MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διχάζει την Ιρλανδία το δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις 

Advertisement

Sponsored by exness

Στις κάλπες προσέρχονται την Παρασκευή οι Ιρλανδοί για να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις, το οποίο διχάζει τη χώρα και έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα.

Advertisement

Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν «Ναι» εφόσον θέλουν την κατάργηση της λεγόμενης 8ης Τροπολογίας του συντάγματος, η οποία καθιστά παράνομες τις αμβλώσεις ακόμα και σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης μετά από βιασμό ή αιμομιξία ή ακόμα και όταν προκύπτει ζήτημα εμβρυϊκής ανωμαλίας που δε θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της κύησης. Οι αμβλώσεις στην Ιρλανδία επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση απειλής της ζωής της εγκύου.

«Όχι» θα ψηφίσουν όσοι θεωρούν σωστή την πρόβλεψη του νόμου πως το έμβρυο έχει ισότιμο δικαίωμα στη ζωή με την έγκυο.

Οι υποστηρικτές του «Ναι» υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως η χώρα οφείλει να αποδεχθεί την πραγματικότητα, ότι δηλαδή εκατοντάδες γυναίκες κάθε χρόνο ταξιδεύουν στο εξωτερικό, κυρίως στη Βρετανία, για να κάνουν έκτρωση, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν την ποινή κάθειρξης των 14 ετών που προβλέπει ο νόμος για το συγκεκριμένο «αδίκημα» στην Ιρλανδία.

Το δημοψήφισμα θεωρείται και ως απόδειξη του πόσο συντηρητική ή φιλελεύθερη είναι τελικά η ιρλανδική κοινωνία. Σε μία χώρα όπου επιτρέπονται οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών και ο Πρωθυπουργός είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος, η αυστηρή Καθολική Εκκλησία εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο και να διαμορφώνει τη συνείδηση πολύ μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.

Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας της Ιρλανδίας, Αρχιεπίσκοπος Έιμον Μάρτιν, πάντως, έχει δηλώσει πως το «Όχι» στο δημοψήφισμα δεν υπαγορεύεται από τη θρησκεία αλλά από την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας έναντι του δικαιώματος της ζωής.

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης λένε ότι η κατάργηση της 8ης Τροπολογίας του συντάγματος θα οδηγήσει στην εξάλειψη ατόμων με σύνδρομο Down ή άλλες γενετικές ανωμαλίες, κάνοντας λόγο για «άδεια να σκοτώνονται» αγέννητα βρέφη.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του «Ναι» παραπέμπουν στην υπόθεση θανάτου της 31χρονης Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, η οποία πέθανε από επιπλοκές στο Γκάλγουεϊ το 2013 όταν οι γιατροί αρνήθηκαν να προβούν σε τερματισμό της κύησης παρά το γεγονός πως η ινδικής καταγωγής οδοντίατρος είχε αποβάλει.

Η μαία τής είχε πει πως η Ιρλανδία «είναι καθολική χώρα», κάτι που ενίσχυσε την οργή όσων αύριο θα ψηφίσουν «Ναι» έχοντας κάνει εκστρατεία για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Εφόσον υπάρξει αλλαγή της συγκεκριμένης πρόνοιας του συντάγματος, οι αμβλώσεις θα επιτρέπονται έως και τη 12η εβδομάδα της κύησης, όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες η έγκυος διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή της ή κίνδυνο σοβαρής σωματικής και ψυχικής υγείας έως και την 24η εβδομάδα.

Τα δύο μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα της Ιρλανδίας Fine Gael και Fianna Fail έχουν αποφύγει να λάβουν θέση επί του θέματος αναγνωρίζοντας όπως λένε το πόσο προσωπικά είναι τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσει κανείς. Αντίθετα, το Εργατικό Κόμμα και το Sinn Fein τάσσονται υπέρ της αλλαγής της 8ης Τροπολογίας.

Μία από τις τελευταίες μεγάλες δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό των Irish Times έδινε προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων (44%-32%) στο «Ναι», παρόλα αυτά το αποτέλεσμα θεωρείται αμφίρροπο καθώς το 17% των Ιρλανδών δηλώνουν αναποφάσιστοι έως την τελευταία στιγμή. Παράλληλα, χιλιάδες Ιρλανδοί καταφθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό για να ψηφίσουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network