MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αλλαγή στρατηγικής ΕΕ για ταξίδια: Κριτήριο το πιστοποιητικό COVID και όχι η κατάσταση της χώρας

Advertisement

Sponsored by exness

Το ψηφιακό πιστοποιητικό ΕΕ και όχι η κατάσταση στην χώρα αναχώρησης κριτήριο για περιορισμούς στα ταξίδια – Σε δεύτερη… μοίρα ο χάρτης του ECDC – Η σύσταση τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου

Το καθεστώς εμβολιασμού, τεστ ή νόσησης ενός ταξιδιώτη θα είναι πλέον το κύριο κριτήριο για την ελευθερία διακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω της πανδημίας COVID-19, και όχι πλέον η χώρα από την οποία ταξιδεύει, συμφώνησαν την Τρίτη οι αρμόδιοι Υπουργοί της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, σε συνέχεια της πρότασης της Κομισιόν που είχε υποβληθεί τον Νοέμβριο για απλοποίηση των κανόνων.

Advertisement

Επίσης, η σύσταση αναφέρει πως ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα πρέπει να βασίζεται στο εξής όχι μόνο στο ποσοστό κοινοποίησης κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό των τεστ, αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη.

Ακόμα, η νέα σύσταση ενισχύει το φρένο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, με την Κομισιόν να μπορεί να εισηγηθεί συντονισμένους περιορισμούς ταξιδίων για περιοχές υψηλού ρίσκου.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη σύσταση του Συμβουλίου, τα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει να εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του κάθε ατόμου αντί της κατάστασης σε περιφερειακό επίπεδο. Μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα θα είναι τα ταξίδια από περιοχές όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αυτό σημαίνει πως καθοριστικός παράγοντας όσον αφορά το κατά πόσο ένα άτομο θα υπόκειται σε περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση, θα είναι η κατάσταση εμβολιασμού, τεστ ή ανάρρωσης ενός ταξιδιώτη κατά του COVID-19, όπως καταγράφεται σε έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ.

Η σύσταση τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου, ταυτόχρονα με την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη η οποία ορίζει την μάξιμουμ περίοδο ισχύος του πιστοποιητικού για σκοπούς ταξιδιών στις 270 ημέρες (εννέα μήνες).

Ειδικότερα, βάσει της σύστασης το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει εφόσον ο ταξιδιώτης:
– έχει εμβολιαστεί με την τελευταία δόση του εμβολιαστικού σχήματος ή ενισχυτική δόση τουλάχιστον 14 ημέρες προηγουμένως αλλά όχι πέραν των 270 ημερών (τα κράτη μέλη μπορούν να αποδέχονται και εμβολιασμό με σκευάσματα που εγκρίθηκαν από τις εθνικές αρχές ή τον ΠΟΥ)
– έχει αρνητικό PCR τεστ το οποίο πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν το ταξίδι, ή τεστ αντιγόνου (rapid test) το οποίο πραγματοποιήθηκε 24 ώρες πριν το ταξίδι ή
– έχει πιστοποιητικό νόσησης και ανάρρωσης το οποίο ισχύει μέχρι και 180 ημέρες (έξι μήνες) μετά το πρώτο θετικό τεστ.

Όπως σημειώνεται, ένα κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει από άτομα που δεν φέρουν ψηφιακό πιστοποιητικό να προχωρήσουν σε τεστ πριν ή τουλάχιστον 24 ώρες μετά την άφιξή τους, με εξαίρεση όσους ταξιδεύουν για απαραίτητες υπηρεσίες ή ανάγκη, όσοι μετακινούνται διασυνοριακά και τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα πρέπει να εξαιρούνται από αυτήν την απαίτηση.

Όσον αφορά τους χάρτες του ECDC, τα κράτη μέλη καλούνται να εφαρμόζουν μέτρα για τα άτομα που ταξιδεύουν από και προς περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο» (όπου ο ιός εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς), να αποθαρρύνουν τα μη αναγκαία ταξίδια και να ζητούν από όσους δεν έχουν πιστοποιητικό να πραγματοποιούν τεστ πριν την αναχώρησή τους και να μπουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Ορισμένες εξαιρέσεις από αυτά τα μέτρα θα πρέπει να ισχύουν για όσους ταξιδεύουν για απαραίτητες υπηρεσίες ή ανάγκη, όσους μετακινούνται διασυνοριακά και παιδιά κάτω των 12 ετών.

Τέλος, όσον αφορά το φρένο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία ή ενδιαφέρον, όταν ένα κράτος μέλος επιβάλλει περιορισμούς ως απάντηση στην εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής το Συμβούλιο, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή και με την υποστήριξη του ECDC, θα πρέπει να επανεξετάσει την κατάσταση.

Ταυτόχρονα η Επιτροπή, βάσει της τακτικής αξιολόγησης νέων αποδεικτικών στοιχείων για παραλλαγές, θα μπορεί επίσης να προτείνει συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Κομισιόν θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει στο Συμβούλιο να συμφωνήσει σε μια συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τα ταξίδια από τις επηρεαζόμενες περιοχές. Η κατάσταση θα επανεξετάζεται τακτικά.

Iκανοποίησή Επιτρόπου Κυριακίδου και Επιτρόπου Ρέιντερς

Την ικανοποίησή τους για την έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ της πρότασης της Κομισιόν για απλοποίηση των κανονισμών για τα ταξίδια εντός της ΕΕ εξέφρασαν σε κοινή δήλωσή τους την Τρίτη η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Σύμφωνα με τους δύο Επίτροπους, τα κράτη μέλη «επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι η κατοχή ενός έγκυρου Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ θα πρέπει, καταρχήν, να επαρκεί για τα ταξίδια όσο διαρκεί η πανδημία», θέτοντας το πιστοποιητικό «στο επίκεντρο της συντονισμένης μας προσέγγισης».

«Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να δώσουν συνέχεια στη συμφωνία αυτή και να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τους συμφωνημένους κανόνες. Κάθε κράτος μέλος αποφασίζει με βάση τις περιστάσεις που αντιμετωπίζει» επεσήμαναν, υπενθυμίζοντας όμως πως η μετάλλαξη Όμικρον «έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και είναι καιρός να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να παύσουν τα πρόσθετα ταξιδιωτικά μέτρα που έχουν λάβει ορισμένα κράτη μέλη τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία κάνουν τα ταξίδια πιο δύσκολα και λιγότερο προβλέψιμα σε ολόκληρη την ΕΕ».

«Καλούμε τώρα όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν γρήγορα τους κοινούς κανόνες ώστε να διασφαλιστεί ο συντονισμός και η σαφήνεια για τους πολίτες και τους ταξιδιώτες μας» τονίζουν οι Επίτροποι

Οι δύο Επίτροποι τόνισαν πως από την αρχή της πανδημίας η Κομισιόν έχει προτείνει λύσεις «για να διασφαλιστεί και να διευκολυνθεί η ασφαλής και ελεύθερη κυκλοφορία στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων που έγιναν αναγκαία λόγω της πανδημίας».

«Ο στενός συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ έχει ουσιαστική σημασία, όχι μόνο για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, αλλά ιδίως για να εξασφαλιστεί η σαφήνεια και η ασφάλεια για τα άτομα που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ» υπογράμμισαν.

«Η σαφήνεια και η προβλεψιμότητα για τους πολίτες μας έχουν καίρια σημασία προκειμένου να είναι ασφαλή τα ταξίδια, και αυτό επιτυγχάνεται μέσω του καθιερωμένου και πολύ επιτυχημένου Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ» πρόσθεσαν, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως έχουν εκδοθεί πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια πιστοποιητικά «καταδεικνύει την επιτυχία του εργαλείου αυτού, το οποίο έχει καθιερωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ και παγκοσμίως».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Τρέχει..

Protathlima