MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΥΠΕΞ: Νέα ώθηση στις συνομιλίες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα

Advertisement

Sponsored by exness

Νέα ώθηση στις συνομιλίες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, δηλώνει ο ΥΠΕΞ – Συνέντευξη στην «Καθημερινή»

Advertisement

Η εκτίμηση της Λευκωσίας, με βάση τις επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Ελλάδα, θα δοθεί νέα ώθηση στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Υπουργός αναφέρεται στην επιστολή του ΠτΔ προς τον ΓΓ των ΗΕ για επανάληψη του διαλόγου και σημειώνει ότι οι ιδέες που κατέθεσε ο Πρόεδρος γίνονται προς προβληματισμό για επίλυση των θεμάτων διαφωνίας και δεν ξεφεύγουν από το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Η όποια προσπάθεια να φύγουμε από αυτό το πλαίσιο λύσης θα είναι ό,τι πιο αρνητικό για τις προοπτικές επανένωσης της πατρίδας μας. Άρα οι ιδέες του Προέδρου, όπως για παράδειγμα ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, είναι για να διερευνήσουμε πώς μπορούν να επιλυθούν οι διαφωνίες που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προχωρήσει η διαδικασία», αναφέρει ο Υπουργός.

Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει πως αν ο Πρόεδρος σκεφτόταν μικροκομματικά ή δεν επιθυμούσε να λυθεί το Κυπριακό, δεν θα προβληματιζόταν. «Είναι  απλό να λες όχι. Το θέμα είναι να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για να μπορέσεις να πεις ναι και αυτό θέλει σκληρή δουλειά», σημείωσε.

Ο ΥΠΕΞ αναφέρεται και στη συζήτηση που ξεκινά τώρα στα κράτη μέλη με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα και τα μέτρα αντίδρασης. Αναφέρει ότι τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο επεξεργασίας των πιθανών επιλογών και τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν, επιλέγοντας τα κατάλληλα μέτρα και τον τρόπο κλιμάκωσής τους. «Εκτιμώ ότι στις επιλογές θα εμπεριέχεται και η διάσταση της κλιμάκωσης αναλόγως, δηλαδή των εξελίξεων. Για ευνόητους λόγους είναι σταδιακή η εφαρμογή και κλιμακούμενη εφόσον στόχος δεν είναι η διαιώνιση των μέτρων, αλλά είναι τα μέτρα να τερματίσουν τις παράνομες ενέργειες και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών», αναφέρει.

Ο Υπουργός ρωτήθηκε στην συνέντευξη στην «Κ» και για την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για την Αμμόχωστο και λέει ότι αν η απόφαση προχωρήσει σαφέστατα και θα αποτελεί επέκταση της κατοχής γιατί σημαίνει πως η Άγκυρα και ο Οζερσάϊ ξεκινούν να υλοποιούν τον στόχο της λύσης δύο κρατών.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και χωρίς καμία διάθεση εμπλοκής στα εσωτερικά των Τ/κ, τυχόν επικράτηση του κ. Οζερσάϊ θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο και εδώ θα ήθελα να σημειώσω ως θετική την αντίδραση του κ. Ακκιντζί», αναφέρει.

Ο ΥΠΕΞ θεωρεί ότι η ανακοίνωση Οζερσάϊ σηματοδοτεί μαζί με όλα τα άλλα και την έναρξη της προεκλογικής του για τον Μάρτιο του 2020 και τονίζει ότι αυτό δεν μας εφησυχάζει σε καμία περίπτωση ή μας οδηγεί σε υποτίμηση ή υποβάθμιση των δηλώσεων που γίνονται.

«Την ίδια στιγμή θεωρώ ότι η ‘κρίση’ που προκαλείται με το θέμα της Αμμοχώστου, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως ευκαιρία. Αν δηλαδή υπάρξει θετική απάντηση αυτή τη στιγμή από τον κ. Ακκιντζί στην πρόταση του Προέδρου για τη σύσταση τεχνικής επιτροπής για την Αμμόχωστο στην οποία μάλιστα προσωπικά θεωρώ ότι θα πρέπει να συμμετέχουν οι ίδιοι οι Βαρωσιώτες (Ε/κ και Τ/κ) οι οποίοι θα ετοιμάσουν μια μελέτη για την ανοικοδόμηση της πόλης, θα σταλεί το καλύτερο μήνυμα όχι μόνο στον κ. Οζερσάϊ, αλλά και σε όσους δεν θέλουν λύση του Κυπριακού ή σκέφτονται λύσης πέραν της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», αναφέρει ο Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network