MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Yπόθεση Focus: Το Ανώτατο ακύρωσε τα εντάλματα σύλληψης εναντίον των Μ. Ζολώτα και Μ. Φόλε

Advertisement

Sponsored by exness

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ακύρωσε σήμερα τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση Focus, Μιχάλη Ζολώτα και Μιχαήλ Φόλε, η οποία εκδικάζεται από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Advertisement

Τα εντάλματα σύλληψης είχαν εκδοθεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας λόγω παράλειψης εμφάνισης τους ενώπιον του σε διαδικασία παραπομπής τους στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Το Ανώτατο, υπό πενταμελή σύνθεση, με ομόφωνη απόφαση του έκανε αποδεκτή την έφεση που είχαν καταχωρήσει οι δύο κατηγορούμενοι, εκδίδοντας ένταλμα certiorari με το οποίο ακυρώθηκαν τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους.

Το Ανώτατο έκανε δεκτή τη θέση των συνηγόρων υπεράσπισης τους ότι το Δικαστήριο δεν είχε εξουσία να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους, αφού η έκδοση τους έγινε κατά παράβαση του άρθρου 4(2) του περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμου του 2001, δεδομένου ότι η επίδοση του κατηγορητηρίου προς αυτούς έγινε σε ξένη χώρα, δηλαδή στην Ελλάδα όπου κατοικούν οι κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Α.& Α. Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε, η  Ολομέλεια, υιοθετώντας  τις θέσεις του συνηγόρου των εφεσειόντων, Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη, «αποφάσισε ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης λόγω μη συμμόρφωσης με επίδοση κατηγορητηρίου που έγινε σε πρόσωπο στο εξωτερικό και με το οποίο καλείτο το πρόσωπο αυτό να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας της ξένης χώρας».

«Συνακόλουθα, έκρινε ότι η επίδοση του κατηγορητηρίου στον  Μιχάλη Ζολώτα και Μιχαήλ Φόλε σε Ελλάδα και Ρουμανία  αντίστοιχα, δεν επέβαλλε υποχρέωση στους εν λόγω κατηγορουμένους να προσέλθουν στο δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με  αποτέλεσμα η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με την οποία εξεδόθη ένταλμα σύλληψης εναντίον των Μιχάλη Ζολώτα και Μιχαήλ Φόλε, να έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση εξουσίας του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και ειδικότερα καθ’ υπέρβαση του α. 4(2) του Περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμου του 2001», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η εν λόγω απόφαση επηρεάζει όλες τις ποινικές υποθέσεις που αφορούν επίδοση κατηγορητηρίου σε κατηγορούμενο εκτός Κύπρου».

Σε γραπτή τους δήλωση, οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ζολώτα και Φόλε, σημειώνουν περαιτέρω ότι «η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ομόφωνα απεφάνθη ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των πελατών μας, με την οποία ξεκίνησε η ενώπιον του Κακουργιοδικείου συνεχιζόμενη διαδικασία, υπήρξε παράνομη και έγινε καθ` υπέρβαση δικαιοδοσίας».

«Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια επιστολής που είχαμε αποστείλει πρόσφατα και με την οποία υποδεικνύαμε εκ νέου, εκ μέρους των πελατών μας, την εκ πρώτης όψεως διάπραξη σοβαρών αδικημάτων σε σχέση με τη διαδικασία έκδοσης των πελατών μας και το γεγονός ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος τους υπήρξε παράνομη. Σχετική καταγγελία έχει γίνει και στις ελληνικές αρχές», υποστηρίζουν.

«Οι πελάτες μας έχουν υποστεί λόγω των έκνομων αυτών ενεργειών σοβαρότατη ζημία και θα αιτηθούν αποζημιώσεις. Περαιτέρω θα αιτηθούμε εκ νέου εκ μέρους των πελατών μας την άμεση διακοπή της συνέχισης της διαδικασίας ενώπιον του Κακουργιοδικείου και την αποκατάσταση της νομιμότητας», καταλήγει η δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΚΟΚΟΡΙΝ;

ShootandGoal