MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εκεχειρία με «παραφωνίες» στη Συρία… Το Αλ Νόσρα όμως έτοιμο για επιθέσεις

Advertisement

Sponsored by exness

Τα ξημερώματα του Σαββάτου τίθεται σε ισχύ η εκεχειρία στη Συρία όπως τη συμφώνησαν Η.Π.Α – Ρωσία καθώς οι περισσότερες μεγάλες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη Συρία έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Advertisement

Θέτοντας όμως την προϋπόθεση ότι η συριακή κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη συμφωνία, όπως ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τις σημαντικές ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης σε όλη τη Συρία οι οποίες, είτε μέσω της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, είτε απευθείας σε εμάς, έχουν επιβεβαιώσει ότι αποδέχονται τους όρους της εκεχειρίας», είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Ετοιμάζεται για επιθέσεις το Μέτωπο Αλ Νόσρα

Με βάση τη συμφωνία οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, από τη Συρία, τη Ρωσία και τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν εναντίον των “τρομοκρατικών” αυτών και άλλων οργανώσεων.

Από την πλευρά του το Μέτωπο Αλ Νόσρα απέρριψε την εκεχειρία και κάλεσε τους υποστηρικτές του να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Aσαντ και των συμμάχων του.

Ο ηγέτης του, ο Aμπου Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, προειδοποίησε μάλιστα ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Χερσονήσου.

«Ω, στρατιώτες του Σαμ (σ.σ. Συρία), ο Θεός σας τίμησε με έναν μεγάλο ιερό πόλεμο σε ευλογημένη γη (…) για αυτό ενισχύστε την αποφασιστικότητά σας και εντείνετε τα πλήγματά σας και μην αφήνετε τα αεροπλάνα τους και το μεγάλο αριθμό (στρατιωτών) να σας φοβίσουν», είπε σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Orient News TV.

Ο Γκολάνι υποστήριξε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο είναι μια «συνωμοσία» που σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Aσαντ. «Η επιτυχημένη επανάσταση είναι αυτή που ξεριζώνει το παλαιό καθεστώς με όλους τους θεσμούς του», είπε.

Μια νίκη των αλαουιτών και των σιιτών στη Συρία –δηαλαδή του κσαντ και των συμμάχων του, κυρίως του Ιράν, θα σημαίνει «μια μετατόπιση της μάχης στην Αραβική Χερσόνησο σε λιγότερο από μια δεκαετία», κατέληξε.

Εκτιμήσεις για ισχύ της κατάπαυσης πυρός σε πολύ μικρό μέρος της Συρίας

Οι περιοχές όπου θα εφαρμοστεί η εκεχειρία είναι, σύμφωνα με μια πηγή του συριακού καθεστώτος και με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα περισσότερα από τα προάστια της Δαμασκού, η επαρχία Ντεράα στα νότια, το βόρειο τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς, το Χαλέπι και ορισμένοι τομείς στα δυτικά αυτής της μεγάλης πόλης του βορρά. Ο γεωγράφος Φαμπρίς Μπαλάνς εκτιμά ότι η εκεχειρία θα εφαρμοστεί περίπου στο 10% της Συρίας.

Στην επαρχία της Δαμασκού τα όπλα θα σιγήσουν στην ανατολική Γούτα, όπου βρίσκονται οι πόλεις Ντούμα και Ερμπίν. Ωστόσο, το καθεστώς και η αντιπολίτευση ερίζουν ακόμη για την πόλη Νταράγια, ένα προπύργιο των ανταρτών στα νότια της πρωτεύουσας: οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας υποστηρίζουν ότι η εκεχειρία δεν ισχύει για την Νταράγια γιατί εκεί δρουν άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η αντιπολίτευση.

Στην επαρχία Χομς, η εκεχειρία αφορά τις βόρειες περιοχές της όπου βρίσκονται οι πόλεις Ραστάν, Ταλμπισέ και Χουσέ, οι οποίες είχαν εξεγερθεί από την αρχή, τον Μάρτιο του 2011, εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το ανατολικό τμήμα της επαρχίας όμως και κυρίως η αρχαία πόλη της Παλμύρας, βρίσκεται ακόμη στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Στην επαρχία Χάμα μόνο σε μια χούφτα κοινότητες θα ισχύσει η εκεχειρία, όπως στη Λατάμνε, στα βόρεια, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες. Οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν επίσης στην πόλη του Χαλεπιού η οποία από το 2012 είναι “μοιρασμένη” ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες της αντιπολίτευσης.

Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι ζώνες όπου κυριαρχούν οι αντάρτες είναι κυρίως στα δυτικά της ομώνυμης πόλης, όπως στις κοινότητες Αταρέμπ και Ντάρετ λζα. Στα βόρεια η κατάσταση περιπλέκεται αφού το Μέτωπο Αλ Νόσρα δρα εκεί, μαζί με τους αντάρτες, σε πόλεις όπως οι Καφαρχάμρα και Χρεϊτάνε.

Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στην επαρχία της Ντεράα, στα νότια, στα σύνορα με την Ιορδανία. Η εκεχειρία θα ισχύσει στο μεγαλύτερο μέρος της εκτός από ορισμένες κοινότητες που ελέγχονται από τους άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα. Να σημειωθεί ότι η Ντεράα θεωρείται “λίκνο” της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Άσαντ.

Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί αναμένεται ότι θα συνεχιστούν στις πόλεις που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως είναι οι Μινμπέζ και η Αλ Μπαμπ. Το ίδιο ισχύει για τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και Ράκα (βόρεια), όπου κυριαρχεί το ΙΚ, στο Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) που ελέγχεται κυρίως από το Μέτωπο Αλ Νόσρα και στην επαρχία της Λαττάκειας που ελέγχεται από το καθεστώς.

Η συμφωνία δεν προβλέπει επίσης εκεχειρία στην επαρχία Κουνέιτρα, που συνορεύει με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, καθώς εκεί έχει βάσεις το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network