MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Άλλες 150 εκ. δόσεις Moderna για το 2022… Η Κομισιόν ενέκρινε την τροποποίηση της 2ης σύμβασης με την εταιρεία

Advertisement

Sponsored by exness

Η Κομισιόν ενέκρινε την τροποποίηση της δεύτερης σύμβασης με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna για την ενεργοποίηση, εξ ονόματος όλων των κρατών μελών της ΕΕ, αγοράς 150 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων το 2022

Η αναθεωρημένη σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα αγοράς εμβολίων προσαρμοσμένων στις παραλλαγές του ιού, καθώς και εμβόλια για παιδιατρική χρήση και booster.

Advertisement

H σύμβαση εγγυάται επίσης την έγκαιρη παράδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2021 έως το τέλος του 2022 και τη δυνατότητα προσαρμογής της στις ανάγκες κάθε κράτους μέλους ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση.

Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να μεταπωλούν ή να χορηγούν δόσεις σε χώρες που έχουν ανάγκη εκτός της ΕΕ ή μέσω της διευκόλυνσης COVAX, συμβάλλοντας σε μια παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο.

H Πρόεδρος της Kομισιόν, Ursula von der Leyen, δήλωσε σχετικά ότι “εξασφαλίζουμε 150 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων και εξασφαλίζουμε ένα συμβόλαιο για την ευελιξία που χρειαζόμαστε για να αποκτήσουμε μια νέα γενιά προσαρμοσμένων εμβολίων COVID-19, τα οποία είναι αποτελεσματικά έναντι παραλλαγών. Αυτό θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε τους πολίτες από νέες παραλλαγές του ιού.”

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, τόνισε πως “όπως συμφωνήθηκε με όλους τους Υπουργούς Υγείας, εξασφαλίζουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μελλοντικών εμβολίων, με ένα ακόμη εμβόλιο mRNA που έχει ήδη αποδείξει την αξία του. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο και να σκεφτούμε ένα βήμα μπροστά. Η προσέγγιση του χαρτοφυλακίου μας έχει δείξει σαφώς την αξία της και θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης άλλων τεχνολογιών. ”

Η σημερινή σύμβαση με τη Moderna βασίζεται στο ευρύ φάσμα εμβολίων που θα διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα έχει πρόσβαση σε έως και 4,4 δισεκατομμύρια δόσεις.

Επιπλέον, η Κομισιόν χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας (HTA) που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο νωρίς το πρωί. Ο κανονισμός θα βελτιώσει τη διαθεσιμότητα καινοτόμων τεχνολογιών υγείας, όπως καινοτόμων φαρμάκων και ορισμένων ιατρικών συσκευών για ασθενείς της ΕΕ, θα διασφαλίσει την αποτελεσματική χρήση των πόρων και θα ενισχύσει την ποιότητα σε ολόκληρη την ΕΕ. Παραδείγματα τεχνολογιών υγείας περιλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικό εξοπλισμό και διαγνωστικά. Θα διευκολύνει επίσης την προβλεψιμότητα των επιχειρήσεων, θα μειώσει την επικάλυψη των προσπαθειών για τους οργανισμούς και τη βιομηχανία και θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της συνεργασίας.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ευτυχής που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη πολιτική συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για την αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας και δήλωσε ότι ο κανονισμός θα είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για να καταστεί δυνατή η από κοινού επιστημονική αξιολόγηση των πολλά υποσχόμενων θεραπειών και ιατρικών συσκευών σε επίπεδο ΕΕ”.

Οπως σημείωσε, “τέτοιες επιστημονικές αξιολογήσεις υψηλής ποιότητας θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να λάβουν πιο έγκαιρες και τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση των ασθενών στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ο νέος κανονισμός, τόνισε, θα είναι ζωτικής σημασίας για τους στόχους της φαρμακευτικής στρατηγικής της ΕΕ και του ευρωπαϊκού σχεδίου καταπολέμησης του καρκίνου, ιδίως όσον αφορά τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα και την αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών με σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος για HTA είναι το κλειδί για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Η Επίτροπος ευχαρίστησε τις προηγούμενες Προεδρίες και την πορτογαλική Προεδρία για το έργο που επιτεύχθηκε τον τελευταίο χρόνο για τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτόν τον σημαντικό φάκελο. Η Επιτροπή παρουσίασε ήδη τη νομοθετική της πρωτοβουλία στις 31 Ιανουαρίου 2018, και ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκλεισε την πρώτη του ανάγνωση τον Φεβρουάριο του 2019, οι συζητήσεις στο Συμβούλιο ήταν δύσκολες. “Αυτό το αποτέλεσμα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για τη συνεργασία της ΕΕ και ανυπομονώ για την ταχεία έγκριση και από τα δύο θεσμικά όργανα τους επόμενους μήνες”, είπε.

Ο κανονισμός θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα συνεργασίας που βασίζεται σε έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ μεταξύ των κρατών μελών για την αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας με ένα μόνιμο πλαίσιο για κοινή εργασία. Το νέο πλαίσιο, εκτός από τις εργασίες για κοινές κλινικές αξιολογήσεις, θα καλύπτει κοινές επιστημονικές διαβουλεύσεις, τον προσδιορισμό των αναδυόμενων τεχνολογιών υγείας και την εθελοντική συνεργασία.

Ο κανονισμός δεν επηρεάζει την τρέχουσα ευθύνη των κρατών μελών για τη διαχείριση των υπηρεσιών υγείας τους, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης και της αποζημίωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal