MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Απειλείται η ιστορική συμφωνία Ε.Ε.-Mercosur λόγω της καταστροφής στον Αμαζόνιο

Advertisement

Sponsored by exness

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξε η Κομισιόν θεωρείται εκκρεμής, καθώς θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τις 28 χώρες μέλη και κατόπιν να επικυρωθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Advertisement

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) είχαν συνάψει πριν από περίπου δυο μήνες μια ιστορική συμφωνία για μια ευρεία συνθήκη ελευθέρου εμπορίου, την οποία διαπραγματεύονταν επί 20 χρόνια. Η τεράστια καταστροφή, όμως, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο με φωνές τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις κυβερνήσεις που κάνουν πλέον λόγο για ακύρωση της εν λόγω συμφωνίας.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξε η Κομισιόν θεωρείται εκκρεμής, καθώς θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τις 28 χώρες μέλη και κατόπιν να επικυρωθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που πλέον φαντάζει δύσκολο μετά και την διεθνή κατακραυγή για την καταστροφή της Αμαζονίας από τις φλόγες.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι θα δυσκολευτούν να επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, αν η Αμαζονία συνεχίζει να φλέγεται.

“Ασφαλώς υποστηρίζουμε τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ  μια αρμονική διαδικασία επικύρωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες όσο η βραζιλιάνικη  κυβέρνηση θα επιτρέπει την καταστροφή του πράσινου πνεύμονα της γης”, δήλωσε ο Τουσκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, στη  νοτιοδυτική Γαλλία.

Οι δασικές πυρκαγιές που επεκτείνονται σε μεγάλη κλίμακα στην περιοχή του  Αμαζονίου θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη σύνοδο κορυφής των Επτά πιο  ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι εκκλήσεις για  τη διάσωση του “πνεύμονα του πλανήτη”.

Ήδη, τόσο η Γαλλία όσο και η Ιρλανδία απειλούν να μπλοκάρουν την συμφωνία άμα δεν σταματήσει η οικολογική καταστροφή, ενώ και πολλές άλλες φωνές εντός της Ε.Ε. ακούγονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος διαμήνυσε σχετικά με την συμφωνία ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Ιρλανδία να ψηφίσει την συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Mercosur, εάν η Βραζιλία δεν τηρήσει τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις».

«Είμαι πολύ ανήσυχος από τα επίπεδα ρεκόρ της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου από την φωτιά φέτος», συμπλήρωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Η ιρλανδική απειλή διατυπώνεται καθώς οι πυρκαγιές στην Αμαζονία εξαπλώνονται ανεξέλεγκτες, δημιουργώντας διπλωματικές συνέπειες και την κινητοποίηση των ακτιβιστών για το Κλίμα. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει στενά τις ενέργειες της Βραζιλίας για το περιβάλλον κατά την προσεχή διετία, η οποία θα προηγηθεί της επικύρωσης της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur.

Από την πλευρά της η γαλλική προεδρία θεωρεί ότι ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας δεν τήρησε τις κλιματικές του δεσμεύσεις, κατόπιν αυτού το Παρίσι είναι αντίθετο με την συμφωνία Mercosur. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι ο ομόλογός του της Βραζιλίας είπε ψέματα ως προς τις δεσμεύσεις του για το περιβάλλον και ανακοίνωσε ότι υπό τις συνθήκες αυτές η Γαλλία αντιτίθεται στην συμφωνία Mercosur, έκανε γνωστό η γαλλική προεδρία.

Την ίδια ώρα με φόντο την συμφωνία των δυο πλευρών ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ο Μπολσονάρο έχει αναλάβει και άλλες δεσμεύσεις απέναντι στο λόμπι της βιομηχανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας της χώρας του το οποίο αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες της πολιτικής ζωής της Βραζιλίας, καθώς κατά την προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε ότι η επέκταση της καλλιεργήσιμης γης δεν θα εμποδίζεται πλέον ούτε από περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά ούτε και από τους νόμους που προστάτευαν τις φυλές του Αμαζονίου.

Αν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιρλανδίας επιμείνουν στην αντίθεσή τους στη συνθήκη Ε.Ε. – Mercosur, τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να τεθεί σε καθώς η επικύρωσή της απαιτεί ομόφωνη απόφαση των κοινοβουλίων των κρατών-μελών.

Η συμφνωνία Ε.Ε. – Mercosur καταργεί τους νοτιοαμερικανικούς δασμούς που παραμένουν ακόμη πολύ υψηλοί σε ορισμένους τομείς: 35% στην ένδυση και την αυτοκινητοβιομηχανία, 14% στα φάρμακα. Στον αγροδιατροφικό τομέα, οι δασμοί είναι πολύ υψηλοί στα αλκοολούχα (35%), τα γαλακτοκομικά (28%), τη σοκολάτα (20%), το κρασί (20%). Ενώ η συμφωνία Η συμφωνία θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες που έχει συνάψει ποτέ η ΕΕ, καθώς αφορά 770 εκατομμύρια καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν εκφράσει κατά το παρελθόν τους φόβους τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στο κλίμα, παρόλο που η συμφωνία στοχεύει επίσης να διαφυλάξει τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, σε μια περιοχή του κόσμου όπου, σύμφωνα με την Κομισιόν, αντιγράφονται συχνά «λόγω των ιστορικών δεσμών» μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής.

Αντιδράσεις και στην Ελλάδα για την συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur

Οι φωτιές στον Αμαζόνιο απειλούν, όχι κάποια μακρινή γειτονιά του πλανήτη, αλλά το κοινό μας σπίτι. Τη γη»: αυτό υπογραμμίζει, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές που αγνοούν το περιβάλλον εν ονόματι της ιδιοτέλειας και του κέρδους, οδηγούν σε τραγικές εξελίξεις για την ίδια μας τη ζωή», επισημαίνει επίσης και προσθέτει:

«Η αδιαφορία απέναντι σ’ αυτή την απειλή, είναι αδιαφορία απέναντι στο σήμερα και στο αύριο των παιδιών μας. Και οι ηγέτες που αγνοούν αυτή την πραγματικότητα εγκληματούν εις βάρος της ανθρωπότητας».

Παραλλήλως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνει τον πρωθυπουργό, λέγοντας, «ο κύριος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία στη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνταχθεί μαζί του, να πει έστω μια λέξη. Δεν ακούσαμε κάτι.

Έστω και τώρα, οφείλει άμεσα και η Ελλάδα να αντιταχθεί στη Συμφωνία ΕΕ – Mercosur, όσο η ακραία Δεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρο αρνείται να αναλάβει τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις».

Διαδικτυακό ψήφισμα ζητά το DiEM25

Διαδικτυακό ψήφισμα με το οποίο ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παγώσει άμεσα την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, ώστε να ασκηθούν πιέσει στον πρόεδρο της Βραζιλίας και να σωθούν τα δάση του Αμαζονίου καταθέτει το DiEM25 και ζητά από τους Ευρωπαίους πολίτες να το υπογράψουν. Τονίζει ότι τα σχέδια του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, δείχνουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια φυσική καταστροφή.

Το DiEM25 επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνάψει εταιρική σχέση με χώρες που ενεργούν ενάντια στο μέλλον της ανθρωπότητας και πως η Βραζιλία δεν είναι αξιόπιστος εμπορικός εταίρος.

«Η σημερινή ηγεσία της αποτελεί απειλή για το μέλλον του πλανήτη» τονίζει και καλεί το νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ασκήσει τις εξουσίες του για να υπερασπιστεί την κοινή παγκόσμια περιουσία.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κίνημα, με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι θεσμοί της Ε.Ε. πρέπει μέχρι τις 28 Αυγούστου να ανταποκριθούν και να συμμετάσχουν στην παγκόσμια κατακραυγή και να κάνουν μία δήλωση στην οποία να δηλώνουν ότι η εμπορική συμφωνία ΕΕ – Mercosur αναστέλλεται επ’ αόριστον, δύο για τα εγκλήματα κατά του κλίματος που διαπράττουν οι αρχές της Βραζιλίας.

Επίσης, πρέπει να προτρέψουν τους άλλους εταίρους της Mercosur να λάβουν άμεσα μέτρα για να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή που οδηγεί στην καταστροφή του Αμαζονίου.

Τους καλεί επίσης να γίνει μια σύνοδος για τη Βραζιλία, παρουσία των ηγετών των ιθαγενών κοινοτήτων και περιβαλλοντικών εμπειρογνωμόνων, ώστε να διαμορφωθούν στρατηγικές για την αναστροφή της καταστροφής.

Τέλος, δηλώνει αλληλεγγύη στον λαό της Βραζιλίας, ειδικά τους αυτόχθονες, των οποίων τα ενδιαιτήματα καταστρέφονται.

«Η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει χωρίς καθυστέρηση» καταλήγει.

Πηγές: Έθνος / ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network