MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ζέστη και τα φίδια βγήκαν… σεργιάνι. «Στο Μακάρειο 3-5 παιδιά κάθε χρόνο από δάγκωμα οχιάς»

Advertisement

Sponsored by exness

Η ζέστη ευνοεί την εμφάνιση φιδιών – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες σε περίπτωση δαγκώματος – Κάθε χρόνο νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο 3-5 παιδιά μετά από δάγκωμα οχιάς – Ο Δρ. Αβραάμ Ηλία εξηγεί στη Cyprus Times τους κινδύνους και τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση δαγκώματος

Αυτή την εποχή παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά δαγκωμάτων από φίδια, λόγω ακριβώς της δραστηριότητας των ερπετών αυτών σύμφωνα με τους ειδικούς.

Advertisement

Όπως εξηγεί στη Cyprus Times ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Αβραάμ Ηλία, στην Κύπρο, δηλητηριώδες φίδι είναι κυρίως η οχιά, της οποίας ο κόσμος λόγω του σχήματος και του χρωματισμού της, της έδωσε διάφορα ονόματα όπως «κουντούρα», «πατσάλα», «φίνα», κλπ.

Το φίδι αυτό συνήθως δεν είναι επιθετικό, αλλά θα δαγκώσει για να αμυνθεί, όπως τόνισε ο Δρ. Ηλία. «Είναι για το λόγο αυτό που παρατηρούνται συνήθως αυξημένα περιστατικά στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες, τα οποία από αφέλεια ενδεχομένως θα πιάσουν το φίδι, ή θα το πατήσουν κατά λάθος.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσηλεύονται στο Παιδιατρικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου, 3-5 παιδιά, μετά από δάγκωμα οχιάς.

*Η φίνα, κουφή ή κοντονούρα όπως συχνά ονομάζεται στην Κύπρο με το λατινικό όνομα Macrovipera lebetina αποτελεί ένα από τα 320 διαφορετικά είδη οχιάς και το μοναδικό αντιπρόσωπο της οικογένειας στην Κύπρο

Τι θα κάνουμε σε περίπτωση που δαγκώσει κάποιον το φίδι;

Ερωτηθείς ο Δρ.Ηλία για το πώς πρέπει να αντιδράσει κάποιος εάν δεχθεί δάγκωμα φιδιού εξηγεί:

Σε περίπτωση που το φίδι είναι οχιά, θα αφήσει 1-2 σημάδια στο σημείο του δαγκώματος λόγω των δύο αιχμηρών δοντιών που φέρει στην άνω γνάθο της και μέσου αυτών θα διοχετεύσει το δηλητήριο της.

Αυτό το οποίο απαιτείται μετά από δάγκωμα από φίδι είναι καταρχάς ψυχραιμία και όχι κρίση πανικού η οποία θα επιδεινώσει την κατάσταση. Το άκρο το οποίο έχει υποστεί το δάγκωμα πρέπει να ακινητοποιηθεί, γιατί το δηλητήριο μεταφέρεται στη συστηματική κυκλοφορία μέσω της λεμφικής οδού και οι έντονες κινήσεις θα επιταχύνουν την εξάπλωση του.

Επομένως ξαπλώνουμε το άτομο, και το δαγκωμένο μέρος βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό της καρδίας για να επιβραδύνουμε την κυκλοφορία του δηλητηρίου. Επιπλέον, καλό είναι να ακινητοποιηθεί το μέλος που έχει υποστεί δάγκωμα με κάποιο νάρθηκα και να καλέσουμε ασθενοφόρο, ή να μεταφέρουμε εμείς το άτομο στο πλησιέστερο Νοσοκομείο.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που ένα άτομο υποστεί δάγκωμα από οχιά, έως ότου εκδηλώσει σοβαρή συμπτωματολογία, απαιτείται ένα χρονικό διάστημα 4-5 ωρών, το οποίο με βάση τα Κυπριακά δεδομένα θεωρείται αρκετά μεγάλο για να αποκτήσει πρόσβαση στο πλησιέστερο Νοσοκομείο.

Είναι για το λόγο αυτό που στην Κύπρο δεν έχουν παρατηρηθεί θάνατοι μετά από δάγκωμα οχιάς. Αντίθετα, έχουν παρατηρηθεί νεκρώσεις ιστών στην περιοχή του δαγκώματος. Το σημείο που έχει υποστεί το δάγκωμα από δηλητηριώδες φίδι, θα αρχίσει να πονάει έντονα, να φουσκώνει και να αλλάζει χρώμα.

Επομένως, εάν υπάρχουν αντικείμενα όπως δακτυλίδια, βραχιόλια, ρολόι ή άλλα σφικτά αντικείμενα, πρέπει να τα απομακρύνουμε πριν αρχίσει το φούσκωμα του άκρου. Μέχρι τη μεταφορά του ατόμου στο Νοσοκομείο, δεν πρέπει να κόβουμε με λεπίδα, μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο, το σημείο που έχει υποστεί το δάγκωμα, να απομυζούμε και να φτύνουμε το αίμα σε μία προσπάθεια να απομακρύνουμε το δηλητήριο.

Αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν βοηθάει σε τίποτα, αντίθετα, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Επιπλέον, δεν πρέπει να βάζουμε παγάκια στο σημείο του δαγκώματος γιατί επίσης δεν βοηθά σε κάτι.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να σφίγγουμε σφικτά το μέλος που έχει υποστεί το δάγκωμα, κεντρικότερα του σημείου, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουμε την κυκλοφορία του δηλητηρίου. Εάν υπάρχει ελαστικός επίδεσμος, όπως αυτόν που χρησιμοποιούμε στα διαστρέμματα, μπορούμε να επιδέσουμε χαλαρά το μέλος που έχει υποστεί το δάγκωμα σε μια μεγάλη έκταση.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιβραδύνουμε την κυκλοφορία του δηλητηρίου από τα λεμφαγγεία τα οποία είναι επιφανειακά, προς τη συστηματική κυκλοφορία. Με τη μεταφορά του ατόμου στο Νοσοκομείο, θα αποφασισθεί εάν χρειαστεί αντιοφικός ορός ο οποίος χορηγείται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις και πάντα στο Νοσοκομείο.

Το άτομο θα εκτιμηθεί στο Νοσοκομείο και ανάλογα θα του χορηγηθεί και άλλη υποστηρικτική αγωγή και αντιτετανικός ορός, εάν δεν είναι εμβολιασμένος.

Συνεπώς αυτό που απαιτείται μετά από δάγκωμα από δηλητηριώδες φίδι, είναι ψυχραιμία, όχι κινήσεις πανικού, ακινητοποίηση του άκρου και άμεση μεταφορά του ατόμου στο πλησιέστερο Νοσοκομείο.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network