MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υποβοηθητικός ο βρετανικός ρόλος στο Crans-Montana δηλώνεται στο Λονδίνο 

Advertisement

Sponsored by exness

Στο Κραν Μοντάνα θα βρίσκεται σήμερα ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας σερ Άλαν Ντάνκαν ώστε να ηγηθεί της βρετανικής αντιπροσωπείας στις εργασίες της Διάσκεψης για την Κύπρο για το επόμενο διήμερο.

Advertisement

Οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι ο σερ Άλαν έχει προγραμματίσει την αναχώρησή του για αύριο Σάββατο, μετά από την ολοκλήρωση των συνομιλιών που θα έχουν προγραμματιστεί.

Ο Υπουργός Ευρώπης θα έχει στο πλευρό του τον έμπειρο διπλωμάτη του Foreign Office Τζόναθαν Άλεν που εκπροσωπεί μέχρι στιγμής τη Βρετανία στις εργασίες της Διάσκεψης και ο οποίος θα παραμείνει στην Ελβετία έως το τέλος.

Ως προς την προοπτική επιστροφής του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στο ελβετικό θέρετρο, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι για την ώρα δεν υπάρχει οτιδήποτε προγραμματισμένο, αλλά ότι θα είναι διαρκής η ενημέρωση από τον κ. Άλεν ώστε να αποφασιστεί εφόσον κριθεί σκόπιμο η αναβάθμιση της βρετανικής εκπροσώπησης. «Η παρουσία του εκεί την Τρίτη έδειξε πόσο σοβαρά προσεγγίζει και ο ίδιος και η κυβέρνηση τη Διάσκεψη για την Κύπρο», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Ως προς τη στάση που τηρεί μέχρι στιγμής η Βρετανία στη Διάσκεψη, αξιωματούχος του Foreign Office τόνισε ότι «ρόλος της χώρας δεν είναι να προτείνει τη μία ή την άλλη λύση, αλλά να υποβοηθά και να στηρίζει τις δύο πλευρές στην προσπάθειά τους για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Αναφορικά με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη ότι η Βρετανία τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο πιέζοντας παρασκηνιακά την Άγκυρα να αποδεχθεί την εγκαθίδρυση μίας πολυμερούς δύναμης υπό την ΕΕ ή τα Ηνωμένα Έθνη που θα ενεργεί ως εν δυνάμει εγγυήτρια ασφαλείας, η ίδια πηγή είπε ότι δεν ευσταθούν.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, «η θέση της Βρετανίας επί του θέματος των εγγυήσεων δεν έχει αλλάξει, δηλαδή είναι έτοιμη να αποδεχθεί οποιονδήποτε διακανονισμό συμφωνήσουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ασφαλείας της επανενωμένης Κύπρου».

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις του Τζόναθαν Άλεν υπέρ του ρόλου της ΕΕ στην εγγύηση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της Κύπρου, όπως έχουν μεταφερθεί από το Κραν Μοντάνα, διάφορες κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο περιορίζονται στο να σημειώνουν ότι όλες οι τοποθετήσεις της βρετανικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη έχουν ως στόχο να ευνοήσουν τη διερεύνηση διαφόρων επιλογών και να συμβάλουν στη συζήτηση – όχι να καθοδηγήσουν ή να υποδείξουν βήματα στις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές.

Σχολιάζοντας την αίσθηση που έχει αποκομίσει η βρετανική πλευρά από τις πρώτες δύο ημέρες των διαπραγματεύσεων στη Διάσκεψη για την Κύπρο, αξιωματούχος του Foreign Office ανέφερε ότι «τα μέρη εξακολουθούν να εργάζονται και επί των πιο δύσκολων θεμάτων».

Συμπλήρωσε δε ότι με την παρουσία στο Κραν Μοντάνα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες η Διάσκεψη περνά σε «νέα φάση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network