MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υποστηρίζουμε σθεναρά τις οικουμενικές αξίες της Γαλλοφωνίας, είπε η Υπ. Παιδείας

Advertisement

Sponsored by exness

Το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει σταθερά τις οικουμενικές αξίες της Γαλλοφωνίας και εφαρμόζει πολιτικές προώθησης της πολυγλωσσίας, με τη γαλλική γλώσσα να έχει ήδη καταστεί μια ζωντανή και δυναμική γλώσσα στην Κύπρο, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου

Σε χαιρετισμό της στο επίσημο δείπνο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τον «Μήνα Γαλλοφωνίας 2024» στο Γ’ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού , η Υπουργός είπε ότι από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας το 1970, τα σύνορα του γαλλόφωνου χώρου διευρύνθηκαν και περιλαμβάνουν λαούς και έθνη από όλον τον κόσμο.

Advertisement

“Συγκεντρώνοντας σήμερα 88 κράτη-μέλη και αντιπροσωπεύοντας έναν πληθυσμό πέραν των 320 εκατομμυρίων ανθρώπων που μιλούν γαλλικά σε πέντε ηπείρους, η Γαλλοφωνία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή γλωσσική κοινότητα. Είναι μια κοινότητα συνεργασίας, που βασίζεται στις αξίες της ισότητας, της αλληλοσυμπλήρωσης και της αλληλεγγύης, που επιδιώκει την προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας και του αμοιβαίου σεβασμού, που στηρίζει την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα, τον πολιτισμό, τη νεολαία και την αειφόρο ανάπτυξη” πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην επέκταση της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Κύπρο την ευρεία εφαρμογή της πιστοποίησης της γαλλικής γλώσσας στο δημόσιο σχολείο, τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα υποδοχής βοηθών γλωσσών και τη διδασκαλία της γαλλικής σε όλα τα ενιαία ολοήμερα δημοτικά σχολεία.

Οι πολιτικές αυτές, είπε, αποτελούν μέρος του ολιστικού σχεδιασμού μας και της συνεχούς προσπάθειάς μας για προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους και όλες, καθώς και για μετάβαση στο σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο, που αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα.

Η Υπουργός είπε ότι η γαστρονομία, μια κατεξοχήν μορφή πολιτισμού, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή διατροφική διαδικασία, “είναι μια τέχνη όπου οι γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα εναρμονίζονται για να δημιουργήσουν μια μοναδική αισθητηριακή εμπειρία, η οποία ξεπερνά τα γλωσσικά εμπόδια και εκφράζει την ιστορία, τις παραδόσεις, την τεχνογνωσία και τις αξίες της κοινωνίας μιας χώρας”.

“Η συμμετοχή σε ένα πρόγευμα, γεύμα ή δείπνο, είναι μια στιγμή ευχαρίστησης και κοινωνικότητας, που προωθεί την ανταλλαγή, τη συνεργασία και τον διαπολιτισμικό διάλογο, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των συνδαιτημόνων. Ακριβώς γι’ αυτό, είμαι βέβαιη ότι η αποψινή γιορτή θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση των ήδη υπάρχουσων συνεργειών και συνεργασιών προς όφελος της γαλλικής γλώσσας και της Γαλλοφωνίας στη χώρα μας”, είπε η Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network