MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διπλωματική ένταση Κίνας-Βρετανίας για το Χονγκ Κονγκ

Advertisement

Sponsored by exness

Διπλωματική ένταση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου προκαλούν οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ

Advertisement

Ο πρέσβης του Πεκίνου στο Λονδίνο προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση «να μην αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις» της Κίνας, προσθέτοντας ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν υποστεί πλήγμα μετά από σχόλια του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ υπέρ των διαδηλώσεων.

Ο πρέσβης Λιου Ξιαομίνγκ δήλωσε ότι οι διαδηλωτές που παρανόμως προέβησαν σε κατάληψη του κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ θα έπρεπε «να καταδικάζονται ως παραβαίνοντες το νόμο».

Ο Κινέζος πρέσβης κλήθηκε χθες στο Foreign Office για να του ζητηθούν εξηγήσεις για τις δηλώσεις του. Ο μόνιμος γραμματέας του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να του είπε πως οι δηλώσεις του ήταν «απαράδεκτες και ανακριβείς».

Νωρίτερα, η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε πει ότι ήγειρε τις βρετανικές ανησυχίες για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ με την κινεζική ηγεσία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου του G20.

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ άρχισαν προ εβδομάδων με αφορμή αναβληθέν έκτοτε νομοσχέδιο της τοπικής κυβέρνησης που διευκόλυνε την έκδοση κατηγορουμένων προς την Κίνα, ακόμα και πολιτικών αντιφρονούντων.

Οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο τοπικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα άπλωσαν στην έδρα τη σημαία που χρησιμοποιούταν στο Χονγκ Κονγκ κατά την περίοδο που ήταν βρετανική αποικία.

Ο κ. Χαντ έχει δηλώσει την «ακλόνητη» υποστήριξή του για τις ελευθερίες των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ. Με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με συνεντεύξεις του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και διεκδικητής της πρωθυπουργίας έχει καλέσει τους διαδηλωτές να μην καταφεύγουν στη βία, αλλά παράλληλα έχει ζητήσει από την Κίνα «να ακούσει τις ανησυχίες» των πολιτών.

Το Πεκίνο έχει προβεί και σε επίσημη παράσταση διαμαρτυρίας προς τη βρετανική κυβέρνηση, κατηγορώντας το Λονδίνο για «αποικιοκρατικές ψευδαισθήσεις».

Ο Κινέζος πρέσβης στο Λονδίνο δήλωσε «απογοητευμένος» από τη βρετανική στάση και προειδοποίησε για περαιτέρω «προβλήματα» αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίσει την κινεζική κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ. Είπε επίσης ότι είναι «υποκριτικό» από βρετανικής πλευράς να γίνεται λόγος για έλλειψη δημοκρατίας όταν κατά τη βρετανική διοίκηση της επαρχίας δεν είχαν διεξαχθεί εκλογές και δεν υπήρχε δικαίωμα διαδηλώσεων.

Ο κ. Χαντ επανήλθε λέγοντας ότι δεν υποστήριξε τη βία στις διαδηλώσεις και ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ χωρών βασίζονται στο σεβασμό των νομικά δεσμευτικών σχέσεων μεταξύ τους, μια αναφορά στη συνθήκη του 1984 μεταξύ Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου που οδήγησε στην επιστροφή της κυριαρχίας επί του Χονγκ Κονγκ στο Πεκίνο.

Εκείνη η Κοινή Διακήρυξη μεταξύ των τότε πρωθυπουργών Μάργκαρετ Θάτσερ και Ζιάο Ζιγιάνγκ περιέγραφε πώς θα προστατεύονταν τα δικαιώματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ υπό την κινεζική κυριαρχία.

Από το 1997 το Χονγκ Κονγκ υπάγεται στην Κίνα αλλά ως «ειδική διοικητική επαρχία» υπό τον ειδικό διακανονισμό «μία χώρα, δύο συστήματα», ο οποίος εγγυάται ένα επίπεδο οικονομικής αυτονομίας και προσωπικών ελευθεριών που δεν απολαμβάνουν οι Κινέζοι υπήκοοι στην υπόλοιπη Κίνα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network