MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υπό την «ομηρία» των δεξαμενών πετρελαιοειδών τελεί ο Δήμος Λιβαδιών

Advertisement

Sponsored by exness

Τα Λιβάδια υποφέρουν και τελούν υπό την ομηρία των όρων της οδηγίας Seveso, είπε ο Δήμαρχος Μάριος Αρμένης προσθέτοντας ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αναπτυχθεί λόγω της παρουσίας των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών

Advertisement

Η Seveso απαγορεύει τις όποιες αναπτύξεις που βρίσκονται στον πρώτο κύκλο επικινδυνότητας και επηρεάζει ακόμα και τη κατασκευή έργων υποδομής, ανέφερε λέγοντας ότι “συναντήσαμε ενστάσεις ακόμα και για την κατασκευή πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων που θα κατασκευάζαμε πάνω στο αντιπλημμυρικό κανάλι” (την ώρα που υπάρχει και είναι σε χρήση παραλιακός πεζόδρομος πλησιέστερα των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών).

Πρόσθεσε πως τώρα κινδυνεύει μια μεγάλη επένδυση ύψους 50 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, να ναυαγήσει και ανέφερε ότι τίθεται το ερώτημα γιατί η άρνηση αφού οι εγκαταστάσεις των πρώην διυλιστηρίων δεν λειτουργούν και προ μηνός ξεκίνησε η αποξήλωση τους.

“Αν το κράτος διαχρονικά αδυνατεί να μετακινήσει τις δεξαμενές γιατί πρέπει τα Λιβάδια να πληρώνουν το τίμημα” διερωτήθηκε περαιτέρω προσθέτοντας ότι μετά και τη νέα παράταση για μετακίνηση τους ο Δήμος ζητά αντισταθμιστικά μέτρα. Είπε ακόμα ότι το αίτημα του Δήμου Λιβαδιών είναι όπως και τα έσοδα των 300.000 ευρώ από την αποξήλωση των δεξαμενών πετρελαίου διαμοιραστούν στους δήμους, Λάρνακας και Λιβαδιών.

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Δήμαρχος Λιβαδιών ανέφερε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συνεργαστούν ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση καθώς η επικρατούσα αβεβαιότητα είναι σε βάρος των δήμων και κοινοτήτων.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος Λιβαδιών όσον αφορά τα οικονομικά είναι ένας από τους πιο νοικοκυρεμένους Δήμους της Κύπρου. Μέχρι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και λόγω του μορατόριουμ προσλήψεων ο Δήμος πρώτος από όλους τους Δήμους της Κύπρου προχώρησε σε συμπλεγματοποίηση κάποιων υπηρεσιών με το Δήμο Αραδίππου με ανάλογο οικονομικό όφελος., είπε.

Άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση του δρόμου πρωταρχικής σημασίας, είπε εξηγώντας ότι η κατασκευή του δρόμου “πάγωσε” πριν δέκα χρόνια έξω από την εκκλησία του Αγίου Σάββα.

Εξήγησε ότι ως αποτέλεσμα της μη συνέχισης του δρόμου πρωταρχικής σημασίας, είναι να διοχετεύεται όλη η τροχαία κίνηση από και προς Λευκωσία και Κοκκινοχώρια εντός του δήμου Λιβαδιών, σε περιοχή στην οποία διακινούνται πέραν των 1000 μαθητών, αφού στην περιοχή λειτουργούν τα περιφερειακά, Λύκειο και Γυμνάσιο, το Α` νηπιαγωγείο Λιβαδιών, ενώ βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Σάββα.

Πρόβλημα υπάρχει και με το αποχετευτικό, είπε ο Δήμαρχος, αναφέροντας ότι λόγω διαφωνιών, τα Λιβάδια είναι εγκλωβισμένα και δεν ξέρουν πότε θα γίνει αποχετευτικό. Εξήγησε ότι σε κάποιες περιοχές το έδαφος είναι κοννώδες, γεγονός που προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγιεινής, καθώς τα λύματα σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγουν στους δρόμους.

Είπε ότι, ο Δήμος Λιβαδιών έχει ενεργήσει προς όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές και στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, ζητώντας τη σύνδεση των 150 περίπου κατοικιών στο υφιστάμενο αποχετευτικό σύστημα Συνοικισμού Αυτοστέγαση Λιβαδιών αφού γειτνιάζει με αυτό.

“Είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνουμε στους αρμοδίους να πάρουν αποφάσεις”, είπε προσθέτοντας ότι “αν δεν ληφθούν αποφάσεις σύντομα θα βγούμε στους δρόμους”.

Τα λύματα τρέχουν, είναι αδιανόητο να παίζουν παιδιά μέσα στα λύματα, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την απόκτηση παραλίας, ο κ. Αρμένης είπε πως η Ορόκλινη, η Πύλα, και η Λάρνακα έχουν παραλία, τα Λιβάδια κατά παράδοξο τρόπο δεν έχουν καθώς το παραλιακό μέτωπο στην περιοχή Λιβαδιών εμπίπτει στα δημοτικά όρια Λάρνακας.

Αφού ανέφερε ότι ήγειρε στο δήμο Λάρνακας το θέμα προ πενταετίας της παραχώρησης παραλιακού μετώπου στα Λιβάδια, πρόσθεσε ότι “ενώ θεωρούν δίκαιο το αίτημα μας, υπάρχουν δυσκολίες ώστε να ληφθεί μία τέτοια απόφαση” και συμπλήρωσε ότι θα επαναφέρει το αίτημα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας.

Ο κ. Αρμένης είπε ότι αντιμετωπίζονται πολλά προβλήματα με τα αντιπλημμυρικά κανάλια και εξήγησε πως η κοίτη του ποταμού κατά τόπους γεμίζει καλαμιώνες, υπάρχει ροή θαλάσσιου νερού στα κανάλια και γενικότερα υπάρχει ολχηρία που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ανέφερε ότι τα αντιπλημμυρικά κανάλια έγιναν το 1983, περνούν μέσα από τον πυρήνα του δήμου δημιουργώντας ακαταστασία και ζήτησε άμεση επίλυση του θέματος με την υλοποίηση των σχεδιασμών που έχουν γίνει.

Σε ότι άφορα τα έργα, που εκκρεμούν είπε ότι αναμένεται η Πολεοδομική άδεια, για ανάπλαση του οδικού δικτύου στο κέντρο του δήμου και περιμετρικά της Εκκλησίας Αγίας Παρασκευής και του Μουσείο Καλαμουργικής, θα περιλαμβάνει υπογειοποίηση υπηρεσιών, πλακοστρώσεις δρόμων, πεζοδρομίων.

Ανέφερε περαιτέρω ότι άρχισε εκ νέου η προσπάθεια για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου στο Λύκειο Λιβαδιών, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η κατασκευή αυτού του κέντρου έστω και τμηματικά.

Υπάρχει καταρχήν συμφωνία να κατασκευαστούν τα γήπεδα πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης, και μετά να ανακατασκευαστεί το γήπεδο ποδοσφαίρου. Τέλος αναμένετε επίσης η Πολεοδομική Άδεια για αξιοποίηση των αντιπλημμυρικών καναλιών ένα έργο που πέραν της επίλυσης των τεχνικών προβλημάτων θα περιλαμβάνει πεζόδρομους – ποδηλατόδρομους και κατά τόπους αθλητική υποδομή – αναψυκτήρια και άλλα, συμπλήρωσε.

Ο κ. Αρμένης ανέφερε ακόμα ότι ο Δήμος Λιβαδιών προσφέρει δωρεάν υγιή απασχόληση σε νέους και νέες, σε πέντε διαφορετικά αθλήματα μέσω του ΑΓΟ. Επίσης λειτουργούν τμήματα χορωδίας , Θεάτρου και φιλαρμονικής καθώς και υγιή απασχόληση των παιδιών μέσω των βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη με το συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται να ανέρχεται στους 300.

Πηγή:ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network