MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δύσκολο όταν κράτη ΕΕ δεν μιλούν με μια φωνή, λέει ο Μπορέλ σε ΕΚ για Γάζα

Advertisement

Sponsored by exness

Δύσκολο όταν κράτη ΕΕ δεν μιλούν με μια φωνή, λέει ο Μπορέλ στη συζήτηση ΕΚ για Γάζα – Πρωτοβουλία ΚΔ για ανθρωπιστικό διάδρομο

Η ΕΕ ανησυχεί εξαιρετικά με τις επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον αμάχων στη Δυτική Όχθη και αλλού, σημείωσε την Τετάρτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Σημείωσε παράλληλα ότι είναι δύσκολη η θέση του αφού δεν υπάρχει κοινή θέση από όλα τα Κράτη Μέλη για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Advertisement

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για επανέναρξη προσπαθειών για μια λύση δυο κρατών στο Μεσανατολικό ζήτημα, για την ειρηνική συνύπαρξη δύο λαών που πρέπει να μοιραστούν την ίδια γη.

Στη δική του παρέμβαση ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, κάλεσε για στήριξη της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς την εμπόλεμη περιοχή.

Στην ομιλία του, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι επέστρεψε από μια πενταήμερη αποστολή στις χώρες της Μέσης Ανατολής, στις αραβικές χώρες, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του ΟΗΕ για μια «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή, αλλά για κάτι που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα ενός αποκλεισμού που εμπόδισε τον πληθυσμό να έχει πρόσβαση στα βασικά εφόδια για την επιβίωσή του, «και ήταν ένα άλλου είδους μακελειό», όπως είπαν και τα ΗΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι έχει επικριθεί η Κομισιόν ότι μεροληπτεί και ανέφερε ότι θα έπρεπε να είναι δυνατό να υπερασπιστεί κάποιος το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά ταυτόχρονα να εκφράζει και την αγανάκτησή του για το τι συμβαίνει στους αμάχους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Για επικρίσεις για αντισημιτισμό είπε ότι είναι άλλο να επικρίνει κάποιος την Κυβέρνηση μιας χώρας και άλλο να εκφράζει την απόρριψη για ένα ολόκληρο τμήμα του πληθυσμού.

Το Ισραήλ, είπε μεταξύ άλλων, έχει ηθικές και νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο για τις ένοπλες συγκρούσεις που σχετίζονται με την παρεμπόδιση πρόσβασης του πληθυσμού σε βασικές προμήθειες. Είπε ακόμη ότι, κάθε σχολείο, νοσοκομείο, εκκλησία, τζαμί είναι προστατευόμενες περιοχές εκτός εάν χάσουν αυτό το καθεστώς αν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Πρέπει να γίνονται σεβαστά ως προστατευόμενες περιοχές και αν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχουν χάσει αυτήν την ιδιότητά τους, ο επιτιθέμενος πρέπει να υποθέσει ότι εξακολουθεί να προστατεύεται ή να αποδείξει ότι έχει χάσει αυτό το καθεστώς και πρέπει να γίνει δυνατή η αποχώρηση των αμάχων από εκεί, πρόσθεσε.

Παρομοίως, οι αδιάκριτες βολές ρουκετών της Χαμάς κατά του Ισραήλ αποτελούν επίσης παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, επεσήμανε.

Ο κ. Μπορέλ είπε ακόμη ότι η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε νερό, ηλεκτρισμό και προμήθειες αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Η ΕΕ ανησυχεί εξαιρετικά για το τι συμβαίνει, πιο συγκεκριμένα με τις επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον αμάχων στη Δυτική Όχθη και αλλού», είπε, σημειώνοντας ότι αυτές συνεχίζονται.

Ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι εκπροσωπεί το Συμβούλιο και επομένως όλα τα κράτη μέλη, αλλά ότι «δεν είναι εύκολο» γιατί μερικές φορές τα κράτη μέλη δεν έχουν μιλήσει με μία φωνή. Έδωσε ως παράδειγμα, την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όπου οκτώ από τα κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ μιας ανθρωπιστικής παύσης, τέσσερα καταψήφισαν και οι υπόλοιποι απείχαν, είπε.

Είπε ακόμη ότι, υπάρχει μια κοινή θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που τάσσεται υπέρ των παύσεων και των ανθρωπιστικών διαδρόμων και ζητά όταν το Ισραήλ ασκεί τα δικαιώματά του στην αυτοάμυνα, να το κάνει σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους πολέμου. «Αλλά μέχρι σήμερα, διαφορετικοί ηγέτες στην Ευρώπη, έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ασκεί αυτό το δικαίωμα άμυνας», πρόσθεσε. Όταν δεν υπάρχει κοινή θέση, είπε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δεν μπορεί να εκφράσει αυτήν την κοινή θέση επειδή δεν υπάρχει, αλλά πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι στο μέλλον τα κράτη μέλη θα μπορούν να συγκλίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει κάποια γεωπολιτική πίεση και επιρροή σε αυτή τη σύγκρουση «και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση, σημειώνοντας ότι, όταν δύο λαοί τσακώνονται για την ίδια γη, για περισσότερα από εκατό χρόνια πρέπει να μπορούν να ζήσουν μαζί. Ο κ. Μπορέλ είπε ακόμη ότι στα 30 χρόνια από τις Συμφωνίες του Όσλο, «επαναλαμβάνουμε ότι η λύση είναι δύο κράτη, αλλά έχουμε κάνει πολύ λίγα ή τίποτα για να την επιτύχουμε».

Είπε ότι η ΕΕ έχει υποβάλει προτάσεις, μεταξύ άλλων ότι η Γάζα δεν μπορεί να είναι υπό τον έλεγχο της Χαμάς στο μέλλον, και δεν θα ελέγχεται από το Ισραήλ στο μέλλον, δεν θα μπορεί να διαιρεθεί, και ότι θα πρέπει να υπάρχει μια παλαιστινιακή αρχή στη Γάζα.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει επίσης να είμαστε μέρος μιας λύσης που μπορεί να περιλαμβάνει μόνο κάτι που έχουμε εκφράσει, την ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ δύο λαών που πρέπει να μπορούν να μοιραστούν την ίδια γη», είπε ο κ. Μπορέλ.

Στη δική του παρέμβαση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, είπε ότι χαιρετίζουν την απελευθέρωση των 50 ομήρων και την παύση των εχθροπραξιών και τονίζουν την επείγουσα ανάγκη να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι όμηροι. Είπε ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της για να χρησιμοποιήσει την παύση για μια «ανθρωπιστική έξαρση» στη Γάζα.

Σημείωσε ότι η ΕΕ έχει τετραπλασιάσει την ανθρωπιστική της χρηματοδότηση για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σε περισσότερα από €100 εκατ. και ότι η βοήθεια αυτή ήδη αναπτύσσεται από εταίρους της ΕΕ επί τόπου, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος και διεθνείς ΜΚΟ. Διανέμουν τρόφιμα και νερό, διατηρούν ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όπου είναι δυνατόν, και διασφαλίζουν τη βασική υγιεινή, μεταξύ άλλων, είπε.

Ο κ. Λέναρτσιτς είπε ακόμη ότι συνεχώς ενισχύεται η ευρωπαϊκή ανταπόκριση σε είδος και ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 15 πτήσεις προς τη Γάζα ενώ υπάρχουν ετοιμασίες για περισσότερες. Εξήγησε ότι πρόκειται για πτήσεις φορτίου για τους ανθρωπιστικούς εταίρους της ΕΕ και για τα κράτη μέλη της, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φορτίου έχει ήδη μεταφερθεί στη Γάζα, και διοχετεύεται μέσω του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Είπε ότι η βασική πρόκληση είναι η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτραπεί επαρκής αριθμός φορτηγών στη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα και, εάν είναι δυνατόν, να ανοίξει άλλη χερσαία διάβαση, αλλά θα πρέπει επίσης να διερευνηθούν όλες οι άλλες οδοί για να επιτραπεί πρόσθετη βοήθεια στη Γάζα.

Ο κ. Λέναρτσιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών που μόλις επιτεύχθηκε θα επιτρέψει μια σημαντική αύξηση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και εντός της Γάζας και ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για μία φορά.

Κλείνοντας ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη στροφής και σε προσπάθειες για την πολιτική λύση και σημείωσε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθούν και επιταχυνθούν οι προσπάθειες προς μια λύση δύο κρατών. Είπε ότι είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός που θα μπορούσε να προσφέρει ελπίδα τόσο στους Παλαιστίνιους όσο και στους Ισραηλινούς.

Πρωτοβουλία ΚΔ για ανθρωπιστικό διάδρομο

Στη δική του παρέμβαση ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ΕΚ, κάλεσε για στήριξη της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς την εμπόλεμη περιοχή.

Ο κ. Φουρλάς σημείωσε ότι, οι νέες εξελίξεις στην περιοχή της Γάζας, η προσωρινή κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε πριν λίγες ώρες, η οποία περιλαμβάνει και επιστροφή αιχμαλώτων, «ανοίγει ένα μικρό παράθυρο ελπίδας».

Από την πρώτη στιγμή, είπε, «καταδικάσαμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ την ίδια ώρα δηλώσαμε ότι οι άμαχοι και ο απλός παλαιστινιακός λαός δεν πρέπει να πληρώνουν για τα εγκλήματα της Χαμάς».

Επιβάλλεται να βρεθεί λύση στο τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα, πρόσθεσε.

Ο κ. Φουρλάς υπενθύμισε την πρωτοβουλία της Κύπρου, για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την εμπόλεμη περιοχή.

«Η Κύπρος είναι το εγγύτερο γεωγραφικό ευρωπαϊκό έδαφος στο πεδίο των συγκρούσεων και δηλώνει παρούσα με έμπρακτο τρόπο στην προσπάθεια για επίλυση του ανθρωπιστικό θέματος», επεσήμανε, καλώντας για στήριξη αυτής την πρωτοβουλία η οποία, όπως είπε, είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network