MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υπέρ της εξάλειψης των διακρίσεων στην εργασία και της ομόσπονδης λύσης, οι γυναίκες των δύο κοινοτήτων 

Advertisement

Sponsored by exness

Την κοινή βούληση για ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού και συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων γυναικών για επίλυση των προβλημάτων και των συνθηκών που αντιμετωπίζουν, εξέφρασαν εκπρόσωποι των γυναικείων τμημάτων ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων, μελών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στο συνέδριο με θέμα «Η θέση της εργαζόμενης γυναίκας στις δύο κοινότητες σήμερα» που διοργανώθηκε στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Advertisement

Χαιρετισμοί Κυρίτση – Κούκου

Σε χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης μίλησε για τον πόλεμο στη Συρία και τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής που παραμένει από τις πιο εύφλεκτες του πλανήτη, όπως είπε. Για το Κυπριακό είπε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά, ώστε να φτάσει όσο γίνεται πιο γρήγορα σε ένα θετικό αποτέλεσμα. «Χρειάζεται καθαρότητα και σταθερότητα στην επιδίωξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας αλλά και η αναγκαία δημιουργική προσέγγιση ώστε να αξιοποιηθεί σωστά το πλαίσιο που έθεσε στο Κραν Μοντανά ο ΓΓ του ΟΗΕ. Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ποτέ με την ιδέα της διχοτόμησης».

Ο κ. Κυρίτσης περιέγραψε το σκηνικό στην ε/κ πλευρά μετά το κούρεμα και τα μέτρα του κυπριακού μνημονίου, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων, διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και συρρίκνωση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ μίλησε για την ΑΗΚ, την CYTA και τον Συνεργατισμό «που δυστυχώς βγήκε για πούλημα», ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και είπε ότι η συντεχνία του θα συνεχίσει τον αγώνα, τονίζοντας ότι ενότητα, αλληλεγγύη και συσπείρωση είναι τα πιο αποφασιστικά όπλα των εργαζομένων.

Η Μαρίνα Κούκου εκ μέρους του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ είπε ότι οι γυναίκες αποτελούν το 48% του συνολικού εργατικού δυναμικού, το 52% των ανέργων (οι περισσότερες σε ηλικίες 30-50), υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων, οι καλύτερα αμειβόμενες διοικητικές θέσεις καταλαμβάνονται κυρίως από άνδρες, οι οποίοι προάγονται συχνότερα. Οι γυναίκες, πρόσθεσε, αναλαμβάνουν την άμισθη οικιακή εργασία φροντίδα των παιδιών ή συγγενικών προσώπων σε μεγαλύτερη κλίμα με αποτέλεσμα μια στις τρεις γυναίκες να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης.

Η κ. Κούκου είπε ότι το χάσμα αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών σήμερα είναι στο 14%, οι απολύσεις εγκύων γυναικών συνεχίζονται και αυξάνονται περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και βίας, ιδιαίτερα στις μετανάστριες. Χρειάζονται είπε μέτρα στήριξης της γυναικείας απασχόλησης, εργασία με δικαιώματα και ρυθμισμένους όρους απασχόλησης και μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Χρειάζεται επίσης, σημείωσε, Τουρκοκύπριες και Ελληνοκύπριες να συνεχίσουν τον κοινό αγώνα για επανένωση αλλά και ανάπτυξη περισσότερων κοινών δράσεων για την προώθησης της ισότητας των εργαζομένων γυναικών.

Χαιρετισμοί Φελέκ – Ουλουντάγ

Για δημογραφική αλλοίωση με την πληθυσμιακή πολιτική από την Άγκυρα, επιβολές σε πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό επίπεδο που τον τελευταίο καιρό έχουν κλιμακωθεί μίλησε ο πρόεδρος της DEV Is, Χασάν Φελέκ λέγοντας ότι με τα οικονομικά πακέτα της τουρκικής κυβέρνησης προς την τ/κ κοινότητα έχουν γίνει «υποχείριο της Τουρκικής Δημοκρατίας».

«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι αυτής της μαύρης εικόνας. Εμείς απορρίπτοντας αυτό το σύστημα και το καθεστώς, για να επανενώσουμε την πατρίδα μας, με επιμονή ζητούμε την επανέναρξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων». Επιθυμούμε, συνέχισε ο κ. Φελέκ, να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, χωρίς δικαιολογίες και αιτιολογικά, να συναντηθούν, ν’ αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για να επανένωση ξανά την πατρίδα μας, για μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο. «Γιατί γνωρίζουμε ότι όσα προβλήματα βιώνουμε σήμερα υπάρχουν λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού».

Ο Τ/κ συνδικαλιστής αναφέρθηκε στην επιρροή που έχει η απώλεια της συναλλαγματικής αξίας της ΤΛ και η χρηματιστηριακή κρίση που εκμηδένισε τον κατώτατο μισθό, τα προβλήματα στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και τα συνεχιζόμενα εργατικά δυστυχήματα, σημειώνοντας ότι 4 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας του τελευταίους 4 μήνες.

Εκ μέρους του γραφείου γυναικών της DEV Is, η Σεβγκιούλ Ουλουντάγ, σημειώνοντας ότι κοινό πρόβλημα όλων όσοι ζουν στην Κύπρο είναι το Κυπριακό, αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα ΠΕΟ και DEV Is για την δημιουργία μιας κουλτούρας ειρήνης και να αυξήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οι γυναίκες, πρόσθεσε, είναι αυτές που βιώνουν βαθύτερα τα προβλήματα που δημιούργησε ο διαχωρισμός, λέγοντας ότι το ερώτημα τί μέλλον περιμένει τα παιδιά, τα εγγόνια, τις νέες γενιές, δεν είναι ξεκάθαρο.

Η κ. Ουλουντάγ ανέφερε ότι σε προσωπικό επίπεδο υπάρχουν διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά σε επίπεδο κοινοτήτων η συνεργασία είναι πολύ μικρή, σημειώνοντας ότι αποφεύγουν την συνεργασία ακόμα και όταν υπάρχει πυρκαγιά, μια καταστροφή ή ένας φόνος. «Αυτοί οι πολιτικοί ηγέτες με το να καθιστούν κακή την άλλη κοινότητα κάθε μέρα εξοντώνουν τη συνεργασία και την οικοδόμηση ειρήνης».

Δεν θέλουμε νέες εντάσεις και συγκρούσεις, οι γυναίκες ξέρουμε τον πόνο του πολέμου και την αξία της ειρήνης, ανέφερε η Σεβγκιούλ Ουλουντάγ λέγοντας ότι ο εθνικισμός άνοιξε το δρόμο στο διαχωρισμό και έχτισε τοίχους στο μυαλό μας, τους οποίους οι γυναίκες μπορούν να γκρεμίσουν. Πρέπει να ξέρουμε ότι ενώ στην Ευρώπη γκρεμίζονται σύνορα εμείς εδώ δεν μπορούμε να ζούμε μέχρι τέλους με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, σημείωσε η Τ/κ δημοσιογράφος και συνδικαλίστρια.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τις προέδρους των οργανώσεων των δασκάλων και των καθηγητών (KTOS, KTOEOS), εκπροσώπου της συντεχνίας των εργαζομένων στους «δήμους» (BES), της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου και τον νέο πρόεδρο της οργάνωσης των εργαζομένων στο «δημόσιο» τομέα, Γκιουβέν Μπενγκιχάν. Το συντονισμό της συζήτησης έκανε η Αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους.

Κοινή διακήρυξη

Στην κοινή διακήρυξη που εγκρίθηκε στο τέλος αναφέρεται στην ανάγκη εντατικοποίησης των αγώνων και της αλληλεγγύης για την συνέχιση της κοινής δράσης σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες όπως η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση των ευέλικτων και άτυπων μορφών απασχόλησης, διαιώνιση του μισθολογικού χάσματος, αύξησης της γυναικείας ανεργίας, συρρίκνωση υποδομών για στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας, ελλιπής αντιμετώπιση των φαινομένων κάθε μορφής βίας στην οικογένεια και την εργασία, ενάντια στην εμπορία προσώπων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης κά.

Ζητούν και στις δύο κοινότητες, τη στήριξη και προστασία της γυναικείας απασχόλησης με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις, δημιουργία επαρκών και προσβάσιμων κοινωνικών προγραμμάτων φύλαξης, φροντίδας και εκπαίδευσης παιδιών όλων των ηλικιών, λειτουργία μηχανισμών και εργαλείων αντιμετώπισης της βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης, αύξηση της γυναικείας συμμετοχής σε όλες τις βαθμίδες του συνδικαλιστικού κινήματος, δημιουργία κοινού εκπαιδευτικού συστήματος που να αποτρέπει τον εθνικισμό, το σωβινισμό, το ρατσισμό και τις διακρίσεις.

Δηλώνουν επίσης ότι θα συνεχίσουν τον κοινό αγώνα για δικοινοτική, διζωνική ομόσπονδη λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network