MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ζεύγος σε χωριό της Λευκωσίας κατανάλωσε από τα πιο δηλητηριώδη μανιτάρια. Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Advertisement

Sponsored by exness

Της Ιωάννας Μάντζιηπα 

Ζεύγος σε χωριό της Επαρχίας Λευκωσίας κατανάλωσε δηλητηριώδη μανιτάρια – Σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκωσίας – Πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια – Σε επαφή με γιατρούς ειδικού κέντρου ήπατος της Γαλλίας οι γιατροί του Νοσοκομείου – Τα βρήκε ο άντρας στα χωράφια – Είδος εξαιρετικά επικίνδυνου μανιταριού

Advertisement

Σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται ζευγάρι που διαμένει στο χωριό Πολιτικό της επαρχίας Λευκωσίας, μετά από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών.

Πρόκειται για έναν 76χρονο και τη σύζυγό του από τη Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 76χρονος την Τρίτη βοηθούσε μία 80χρονη φίλη του στο χωριό Σαράντι να καθαρίσει ένα χωράφι, και κατά τη διάρκεια του καθαρίσματος βρήκαν μανιτάρια τα οποία μοίρασε με την φίλη του. Τη νύχτα, ο 76χρονος μαγείρεψε τα μανιτάρια και τα κατανάλωσε με τη σύζυγό του.

Την επόμενη ημέρα και εφόσον δεν αισθάνονταν καλά, οι δύο μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κλήρου και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από τοξικότητα από τα μανιτάρια τα οποία κατανάλωσαν. Το τελευταίο 24ωρο μάλιστα, η κατάσταση της υγείας τους παρουσίασε επιδείνωση με τους δύο να πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια. Όπως πληροφορούμαστε, έγιναν μάλιστα ενέργειες -για αξιολόγηση της κατάστασης τους και ενδεχόμενη μεταμόσχευση- με ειδικό κέντρο ήπατος στη Γαλλία.

Μέλη της Αστυνομίας μετέβησαν στο σπίτι της 80χρονης φίλης του την οποία και προειδοποίησαν για την τοξικότητα των μανιταριών, με την ίδια να τους αναφέρει ότι έχει ήδη καταναλώσει κάποια και πως αισθανόταν πόνους στο στομάχι.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όπως διαπιστώθηκε από εξετάσεις που ακολούθησα, πρόκειται για μανιτάρια με την ονομασία «Amanita phalloides», είδος εξαιρετικά επικίνδυνου μανιταριού που μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της Ευρώπης και προκαλεί νεφρική και ήπατική ανεπάρκεια όταν καταναλωθεί.

Τι είναι το «Amanita phalloides»

Ο Αμανίτης ο φαλλοειδής (θανατίτης ή deathcap) είναι το ποιο επικίνδυνο μανιτάρι, υπεύθυνο για τους περισσότερους θανάτους γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα στάδια ανάπτυξης του.

Είναι διαδεδομένο είδος στα δάση της Ελλάδας. Το συναντάμε κυρίως σε πλατύφυλλα αλλά και σε μικτά δάση (πλατύφυλλα και κωνοφόρα), το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν δηλαδή βγαίνουν και τα εδώδιμα μανιτάρια (βωλίτες, κανθαρέλες, αγαρικά και άλλα).

Το Amanita phalloides αρχικά έχει σχήμα αυγού, κλεισμένο σε λευκό μεμβρανώδες ολικό πέπλο που σκίζετε και εμφανίζεται το κυρτό καπέλο το οποίο τείνει να γίνει επίπεδο, στην ωριμότητα. Το καπέλο του είναι λείο, σπάνια με μεγάλες λευκές νιφάδες (υπολείμματα από το ολικό πέπλο), χρώματος λαδό-καφετί έως λαδό-κιτρινωπό, λίγο πιο σκουρόχρωμο στο κέντρο και μερικές φορές με μεταλλική λάμψη (εξαρτάται από το καιρό). Έχει διάμετρο από 5-15 εκατοστά.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network