MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υπογραφή σύμβασης για πανεπιστημιακό αγρόκτημα ΤΕΠΑΚ

Advertisement

Sponsored by exness

Υπογραφή σύμβασης για πανεπιστημιακό αγρόκτημα ΤΕΠΑΚ – Η ανακοίνωση

Υπογράφηκε χθες, 30 Μαρτίου, η σύμβαση εκμίσθωσης κρατικής γης στην Αχέλεια, έκτασης πέραν των 44 δεκαρίων, στην οποία το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αναπτύξει το Πανεπιστημιακό του αγρόκτημα.

Advertisement

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, η σύμβαση υπογράφηκε από τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νικόλα Ιορδάνους και το μέλος του Συμβουλίου Χρίστο Χωματά.

Το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης των Τροφίμων, προστίθεται, παρουσίασε ήδη ένα φιλόδοξο και δημιουργικό πλάνο που περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακά Αγροκτήματα Λόφου και Αχέλειας και θερμοκήπιο Υδροπονίας στα Πολεμίδια, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Στρατηγικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.

Ο σχεδιασμός προνοεί όπως, τα Πανεπιστημιακά Αγροκτήματα, αποτελέσουν τους φυσικούς χώρους άσκησης της γεωπονίας, όπου θα πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις των περισσότερων μαθημάτων, μεγάλο μέρος των πειραματικών εργασιών των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών, επιστημονική έρευνα από το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και η πρακτική άσκηση των φοιτητών.

«Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη τους κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική για την αρτιότερη εκπαίδευση της επόμενης γενιάς των επιστημόνων της γεωπονίας στην Κύπρο», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, τα Πανεπιστημιακά αγροκτήματα θα παρέχουν τη δυνατότητα για την ουσιαστική ανάδειξη και έμπρακτη προώθηση περιβαλλοντικών εκπαιδεύσεων και δράσεων αειφορικής γεωργίας, μέσα από ένα πνεύμα βιωματικής μάθησης, ομαδικότητας μεταξύ των φοιτητών, του εκπαιδευτικού προσωπικού και της κοινότητας.

Επιπρόσθετα, «θα λειτουργούν ως ζωντανά εργαστήρια (living labs), πραγματώνοντας τη θεωρητική εκπαίδευση σε πρακτική/εφαρμογή, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον πειραματισμού με εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας και εφαρμογής καινοτόμου έρευνας».

Αυτή η εκπαιδευτική προσέγγιση, σημειώνει η ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, θα συμβάλει στην προετοιμασία της επόμενης γενιάς των επιστημόνων γεωπονίας, ενόψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανοίγοντας νέους δρόμους για το μέλλον και την αναβάθμιση της εγχώριας γεωργικής παραγωγής.

Επίσης, προστίθεται, θα διαμορφωθεί η δυνατότητα διεπιστημονικών συμπράξεων, τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και ερευνητικό επίπεδο, μέσω της συμμετοχής μεγάλης ποικιλίας φοιτητών σε εργασίες του αγροκτήματος, παρέχοντας βιωματικές ευκαιρίες εκπαίδευσης για μια μεγάλη ποικιλία επιστημονικών κλάδων.

Για τη συμβολή τους στην προώθηση των σχεδιασμών αυτών, το ΤΕΠΑΚ εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,  Κώστα Καδή, στον προκάτοχο του, Νίκο Κουγιάλη, στον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, στον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών (ΔΔΟ), στις Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου καθώς και στις προηγούμενες Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal