MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΥΠΟΙΚ : Μέρα περηφάνειας αλλά και περίσκεψης η σημερινή για ολόκληρο τον ελληνισμό 

Advertisement

Sponsored by exness

Την εθνική επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ  1955-1959 τίμησε σήμερα ο Δήμος Πάφου  στην παρουσία πολιτειακών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών.

Advertisement

Στις 10:00  το πρωί  τελέστηκε  πανηγυρική δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Θεοδώρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε  ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της δοξολογίας ανέφερε πως η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα υπερηφάνειας για ολόκληρο τον ελληνισμό. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι είναι ταυτόχρονα μια μέρα περίσκεψης και θύμησης για να αναλογιστούμε όλοι μας την δική μας  ευθύνη  σήμερα  και την υποχρέωση μας μέσα από τους χειρισμούς τους σημερινούς να οδηγήσουμε την χώρα μας ακόμη πιο μπροστά και να δικαιώσουμε και την θυσία αυτών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Καθητηγής Παντελής Σκλιάς . Ο κ. Σκλιάς ανέφερε πως είναι βαριά η κληρονομιά και η υποχρέωση μας να προσπαθούμε πάντα να στεκόμαστε αντάξιοι αυτών.

Συγχρόνως όμως συνέχισε, είναι και ευλογία γιατί , όπως σημείωσε , στις δύσκολες στιγμές και τους σκοτεινούς καιρούς έχουμε που να στρέψουμε το βλέμμα μας και φωτεινά παραδείγματα ανδρών επιφανών που θυσίασαν τα νιάτα τους, ενδεχομένως μια εύκολη και συμβιβασμένη ζωή και που φώτισαν την σκοτεινά και έδειξαν στους υπόλοιπους το αναφορικό μονοπάτι του αγώνα και της ελευθερίας.

Σήμερα είπε, όλοι εδώ συγκεντρωμένοι για τον εορτασμό της 1ης Απριλίου ώς συμβολικής και πραγματικής ημέρας της έναρξης του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα του 1955- 1959 γονατίζουμε σεμνά στην μνήμη όλων των αγωνιστών και πρωτεργατών του.  Πρόσθεσε ακόμη πως ο αγώνας αυτός χάραξε μια καινούργια πορεία τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις  7 και 15 το πρωί, με την  έπαρση της σημαίας ενώ  στις 19:00  το βράδυ, θα γίνει υποστολή της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Πρώτου Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Τρίτου , από Αγωνιστές της ΕΟΚΑ του 55 – 59 στην παρουσία των Αρχών.
Επίσης σε όλες τις εκδηλώσεις παιάνιζε  η Φιλαρμονική και απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

Στο μεταξύ το βράδυ  απόψε από τις 20:00  μέχρι τις 22:00 , θα δοθεί δεξίωση από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Πάφου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου, προς τιμήν των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Οι εορταστικές εκδηλώσεις,  συντονίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο και περιλαμβάνουν ακόμη στέψη μνημείων από Μαθητές, Σωματεία και Οργανώσεις.

Την επέτειο της 1ης Απριλίου τίμησε και ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς. Στις 10 το πρωί τελέστηκε  πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα . Τον πανηγυρικό της ημέρας  εκφώνησε η φιλόλογος του Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς Μαρία Κάπονα Ζίγκα. Μετά  το πέρας της δοξολογίας  τελέστηκε  το μνημόσυνο των ηρώων μαθητών των εκπαιδευτηρίων Πόλης Χρυσοχούς Γεώργιου Στυλιανού, Γεώργιου Χ’ Γιάννη Αντώνη Ρωσσίδη και Μιχαλάκη Μιχαήλ.  Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network