MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ζητά συνέλευση της Ένωσης Δήμων ο Καρούσος. «Η δέσμευση του Προέδρου ήταν…»

Advertisement

Sponsored by exness

Αναφορικά με το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης – Ο Καρούσος αφού υπενθυμίζει «δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι κανένας Δήμος δεν θα καταργηθεί»

Advertisement

Εκτακτη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δήμων, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ενωσης Ανδρέα Βύρα, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2018, ο κ. Καρούσος εκφράζει «απόψεις, ανησυχίες αλλά και προβληματισμούς του για τη κατάσταση που επικρατεί στην Ενωση Δήμων αναφορικά με το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας ότι «έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι οι Δήμοι έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, σ’ αυτούς που θα επωφεληθούν και θα έχουν τον πλήρη έλεγχο στα νέα σχήματα και σε αυτούς που θα αδικηθούν».

Προσθέτει ότι «οι μεν προσπαθούν με το δικό τους τρόπο να πετύχουν συνενώσεις και να καταστούν μικρές ή μεγάλες «Μητροπόλεις», με πλήρη έλεγχο των αποφάσεων και ό,τι συνεπάγεται αυτό και οι δε προσπαθούν να προστατέψουν τους Δήμους τους, τα οικονομικά τους, τις ιδιαιτερότητες τους και την ιστορία τους. Πρόκειται για μια διαδικασία άνιση, που θυμίζει μάχη μεταξύ Δαυίδ και Γολιάθ» σημειώνει, καλώντας τον Πρόεδρο της Ενωσης Δήμων να διασφαλίσει «ότι ο κάθε Δήμος θα έχει ίση μεταχείριση σε αυτό το θέμα».

Αφού αναφέρει ότι «η Ενωση Δήμων σε προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις, έλαβε απόφαση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία στηρίζεται στη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και όχι στη συνένωση Δήμων» προσθέτει πως «αυτή η απόφαση δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και επομένως κανένας εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων δεν μπορεί να εκφράζει διαφορετική άποψη, εκεί και όπου εκπροσωπεί την Ένωση».

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας αναφέρει ότι «η σχετική απόφαση δεν εφαρμόζεται από αρκετά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, όταν κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ένωση Δήμων, με αποτέλεσμα να στέλνεται το λανθασμένο μήνυμα ότι η Ένωση Δήμων θα είναι υπέρ των συνενώσεων. Η Ένωση Δήμων με τις πράξεις της ή με τις μη πράξεις της και τη σιωπηρή ανοχή της, στέλνει δυστυχώς το μήνυμα ότι είναι υπέρ των συνενώσεων, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της Γενικής Συνέλευσης και τις θέσεις των μελών της».

Ο κ. Καρούσος αφού υπενθυμίζει «δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι κανένας Δήμος δεν θα καταργηθεί» σημειώνει πως «ως θέση αρχής η Ένωση Δήμων δεν θα πρέπει να αποδεχθεί συνενώσεις ή και υποβαθμίσεις των υφιστάμενων Δήμων. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν θα ισχύσει το ίδιο και στις Κοινότητες, αφού εκτός κάποιων εξαιρέσεων, όλες οι Κοινότητες διατηρούν το καθεστώς τους και την οντότητά τους».

Ταυτόχρονα καλεί την Ενωση Δήμων «να απορρίψει την αρχή του ΥΠΕΣ ότι η μείωση του αριθμού των Δήμων δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αναγκαστική προϋπόθεση, και να θέσει τη συζήτηση στη σωστή της βάση. Η υποχρεωτική μείωση των Δήμων δεν εξυπηρετεί τίποτα και δεν πρόκειται να βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους Δημότες» αλλά αντίθετα «θα μειωθούν δραστικά η αμεσότητα και η εγγύτητα».

Ο Γιάννης Καρούσος αναφέρεται στην επιστολή του στον Ευρωπαϊκό Χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης που υιοθετήθηκε σε νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνοντας πως «το γεγονός ότι αρκετοί Δήμοι δημιουργήθηκαν μετά και από δημοψήφισμα, ενισχύει το επιχείρημα και νομικά και ηθικά, καθώς θα πρέπει να ερωτηθούν οι δημότες εάν συμφωνούν στις οποιεσδήποτε αλλαγές προωθούνται».

Προσθέτει ακόμα ότι «είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να γίνει η μεταρρύθμιση χωρίς να παραχωρηθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες, αλλά και έσοδα στους Δήμους» και σημειώνει ότι «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου» και καλεί όλους τους Δημάρχους και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Ενωσης Δήμων να μην αποδεχθούν «κάτι για τους υπόλοιπους και για το οποίο δεν θα το αποδεχόταν για τον δικό του Δήμο».

Διερωτάται ακόμα κατά πόσον «έστω και ένας από τους σημερινούς Μητροπολιτικούς Δήμους θα αποδεχόταν αλλαγή της ονομασίας του και απώλεια του brand name, σε περίπτωση συνένωσης του με γειτονικό Δήμο», εκφράζει την απογοήτευση του «για τη μη απάντηση εκ μέρους της Ένωσης Δήμων σε δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών πριν λίγες μέρες και ιδιαίτερα όταν χαρακτήρισε «βασίλεια» τους Δήμους» και προσθέτει πως «η Ενωση Δήμων και ο Πρόεδρος της πρέπει να διαφυλάττουν τα συμφέροντα των Δήμων». Οποιαδήποτε μη απάντηση σε ξεκάθαρες επιθέσεις, όπως η συγκεκριμένη σημαίνει και σιωπηρή αποδοχή της, αναφέρει.

Ο Γιάννης Καρούσος στην επιστολή του καλεί όλους «να αναλάβουμε πρωτοβουλία, να ετοιμάσουμε τη δική μας πρόταση που να στηρίζεται πάνω σε δική μας μελέτη, η οποία έλαβε υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες των Δήμων, δηλαδή οικονομικά, ημι-κατεχόμενοι, τουρισμός, πληθυσμός, υποδομές, ειδικά χαρακτηριστικά και άλλα».

Αναφέρει ακόμα ότι η ομάδα εργασίας «που έχει δημιουργηθεί και θα συμμετέχει σε διάφορες διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών, έπρεπε να οριστεί από τη Γενική Συνέλευση ή από άτυπη συνεδρία όλων των Δημάρχων και όχι από την Εκτελεστική» και «με τρόπο που να εκπροσωπούνται όλες οι επαρχίες, όλες οι ιδιαιτερότητες των Δήμων και με αντιπροσώπευση τόσο Δήμων που αδικούνται όσο και αυτών που επωφελούνται».

Αφού καλεί τον Ανδρέα Βύρα «να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση της Ενωσης Δήμων για λήψη απόφασης στο θέμα της αντικειμενικής εκπροσώπησης της ομάδας εργασίας» σημειώνει πως η Ενωση «θα πρέπει ως θέση αρχής, να απαιτήσει τεχνοοικονομική μελέτη της τελικής πρότασης πριν προχωρήσει να καταθέσει οτιδήποτε».

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες των εννέα τουριστικών Δήμων που υπάρχουν στην Κύπρο, που όπως υποστηρίζει «δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη» και σημειώνει τον ενεργό πληθυσμό των Δήμων αυτών, την εξυπηρέτηση εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών και στη συνεισφορά τους στον κρατικό προϋπολογισμό από τα έσοδα του τουρισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network