!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

27 Μαΐου, 2020 Τετάρτη 06:15:09

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης στη CT: Το Νέο Κύμα δεν είναι το κίνημα μιας παρέας

«Ιδεολογία μας είναι να κάνουμε την Κύπρο καλύτερη» υποστηρίζει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, επικεφαλής του νεοσύστατου κοινωνικού κινήματος «Νέο Κύμα-Η Άλλη Κύπρος», ο οποίος μιλά στη Cyprus Times για το εγχείρημα και αναφέρεται στις στοχεύσεις της πρωτοβουλίας. «Πρώτος στόχος να καταστεί πόλος και σημείο συνάντησης όλων των ανθρώπων του τόπου μας» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας ότι «το Νέο Κύμα δεν είναι ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά».

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Με ποιες φιλοδοξίες απευθύνεται στους πολίτες το κίνημα «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος»;

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» πιστεύει σε μια καλύτερη πατρίδα, μια πατρίδα που  κοιτάζει μπροστά, αγαπά τους πολίτες της και τους δίνει ευκαιρίες. Πιστεύει ότι μπορούμε να ξαναφτιάξουμε την χώρα μας! Όχι σε νέες βάσεις, γιατί οι βάσεις έχουν τεθεί από την ιστορία μας. Αλλά σε νέες αξίες και γιατί όχι, να μη φοβηθούμε να το πούμε, σε νέα ιδανικά, γιατί αυτά που κληρονομήσαμε τα αφήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες να φθαρούν και να ξεθωριάσουν. Η προσπάθεια δεν είναι προσωπική, είναι προσπάθεια των ανθρώπων του τόπου μας, των νέων, που οραματίζονται ένα διαφορετικό Brand Name για την Κύπρο, όπου οι ξένοι θα μας ξέρουν πια για τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες μας και όχι για τις αδυναμίες μας και για όλα αυτά που μας πληγώνουν.

Τι το κάνει να διαφέρει από άλλα Κινήματα που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν αλλά αποδείχθηκαν βραχύβια;

Όλα αυτά βέβαια θα αποδειχθούν στο χρόνο. Το Νέο Κύμα είναι ένα μαζικό κίνημα, δεν είναι το κίνημα μιας παρέας, μια ομάδας ή μια πόλης που αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο αφού απατήθηκε από το κόμμα της ή αδικήθηκε στην μοιρασιά των λαφύρων του δημόσιου βίου. Δεν είναι ένα κίνημα στενών ιδεολογικών πλαισίων και ιδεολογημάτων. Η πρόταση του Νέου Κύματος για την Άλλη Κύπρο γράφεται μαζί με τους πολίτες, για τους πολίτες. Όχι χωρίς αυτούς. Εξάλλου αν κοιτάξετε την παγκόσμια πολιτική ιστορία οι  μεγαλύτερες αλλαγές δεν έγιναν από τα κόμματα αλλά από μαζικά κοινωνικά κινήματα που μπορούν να έχουν διάρκεια μέσα στο χρόνο εάν εκφράζουν ζωντανά αιτήματα και αγωνίες.

Το «Νέο Κύμα» είναι ένα εργαστήριο ενός μοναδικού, πρωτοποριακού κοινωνικού πειράματος, πρωτόγνωρο για την Κύπρο. Είναι ένα κοινωνικό-πολιτικό start-up! Αυτό που κάνουμε τη δεδομένη στιγμή είναι να μεταφέρουμε τον κόσμο της επιστήμης και της καινοτομίας στον χώρο της κοινωνίας. Ένα επιτυχημένο μοντέλο το οποίο θα μας δώσει μια τεράστια προοπτική. Η κεντρική του φιλοσοφία βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση των προτάσεών του. Βραχύβιοι μάλλον είναι οι κομματικοί μηχανισμοί που στην εποχή του ίντερνετ ζουν ακόμη στην εποχή του τηλέγραφου. Είναι οι μηχανισμοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι όλα γύρω μας αλλάζουν, που δεν αντιλαμβάνονται ότι η πληροφορία και η πληροφόρησης δεν είναι πλέον αποκλειστικότητα μιας κομματικής νομοκλατούρας.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός στόχος αυτού του Κινήματος; Aν σας ζητούσαμε να ιεραρχήσετε προτεραιότητες πώς θα απαντούσατε;

Πρώτος στόχος να καταστεί πόλος και σημείο συνάντησης όλων των ανθρώπων του τόπου μας. Των ανθρώπων της διανόησης, της εργασίας, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού, της δημιουργικότητας και κυρίως των νέων. Να μιλήσει μαζί τους, να τους ακούσει πραγματικά. Όλοι αυτοί μαζί, ως συστατικά του ΝΚ, να συνθέσουν και να γράψουν ένα οραματικό αλλά υλοποιήσιμο σχέδιο για τον τόπο μας. Αυτό που εμείς πλέον αποκαλούμε το σχέδιο για την άλλη Κύπρο.  Ένα σχέδιο που προβλέπει βαθιές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και τομές που φέρνουν νέες προοπτικές στην κυπριακή κοινωνία. Το Νέο Κύμα μπορεί και να το γράψει, και να σπρώξει για την υλοποιήσει του γιατί απλά δεν έχει τα βαρίδια της διαπλοκής του πολιτικού μας συστήματος. Τα επόμενα βήματα θα αρχίσουν να καταγράφονται τους επόμενους μήνες. Έχουμε τις ιδέες, έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε το σχέδιο. Θέλουμε μια καινούργια αρχιτεκτονική βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα σύγχρονο brand name για την Κύπρο!

Τι πρεσβεύετε στα σημαντικά θέματα; Για παράδειγμα στο Κυπριακό ποιες θέσεις έχετε;

Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο μέσα από συνομιλίες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η διαδικασία θα πρέπει να διαφυλαχτεί. Προχωρούμε με αυτοπεποίθηση για το μέλλον της χώρας μας. Σχεδιάζουμε το αύριο γιατί η Κύπρος είναι από την Πάφο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα, από την Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια!  Είμαστε απέναντι στα δύο κράτη. Είμαστε απέναντι στην διχοτόμηση, γιατί διχοτόμηση σημαίνει ένα σκληρό σύνορο με την Τουρκία που θα δημιουργεί συνεχώς εντάσεις και θα προκαλεί στους πολίτες ένα συνεχές αίσθημα ανασφάλεια. Δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και προκοπή για λαούς που δεν αισθάνονται ασφαλείς. Η ομοσπονδία είναι ο ιστορικός συμβιβασμός, χωρίς αυτήν δεν υπάρχει λύση. Δεν πρόκειται βέβαια να αποδεχτούμε λύση η οποία θα ξεγράφει ένα κομμάτι της πατρίδας μας και να το τοποθετεί έξω από αυτό που θα λέγεται μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διότι, στο τέλος της ημέρας, «η Άλλη Κύπρος», θα πρέπει να εμπεριέχει πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, επιστημονικά, αλλά, κυρίως, γεωγραφικά ολόκληρη την Κύπρο. Όλους τους ανθρώπους του τόπου μας. Όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, οι εμπειρογνώμονες, οι νέοι και οι πολίτες που θέλουν να συνεισφέρουν θα ετοιμάσουν σύντομα τις συγκεκριμένες προτάσεις του Νέου Κύματος για το Κυπριακό.

Στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, πού τοποθετείται το Κίνημα; Aν θα μιλήσουμε με τη γνωστή ιδεολογική χωροταξία, είστε πιο κοντά στην Αριστερά, ή τη Δεξιά;

Ιδεολογία μας είναι να κάνουμε την Κύπρο καλύτερη. Να συμπεριλάβουμε όλους τους πολίτες της και ειδικά τους νέους ανθρώπους σε μια καινούργια διαδικασία πατριωτικής δημιουργίας και αναγέννησης. Πιστεύουμε στον Κοινωνικό Πραγματισμό. Είμαστε απέναντι από αυτούς που δημιουργούν κοινωνίες των δύο τρίτων. Απέναντι σε αυτούς που τις επιδιώκουν και σε αυτούς που με τις πολιτικές τους χωρίς να το θέλουν τις δημιουργούν. Το Νέο Κύμα δεν είναι ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά. Οι προσδιορισμοί Αριστερά και Δεξιά καθορίζουν μια ευθεία, δηλαδή μια μόνο πολιτική διάσταση και είναι όροι ξεπερασμένοι από την εποχή μας. Σήμερα οι κοινωνίες, τα κράτη, τα έθνη ζουν στις τρεις διαστάσεις, ζουν στον τρισδιάστατο πολιτικό χώρο και, ως φυσικός επιστήμονας, θεωρώ σημαντική και μια τέταρτη διάσταση, αυτήν του χρόνου. Η διάσταση του χρόνου που σας ανέφερα αντικατοπτρίζει έναν κόσμο που συνεχώς είναι σε κίνηση και συνεχώς αλλάζει. Η κλιματική κρίση, λ.χ., πού εντάσσεται στον άξονα Δεξιάς-Αριστεράς; Η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και η επιστημονική έρευνα τι ιδεολογικό πρόσημο έχουν;

Πώς θα γίνουν πράξη όλα αυτά;

Ένα από τα ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία, έτσι ώστε να πάει μπροστά ο τόπος μας, είναι ότι χρειάζεται καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Το δικό μας όραμα είναι να φτιάξουμε ένα στιβαρό κοινωνικό κράτος, από τη μια, και μια σύγχρονη επιχειρηματικότητα, από την άλλη. Μια επιχειρηματικότητα η οποία συνεχώς να επενδύει, να αναπτύσσεται, αλλά και να τροφοδοτεί οικονομικά το κοινωνικό κράτος και να διαχειρίζεται δίκαια και με διαφάνεια την κατανομή των πόρων. Εμάς μας απασχολεί πάρα πολύ ο κοινωνικός μισθός των ανθρώπων. Ξέρετε, δεν έχουμε μόνον ένα μισθό. Αυτόν που βάζουμε στην τσέπη μας τέλος του μηνός. Έχουμε κι έναν κοινωνικό μισθό. Ποιος είναι; Είναι η ποιότητα του δημόσιου σχολείου. Είναι η ποιότητα της πολιτιστικής δραστηριότητα και δημιουργίας. Eίναι η ποιότητα της δημόσιας υγείας. Eίναι η ποιότητα του περιβάλλοντος και του αέρα που αναπνέουμε. Είναι η ποιότητα του φαγητού που φθάνει στο πιάτο μας. Είναι η ποιότητα των δημόσιων συγκοινωνιών μας. Προσωπικά πάντα ήμουν κοντά  στην Σκανδιναβική Σοσιαλδημοκρατία, στο κοινωνικό και ορθολογιστικό κράτος της Βόρειας Ευρώπης. Ήμουν πάντα κοντά σ’ αυτά τα μοντέλα και θεωρώ ότι έκαναν θαύματα. Η απόλυτη αρμονία ανάμεσα στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και τη δομή ενός ευαίσθητου κοινωνικά κράτους είναι το κλειδί για αειφόρα ανάπτυξη.

Μετά την ιδρυτική συγκέντρωση, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών; Πώς θα καταρτιστούν τα όργανα του Κινήματος, η ηγεσία; Πώς μπορεί να μάθει ο πολίτης για εσάς;

Νομίζω η ερώτηση σας γίνεται στην λογική της σύγχυσης με κομματικές δομές. Μέσα Δεκεμβρίου θα συνέλθει το 77μελές για να αποφασίσει χρονοδιάγραμμα και διεργασίες. Αυτά θα τα δούμε όλοι μαζί, θα τα κουβεντιάσουμε. Δεν είμαστε κόμμα και δεν πρόκειται να αντιγράψουμε κομματικές δομές. Οι αυστηρές δομές συνήθως κτίζουν τείχη και ιεραρχίες ανάμεσα στις ιδέες και την κοινωνία. Ήρθαμε για να χαλάσουμε τείχη και όχι για να φτιάξουμε καινούργια. Οι πολίτες μπορούν να μας βρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην ιστοσελίδα μας neokyma.org.cy να μας γράψουν, να μας συναντήσουν, να έρθουν στις εκδηλώσεις μας.

Επόμενος προγραμματισμένο πολιτικό ορόσημο είναι οι βουλευτικές και δημοτικές εκλογές του 2021 και οι προεδρικές του 2023. Θα δηλώσει «παρών» το Νέο Κύμα σ’ αυτές τις διαδικασίες ώστε να ζητήσει λαϊκή νομιμοποίηση;

Εδώ θα σας δώσω μια σύντομη απάντηση. Οι εκλογές δεν είναι ο ορίζοντας του Νέου Κύματος. Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο γιατί ο κόσμος έμαθε να μετρά ψήφους και να πιστεύει ότι ή δύναμη βρίσκεται μόνο στα χέρια του κομματικού συστήματος. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του πολίτη, ειδικά του πολίτη που θέλει να αλλάξει την χώρα του, που την θέλει καλύτερη και εντιμότερη. Τους πολίτες δεν τους πείθει πλέον το κομματικό σύστημα και πολύ περισσότερο δεν τους πείθουν οι κληρονόμοι αυτού του κομματικού συστήματός. Δεν τους πείθουν αυτοί που για δεκαετίες θεωρούν ότι ο τόπος είναι προσωπική και οικογενειακή τους ιδιοκτησία.  Ξέρουμε καλά ότι εμείς, οι πολίτες, είμαστε η πλειοψηφία, το κομματικό σύστημα είναι απλά μια καλά οργανωμένη πολιτική μειοψηφία συναλλαγής και διαπλεκόμενων συγκοινωνούντων δοχείων.

Πώς απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι το «Νέο Κύμα» ικανοποιεί μια δική σας προσωπική φιλοδοξία;

Ακούστε δεν έχω πλέον υπομονή για πολλά πράγματα. Κουράστηκα να περιμένω τους άλλους να τα αλλάξουν. Η ζωή κυλά και φεύγει μέσα από τα χέρια μας. Βαρέθηκα τους ψεύτικους εμπόρους της ελπίδας.  Έχω φθάσει σε ένα σημείο που δεν μπορώ να περιμένω, που δεν θέλω να χάσω άλλο χρόνο. Θέλω να κερδίσω ελπίδα για τα παιδιά μου, θέλω να τους χαρίσω χρόνο για να ζήσουν αυτοί καλύτερα. Με καλύπτουν τα λόγια της Μεριλ Στριπ όταν έλεγε «δεν έχω υπομονή για κανένα που δεν αξίζει την υπομονή μου».  Αισθάνομαι επίσης αγάπη και υποχρέωση σε εκείνους τους 10000 απόφοιτους που τους έδωσα το πτυχίο τους. Θέλω το μέλλον τους να βρει την αξία του σε εκείνο το χαρτί που τους έδωσα εκ μέρους του πανεπιστημίου μας. Θέλω αυτούς που έφυγαν να γυρίσουν πίσω.

Είμαι ένας άνθρωπος που έκανε πολλά στην ζωή του, που μεγάλωσε σε ένα φούρνο με τις ανεπανάληπτες ευωδίες του ζεστού ψωμιού, με τις αγωνίες του πατερά και της μάνας του αν θα καεί ή αν θα πετύχει η φουρνιά. Αναγκάστηκα να αφήσω τον τόπο μου, το σχολείο μου τους φίλους μου του 74. Ταξίδεψα όλο τον κόσμο, μέχρι την Ανταρκτική. Βρέθηκα στην Πρυτανεία του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας μου, είχα την τύχη να ήμουν καπετάνιος σε δύσκολες εποχές. Σηκώσαμε πανιά και πήγαμε μακριά, δημιουργούσαμε όταν ο τόπος κατάρρεε. Φιλοδοξία μου είναι να δω την χώρα μου ελεύθερη, να γίνεται καλύτερη, να φθάνει στην κορυφή όλων των κατατάξεων της Ευρώπης και να λέμε μεταξύ μας η Κύπριοι «Βλέπετε, αυτή είναι η πατρίδα μας, αυτή είναι η Κύπρος, τα καταφέραμε». Βρέθηκα στην δημιουργία του Νέου Κύματος. Εγώ απλά κρατώ την μπαγκέτα, οδηγώ την ορχήστρα, τις νότες και την συναυλία την γράφουν οι πολίτες!  Καλώ τους πολίτες να πλαισιώσουν το Νέο Κύμα, να το κάνουν δικό τους, γιατί στο τέλος της ημέρας ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μαζί με άλλους είναι μια πραγματικότητα.

«Ιδεολογία μας είναι να κάνουμε την Κύπρο καλύτερη» υποστηρίζει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, επικεφαλής του νεοσύστατου κοινωνικού κινήματος «Νέο Κύμα-Η Άλλη Κύπρος», ο οποίος μιλά στη Cyprus Times για το εγχείρημα και αναφέρεται στις στοχεύσεις της πρωτοβουλίας. «Πρώτος στόχος να καταστεί πόλος και σημείο συνάντησης όλων των ανθρώπων του τόπου μας» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας ότι «το Νέο Κύμα δεν είναι ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά».

Με ποιες φιλοδοξίες απευθύνεται στους πολίτες το κίνημα «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος»;

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» πιστεύει σε μια καλύτερη πατρίδα, μια πατρίδα που  κοιτάζει μπροστά, αγαπά τους πολίτες της και τους δίνει ευκαιρίες. Πιστεύει ότι μπορούμε να ξαναφτιάξουμε την χώρα μας! Όχι σε νέες βάσεις, γιατί οι βάσεις έχουν τεθεί από την ιστορία μας. Αλλά σε νέες αξίες και γιατί όχι, να μη φοβηθούμε να το πούμε, σε νέα ιδανικά, γιατί αυτά που κληρονομήσαμε τα αφήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες να φθαρούν και να ξεθωριάσουν. Η προσπάθεια δεν είναι προσωπική, είναι προσπάθεια των ανθρώπων του τόπου μας, των νέων, που οραματίζονται ένα διαφορετικό Brand Name για την Κύπρο, όπου οι ξένοι θα μας ξέρουν πια για τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες μας και όχι για τις αδυναμίες μας και για όλα αυτά που μας πληγώνουν.

Τι το κάνει να διαφέρει από άλλα Κινήματα που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν αλλά αποδείχθηκαν βραχύβια;

Όλα αυτά βέβαια θα αποδειχθούν στο χρόνο. Το Νέο Κύμα είναι ένα μαζικό κίνημα, δεν είναι το κίνημα μιας παρέας, μια ομάδας ή μια πόλης που αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο αφού απατήθηκε από το κόμμα της ή αδικήθηκε στην μοιρασιά των λαφύρων του δημόσιου βίου. Δεν είναι ένα κίνημα στενών ιδεολογικών πλαισίων και ιδεολογημάτων. Η πρόταση του Νέου Κύματος για την Άλλη Κύπρο γράφεται μαζί με τους πολίτες, για τους πολίτες. Όχι χωρίς αυτούς. Εξάλλου αν κοιτάξετε την παγκόσμια πολιτική ιστορία οι  μεγαλύτερες αλλαγές δεν έγιναν από τα κόμματα αλλά από μαζικά κοινωνικά κινήματα που μπορούν να έχουν διάρκεια μέσα στο χρόνο εάν εκφράζουν ζωντανά αιτήματα και αγωνίες.

Το «Νέο Κύμα» είναι ένα εργαστήριο ενός μοναδικού, πρωτοποριακού κοινωνικού πειράματος, πρωτόγνωρο για την Κύπρο. Είναι ένα κοινωνικό-πολιτικό start-up! Αυτό που κάνουμε τη δεδομένη στιγμή είναι να μεταφέρουμε τον κόσμο της επιστήμης και της καινοτομίας στον χώρο της κοινωνίας. Ένα επιτυχημένο μοντέλο το οποίο θα μας δώσει μια τεράστια προοπτική. Η κεντρική του φιλοσοφία βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση των προτάσεών του. Βραχύβιοι μάλλον είναι οι κομματικοί μηχανισμοί που στην εποχή του ίντερνετ ζουν ακόμη στην εποχή του τηλέγραφου. Είναι οι μηχανισμοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι όλα γύρω μας αλλάζουν, που δεν αντιλαμβάνονται ότι η πληροφορία και η πληροφόρησης δεν είναι πλέον αποκλειστικότητα μιας κομματικής νομοκλατούρας.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός στόχος αυτού του Κινήματος; Aν σας ζητούσαμε να ιεραρχήσετε προτεραιότητες πώς θα απαντούσατε;

Πρώτος στόχος να καταστεί πόλος και σημείο συνάντησης όλων των ανθρώπων του τόπου μας. Των ανθρώπων της διανόησης, της εργασίας, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού, της δημιουργικότητας και κυρίως των νέων. Να μιλήσει μαζί τους, να τους ακούσει πραγματικά. Όλοι αυτοί μαζί, ως συστατικά του ΝΚ, να συνθέσουν και να γράψουν ένα οραματικό αλλά υλοποιήσιμο σχέδιο για τον τόπο μας. Αυτό που εμείς πλέον αποκαλούμε το σχέδιο για την άλλη Κύπρο.  Ένα σχέδιο που προβλέπει βαθιές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και τομές που φέρνουν νέες προοπτικές στην κυπριακή κοινωνία. Το Νέο Κύμα μπορεί και να το γράψει, και να σπρώξει για την υλοποιήσει του γιατί απλά δεν έχει τα βαρίδια της διαπλοκής του πολιτικού μας συστήματος. Τα επόμενα βήματα θα αρχίσουν να καταγράφονται τους επόμενους μήνες. Έχουμε τις ιδέες, έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε το σχέδιο. Θέλουμε μια καινούργια αρχιτεκτονική βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα σύγχρονο brand name για την Κύπρο!

Τι πρεσβεύετε στα σημαντικά θέματα; Για παράδειγμα στο Κυπριακό ποιες θέσεις έχετε;

Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο μέσα από συνομιλίες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η διαδικασία θα πρέπει να διαφυλαχτεί. Προχωρούμε με αυτοπεποίθηση για το μέλλον της χώρας μας. Σχεδιάζουμε το αύριο γιατί η Κύπρος είναι από την Πάφο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα, από την Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια!  Είμαστε απέναντι στα δύο κράτη. Είμαστε απέναντι στην διχοτόμηση, γιατί διχοτόμηση σημαίνει ένα σκληρό σύνορο με την Τουρκία που θα δημιουργεί συνεχώς εντάσεις και θα προκαλεί στους πολίτες ένα συνεχές αίσθημα ανασφάλεια. Δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και προκοπή για λαούς που δεν αισθάνονται ασφαλείς. Η ομοσπονδία είναι ο ιστορικός συμβιβασμός, χωρίς αυτήν δεν υπάρχει λύση. Δεν πρόκειται βέβαια να αποδεχτούμε λύση η οποία θα ξεγράφει ένα κομμάτι της πατρίδας μας και να το τοποθετεί έξω από αυτό που θα λέγεται μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διότι, στο τέλος της ημέρας, «η Άλλη Κύπρος», θα πρέπει να εμπεριέχει πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, επιστημονικά, αλλά, κυρίως, γεωγραφικά ολόκληρη την Κύπρο. Όλους τους ανθρώπους του τόπου μας. Όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, οι εμπειρογνώμονες, οι νέοι και οι πολίτες που θέλουν να συνεισφέρουν θα ετοιμάσουν σύντομα τις συγκεκριμένες προτάσεις του Νέου Κύματος για το Κυπριακό.

Στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, πού τοποθετείται το Κίνημα; Aν θα μιλήσουμε με τη γνωστή ιδεολογική χωροταξία, είστε πιο κοντά στην Αριστερά, ή τη Δεξιά;

Ιδεολογία μας είναι να κάνουμε την Κύπρο καλύτερη. Να συμπεριλάβουμε όλους τους πολίτες της και ειδικά τους νέους ανθρώπους σε μια καινούργια διαδικασία πατριωτικής δημιουργίας και αναγέννησης. Πιστεύουμε στον Κοινωνικό Πραγματισμό. Είμαστε απέναντι από αυτούς που δημιουργούν κοινωνίες των δύο τρίτων. Απέναντι σε αυτούς που τις επιδιώκουν και σε αυτούς που με τις πολιτικές τους χωρίς να το θέλουν τις δημιουργούν. Το Νέο Κύμα δεν είναι ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά. Οι προσδιορισμοί Αριστερά και Δεξιά καθορίζουν μια ευθεία, δηλαδή μια μόνο πολιτική διάσταση και είναι όροι ξεπερασμένοι από την εποχή μας. Σήμερα οι κοινωνίες, τα κράτη, τα έθνη ζουν στις τρεις διαστάσεις, ζουν στον τρισδιάστατο πολιτικό χώρο και, ως φυσικός επιστήμονας, θεωρώ σημαντική και μια τέταρτη διάσταση, αυτήν του χρόνου. Η διάσταση του χρόνου που σας ανέφερα αντικατοπτρίζει έναν κόσμο που συνεχώς είναι σε κίνηση και συνεχώς αλλάζει. Η κλιματική κρίση, λ.χ., πού εντάσσεται στον άξονα Δεξιάς-Αριστεράς; Η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και η επιστημονική έρευνα τι ιδεολογικό πρόσημο έχουν;

Πώς θα γίνουν πράξη όλα αυτά;

Ένα από τα ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία, έτσι ώστε να πάει μπροστά ο τόπος μας, είναι ότι χρειάζεται καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Το δικό μας όραμα είναι να φτιάξουμε ένα στιβαρό κοινωνικό κράτος, από τη μια, και μια σύγχρονη επιχειρηματικότητα, από την άλλη. Μια επιχειρηματικότητα η οποία συνεχώς να επενδύει, να αναπτύσσεται, αλλά και να τροφοδοτεί οικονομικά το κοινωνικό κράτος και να διαχειρίζεται δίκαια και με διαφάνεια την κατανομή των πόρων. Εμάς μας απασχολεί πάρα πολύ ο κοινωνικός μισθός των ανθρώπων. Ξέρετε, δεν έχουμε μόνον ένα μισθό. Αυτόν που βάζουμε στην τσέπη μας τέλος του μηνός. Έχουμε κι έναν κοινωνικό μισθό. Ποιος είναι; Είναι η ποιότητα του δημόσιου σχολείου. Είναι η ποιότητα της πολιτιστικής δραστηριότητα και δημιουργίας. Eίναι η ποιότητα της δημόσιας υγείας. Eίναι η ποιότητα του περιβάλλοντος και του αέρα που αναπνέουμε. Είναι η ποιότητα του φαγητού που φθάνει στο πιάτο μας. Είναι η ποιότητα των δημόσιων συγκοινωνιών μας. Προσωπικά πάντα ήμουν κοντά  στην Σκανδιναβική Σοσιαλδημοκρατία, στο κοινωνικό και ορθολογιστικό κράτος της Βόρειας Ευρώπης. Ήμουν πάντα κοντά σ’ αυτά τα μοντέλα και θεωρώ ότι έκαναν θαύματα. Η απόλυτη αρμονία ανάμεσα στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και τη δομή ενός ευαίσθητου κοινωνικά κράτους είναι το κλειδί για αειφόρα ανάπτυξη.

Μετά την ιδρυτική συγκέντρωση, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών; Πώς θα καταρτιστούν τα όργανα του Κινήματος, η ηγεσία; Πώς μπορεί να μάθει ο πολίτης για εσάς;

Νομίζω η ερώτηση σας γίνεται στην λογική της σύγχυσης με κομματικές δομές. Μέσα Δεκεμβρίου θα συνέλθει το 77μελές για να αποφασίσει χρονοδιάγραμμα και διεργασίες. Αυτά θα τα δούμε όλοι μαζί, θα τα κουβεντιάσουμε. Δεν είμαστε κόμμα και δεν πρόκειται να αντιγράψουμε κομματικές δομές. Οι αυστηρές δομές συνήθως κτίζουν τείχη και ιεραρχίες ανάμεσα στις ιδέες και την κοινωνία. Ήρθαμε για να χαλάσουμε τείχη και όχι για να φτιάξουμε καινούργια. Οι πολίτες μπορούν να μας βρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην ιστοσελίδα μας neokyma.org.cy να μας γράψουν, να μας συναντήσουν, να έρθουν στις εκδηλώσεις μας.

Επόμενος προγραμματισμένο πολιτικό ορόσημο είναι οι βουλευτικές και δημοτικές εκλογές του 2021 και οι προεδρικές του 2023. Θα δηλώσει «παρών» το Νέο Κύμα σ’ αυτές τις διαδικασίες ώστε να ζητήσει λαϊκή νομιμοποίηση;

Εδώ θα σας δώσω μια σύντομη απάντηση. Οι εκλογές δεν είναι ο ορίζοντας του Νέου Κύματος. Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο γιατί ο κόσμος έμαθε να μετρά ψήφους και να πιστεύει ότι ή δύναμη βρίσκεται μόνο στα χέρια του κομματικού συστήματος. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του πολίτη, ειδικά του πολίτη που θέλει να αλλάξει την χώρα του, που την θέλει καλύτερη και εντιμότερη. Τους πολίτες δεν τους πείθει πλέον το κομματικό σύστημα και πολύ περισσότερο δεν τους πείθουν οι κληρονόμοι αυτού του κομματικού συστήματός. Δεν τους πείθουν αυτοί που για δεκαετίες θεωρούν ότι ο τόπος είναι προσωπική και οικογενειακή τους ιδιοκτησία.  Ξέρουμε καλά ότι εμείς, οι πολίτες, είμαστε η πλειοψηφία, το κομματικό σύστημα είναι απλά μια καλά οργανωμένη πολιτική μειοψηφία συναλλαγής και διαπλεκόμενων συγκοινωνούντων δοχείων.

Πώς απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι το «Νέο Κύμα» ικανοποιεί μια δική σας προσωπική φιλοδοξία;

Ακούστε δεν έχω πλέον υπομονή για πολλά πράγματα. Κουράστηκα να περιμένω τους άλλους να τα αλλάξουν. Η ζωή κυλά και φεύγει μέσα από τα χέρια μας. Βαρέθηκα τους ψεύτικους εμπόρους της ελπίδας.  Έχω φθάσει σε ένα σημείο που δεν μπορώ να περιμένω, που δεν θέλω να χάσω άλλο χρόνο. Θέλω να κερδίσω ελπίδα για τα παιδιά μου, θέλω να τους χαρίσω χρόνο για να ζήσουν αυτοί καλύτερα. Με καλύπτουν τα λόγια της Μεριλ Στριπ όταν έλεγε «δεν έχω υπομονή για κανένα που δεν αξίζει την υπομονή μου».  Αισθάνομαι επίσης αγάπη και υποχρέωση σε εκείνους τους 10000 απόφοιτους που τους έδωσα το πτυχίο τους. Θέλω το μέλλον τους να βρει την αξία του σε εκείνο το χαρτί που τους έδωσα εκ μέρους του πανεπιστημίου μας. Θέλω αυτούς που έφυγαν να γυρίσουν πίσω.

Είμαι ένας άνθρωπος που έκανε πολλά στην ζωή του, που μεγάλωσε σε ένα φούρνο με τις ανεπανάληπτες ευωδίες του ζεστού ψωμιού, με τις αγωνίες του πατερά και της μάνας του αν θα καεί ή αν θα πετύχει η φουρνιά. Αναγκάστηκα να αφήσω τον τόπο μου, το σχολείο μου τους φίλους μου του 74. Ταξίδεψα όλο τον κόσμο, μέχρι την Ανταρκτική. Βρέθηκα στην Πρυτανεία του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας μου, είχα την τύχη να ήμουν καπετάνιος σε δύσκολες εποχές. Σηκώσαμε πανιά και πήγαμε μακριά, δημιουργούσαμε όταν ο τόπος κατάρρεε. Φιλοδοξία μου είναι να δω την χώρα μου ελεύθερη, να γίνεται καλύτερη, να φθάνει στην κορυφή όλων των κατατάξεων της Ευρώπης και να λέμε μεταξύ μας η Κύπριοι «Βλέπετε, αυτή είναι η πατρίδα μας, αυτή είναι η Κύπρος, τα καταφέραμε». Βρέθηκα στην δημιουργία του Νέου Κύματος. Εγώ απλά κρατώ την μπαγκέτα, οδηγώ την ορχήστρα, τις νότες και την συναυλία την γράφουν οι πολίτες!  Καλώ τους πολίτες να πλαισιώσουν το Νέο Κύμα, να το κάνουν δικό τους, γιατί στο τέλος της ημέρας ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μαζί με άλλους είναι μια πραγματικότητα.

Ερντογάν: Η μάχη με τον καρκίνο και η βαριά επιληψία… Όλη η αλήθεια για την υγεία του

Το Nordic Monitor παρουσιάζει έγγραφα, με τα οποία υποστηρίζει ότι έλυσε τον «γρίφο» και απαντάει με τεκμήρια στο ερώτημα τι συμβαίνει με την υγεία του «σουλτάνου»

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

ΑΠΑΝΤΗΣΗ από Ομόνοια για Παπουλή!

Στο ραδιόφωνο του ΣΠΟΡ ΦΜ μίλησε νωρίτερ σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της Ομόνοιας Ανδρέας Δημητρίου. Ρωτήθηκε μεταξύ άλλων και για την φημολογία για ενδιαφέρον...

MC MEDIA NETWORK

ΑΠΑΝΤΗΣΗ από Ομόνοια για Παπουλή!

Στο ραδιόφωνο του ΣΠΟΡ ΦΜ μίλησε νωρίτερ σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της Ομόνοιας Ανδρέας Δημητρίου. Ρωτήθηκε μεταξύ άλλων και για την φημολογία για ενδιαφέρον...

Lifestyle

Ερντογάν: Η μάχη με τον καρκίνο και η βαριά επιληψία… Όλη η αλήθεια για την υγεία του

Το Nordic Monitor παρουσιάζει έγγραφα, με τα οποία υποστηρίζει ότι έλυσε τον «γρίφο» και απαντάει με τεκμήρια στο ερώτημα τι συμβαίνει με την υγεία του «σουλτάνου»

Lifestyle

Advertorials