MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΥΠΕΣ: Δυσκολίες στη μετακίνηση εταιρειών πετρελαιοειδών από Λάρνακα

Advertisement

Sponsored by exness

Υπάρχουν δυσκολίες στη μετακίνηση των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα εκπρόσωποι του Δήμου Λάρνακας να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Ελέγχου και Παρακολούθησης για εφαρμογή του οδικού χάρτη τερματισμού χρήσης και μετακίνησης των εγκαταστάσεων των εταιρειών αυτών από την πόλη του Ζήνωνα στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού

Advertisement

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, και της Υπηρεσίας Ενέργειας, με τον κ. Βύρα να δηλώνει πως οι Λαρνακείς θα λάβουν δυναμικά μέτρα εάν δεν αποχωρήσουν οι εταιρείες, ενώ παράλληλα ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ακόμη πως συμφώνησαν με τον Υπουργό Εσωτερικών σε μια νέα σύσκεψη στις 12 Απριλίου, στην παρουσία των εταιρειών και όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών υπηρεσιών, θα ξαναδούν τον οδικό χάρτη που ήδη υπάρχει και το πώς φθάνουν στις ημερομηνίες που καθορίστηκαν για την πλήρη αποχώρηση των εταιρειών από την πόλη, υπενθυμίζοντας πως “με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών δόθηκε παράταση στο ισχύον διάταγμα για τις εταιρείες πετρελαιοειδών μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2018 και για τις εταιρείες υγραερίου μέχρι τις 3 Μαρτίου 2019.”

Στις δηλώσεις του ο κ. Χάσικος ανέφερε πως τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας παρακολουθούν και ελέγχουν το κατά πόσον οι εταιρείες ανταποκρίνονται έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η μετακίνηση, μέσα στα πλαίσια του διατάγματος που έχει εκδοθεί.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν δυσκολίες και ανέφερε πως “είπαμε στους εκπροσώπους του Δήμου Λάρνακας αλλά και στο Δήμαρχο ότι εμείς ως Κυβέρνηση δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα στην Επιτροπή Ελέγχου και Παρακολούθησης των δυο Υπουργείων, στα πλαίσια ενός οδικού χάρτη που θα τεθεί για τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών, να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Δήμου Λάρνακας έτσι ώστε να γνωρίζουν πλέον εκ των έσω και τις δυσκολίες αλλά και το κατά πόσον η Κυβέρνηση πιέζει όπως θέλουν να πιέζει” .

Σε ερώτηση σε σχέση με τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητούνται, ο κ. Χάσικος ανέφερε πως “σίγουρα έχουν και αυτοί τα δίκαιά τους, διότι είναι οι Λαρνακείς που δέχονται αυτή την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο, σε κάποιο βαθμό, με την ύπαρξη και τη συνέχιση της λειτουργίας των εταιρειών πετρελαιοειδών στην πόλη τους.

`Αρα έχουν λοιπόν κάποιο δίκαιο, ανέφερε, προσθέτοντας πως από την άλλη οι εταιρείες πρέπει να νιώσουν, να αντιληφθούν, ότι πρέπει να μετακινηθούν. Πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να δουλέψουν συνειδητά να καταβάλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η μετακίνηση, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως οι Λαρνακείς και το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μια πίεση πάνω στις εταιρείες πετρελαιοειδών και αν δεν τα καταφέρουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί να έχουν μια μορφής τιμωρία ή αποζημίωση.

“Θέλω να πιστεύω ότι οι εταιρείες θα ανταποκριθούν, αλλά μην θεωρείτε ότι μιλούμε για υπερβολικά ποσά ή αιτήματα. Στα πλαίσια του λογικού. Μπορεί να ζητήσουν από τις εταιρείες και οι εταιρείες με τη σειρά τους να ανταποκριθούν”, είπε ο κ. Χάσικος.

Από την πλευρά του, ο κ. Βύρας είπε πως αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζει ως πόλη εδώ και δεκαετίες και είναι καθοριστικό για το μέλλον της.

Εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της διαδικασίας μετακίνησης που αφορά τις ιδιωτικές εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου και πρόσθεσε: “Δεν αμφιβάλλουμε ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία αλλά από την άλλη η υπομονή του Λαρνακέα εξαντλήθηκε και πρέπει συγκεκριμένα να δούμε πώς προχωρούμε με την υλοποίηση αυτού του μεγάλου στόχου”.

Ο κ. Βύρας είπε ακόμη πως θα γίνει μια ομάδα παρακολούθησης και με τη συμμετοχή του Δήμου Λάρνακας, “έτσι ώστε να ελέγχουμε ότι όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να είναι εφικτή η υλοποίηση αυτού του στόχου, για να είναι εφικτή η ημερομηνία αποχώρησης, θα γίνουν την ώρα που πρέπει”.

“Εμείς ως δήμος θέλουμε αυτό τον οδικό χάρτη, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Υπουργός. Θα συμμετάσχουμε ως δήμος στην παρακολούθηση όλων των σταδίων που απαιτούνται”, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως “παράλληλα με τον οδικό χάρτη που να καταλήγει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, σημαντική απαίτηση της πόλης μας είναι και τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν στην πόλη, γιατί με τη χρήση των δεξαμενών επωφελείται ολόκληρη η οικονομία, αλλά αυτός που πληρώνει είναι ο Λαρνακέας” λόγω, όπως, είπε θεμάτων όπως αυτά της ασφάλειας, της ανάπτυξης, και της ρύπανσης.

Πρέπει, σημείωσε, “έως ότου οι εταιρείες αποχωρήσουν να δοθούν κάποια σημαντικά ανταλλάγματα στην πόλη μας που να είναι και μια μορφή πίεσης προς τις εταιρείες και προς το κράτος ότι πρέπει επιτέλους αυτές οι εταιρείες να αποχωρήσουν”.

Ανέφερε πως το θέμα δεν είναι απλώς να καθοριστούν δυο ημερομηνίες αλλά το ποιες ενέργειες και ποια βήματα πρέπει να γίνουν από όλους τους εμπλεκόμενους, έτσι ώστε να είναι εφικτή η τήρηση αυτών των χρονοδιαγραμμάτων. Αυτό συμφωνήσαμε με τον Υπουργό και αυτό θα καθοριστεί και στη σύσκεψη στις 12 Απριλίου, στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων, συνέχισε.

Πρόσθεσε πως “πρέπει να διασφαλίσουμε ότι (οι εταιρείες) θα έχουν κόστος, θα έχουν συνέπειες”, υπογραμμίζοντας πως “η υπομονή μας εξαντλήθηκε και φτάσαμε στο σημείο το οποίο θα υπάρχουν και δυναμικές κινητοποιήσεις από την πόλη”.

Ερωτηθείς αν τα αντισταθμιστικά οφέλη θα τα πληρώσουν οι εταιρείες ή ο φορολογούμενος πολίτης, ο κ. Βύρας ανέφερε πως αυτό θέμα είναι κάτι που πρέπει να δουν με τις εταιρείες και το κράτος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network