκετά «παρεμβατικός» σε ζητήματα όπως η κατάσταση των αγροτών, θέματα αρχιτεκτονικής αλλά και άμυνας. Αποκαλύπτουν δε τις προθέσεις του: σε αντίθεση με τη μητέρα του, εκείνος θα επιθυμούσε να συνεχίσει να λέει τη γνώμη του. Ωστόσο αν το κάνει αυτό όντας βασιλιάς η μοναρχία θα υποφέρει, γιατί η όποια υποστήριξη έχει είναι επειδή απλώς είναι μια… πλούσια βιτρίνα της βρετανικής παράδοσης ή όπως το θέτει ο αρθρογράφος του Reuters Τζον Λόιντ, «η Ελισάβετ έχει τη δύναμη του ανίσχυρου – που στην περίπτωσή της είναι η παγκόσμια φήμη». «Οποιος ήταν κάποιος σε αυτόν τον κόσμο», γράφει ο Λόιντ, «ήθελε να τη συναντήσει. Κι όλα αυτά τα χρόνια της βασιλείας της γνώρισε σχεδόν κάθε παγκόσμιο ηγέτη, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν επιβιώσει. Το να τη συναντήσει κανείς ήταν σαν να αγγίζει την Ιστορία, ένας τουριστικός προορισμός για την παγκόσμια ελίτ».

Η βασιλική οικογένεια αποτελεί στην ουσία πολύτιμο κεφάλαιο για την οικονομία, αρκεί να δει κανείς τα νούμερα πίσω από κάθε μεγάλο βασιλικό γεγονός: για παράδειγμα, ο γάμος του Ουίλιαμ και της Κέιτ το 2011, που τον παρακολούθησαν 2 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, απέφερε στην οικονομία περισσότερα από 2 δισ. δολάρια.

Και επειδή είναι… πολλά τα λεφτά, ένας βασιλιάς με άποψη μπορεί να αποβεί μοιραίος, όταν μάλιστα, μόλις τον περασμένο Απρίλιο, η οργάνωση Republic ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για κατάργηση της μοναρχίας μετά τον θάνατο της Ελισάβετ. Το αίτημα τότε δεν βρήκε ευήκοα ώτα, αλλά ένας μη δημοφιλής μονάρχης μπορεί να τα… αυξήσει.

Κι εδώ μπαίνουν στο κάδρο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ Μίντλετον, εξαιρετικά δημοφιλείς. Ο 34χρονος πρίγκιπας αποφεύγει να εκφράσει πολιτικές θέσεις, έχει μια φωτογενή οικογένεια, έχει εκπαιδευτεί στη Βασιλική Αεροπορία και εργάζεται ως διασώστης ελικοπτέρου, συνδυασμός εξαιρετικά ισχυρός.

Πάντως, τον προηγούμενο μήνα το Παλάτι δημοσίευσε φωτογραφία της βασίλισσας με τον γιο της, πρίγκιπα Κάρολο, και πολλοί υποστήριξαν πως ήταν «επισφράγιση» της διαδοχής. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος βασιλιάς θα επιβαρυνθεί με το δύσκολο έργο διατήρησης της παράδοσης που επιμελώς έχτισε η βασίλισσα Ελισάβετ, εν μέσω ενός εξαιρετικά εύθραυστου εγχώριου και διεθνούς πολιτικού σκηνικού.

Οι μαύρες γραβάτες του BBC, το νέο νόμισμα και η κηδεία των 6 δισ. λιρών

Αν και κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ότι η Ελισάβετ είναι ετοιμοθάνατη και όσο κι αν το Παλάτι ανακοίνωνε πως «αναρρώνει από βαριά γρίπη», το BBC «την πέθανε» (το είχε ξανακάνει και το 2015) με tweet από ψεύτικο λογαριασμό του που έγραφε: «Εκτακτο: το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοινώνει τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, στην ηλικία των 90 ετών. Οι συνθήκες είναι άγνωστες. Περισσότερα στη συνέχεια». Αν ξεπεράσει κανείς την κριτική ότι το κρατικό κανάλι της χώρας μάλλον «βιάζεται να πεθάνει» την Ελισάβετ, η ουσία είναι ότι το BBC ετοιμάζεται για την αποφράδα ημέρα, καθώς μέσα από τις δικές του συχνότητες θα μεταδοθεί ο θάνατός της.

Απροειδοποίητα δοκιμαστικά

Στην γκαρνταρόμπα του σταθμού υπάρχουν πλέον μαύρες γραβάτες – ακόμα θυμούνται το «κράξιμο» που τους έριξαν, όταν παρουσιαστής τους ανακοίνωσε τον θάνατο της βασιλομήτορος φορώντας κόκκινη γραβάτα…, ενώ εδώ και λίγα χρόνια οι υπεύθυνοι του σταθμού προετοιμάζουν τους δημοσιογράφους τους για το γεγονός μέσα από απροειδοποίητα δοκιμαστικά που κάνουν.

Προετοιμασίες έχει κάνει και το ίδιο το Παλάτι με ένα σχέδιο που ονομάζει «Γέφυρα». Βάσει αυτού του σχεδίου θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον 12 ημέρες από την ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ μέχρι και την ταφή της.

Εκτιμάται πως για δύο εβδομάδες η βρετανική οικονομία θα βρίσκεται σε παύση και αντιμέτωπη με μεγάλη ύφεση κυρίως της μεταβατικής περιόδου από τον έναν μονάρχη στον άλλον αλλά και του κόστους της κηδείας της Ελισάβετ, το οποίο εκτιμάται πως θα είναι 1,2 με 6 δισ. λίρες.

Τόσο η κηδεία όσο και η τελετή στέψης του διαδόχου θα ανακηρυχθούν εθνικές αργίες. Μεγάλο ερώτημα αποτελεί το σημείο ταφής της Ελισάβετ. Πιστεύεται πως αν η Ελισάβετ δεν έχει επιλέξει κάποιο μέρος που ανήκει στην ίδια και όχι στο στέμμα, όπως το κάστρο του Μπαλμόραλ, τότε η ταφή της θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνστορ, δίπλα στον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο VI. Από την κηδεία της Ελισάβετ θα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον έξι μήνες έως και ένα έτος μέχρι την επίσημη ενθρόνιση του επόμενου βασιλιά.

Παράλληλα θα αρχίσει να τυπώνεται νέο νόμισμα με το πρόσωπο του νέου μονάρχη, μια διαδικασία η οποία θα πάρει χρόνια ώστε να αντικατασταθούν πλήρως τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα που εικονίζουν την Ελισάβετ.

Το ίδιο θα ισχύσει και με τα γραμματόσημα, ενώ αλλαγή θα χρειαστούν και οι στίχοι του εθνικού ύμνου της Μ. Βρετανίας, καθώς το «God Save The Queen» θα πρέπει να αλλάξει σε «God Save The King», όπως γράφτηκε για τον βασιλιά Γεώργιο το 1948. Η Ελισάβετ βρίσκεται στον θρόνο από το 1952 και κατά τη διάρκεια της βασιλείας της έχουν αλλάξει 12 πρωθυπουργοί, καθώς και 12 Αμερικανοί πρόεδροι.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network