MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΥΠΑΜ: Τον Σεπτέμβριο οι προσλήψεις νέων οπλιτών

Advertisement

Sponsored by exness

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνουν προσλήψεις νέων συμβασιούχων οπλιτών, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ότι αυτός ο νέος θεσμός είχε ως αποτέλεσμα την ποιοτική αλλά και την ποσοτική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, κάνοντας λόγο και για δραστική μείωση της φυγοστρατίας.

Την ίδια ώρα κάλεσε την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής να προωθήσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο το οποίο εισάγει ασφαλιστικές δικλείδες αναφορικά με την επίκληση ψυχικών παθήσεων.

Advertisement

«Οι συμβασιούχοι οπλίτες, οι επαγγελματίες οπλίτες, ο νέος θεσμός, έχουν ενσωματωθεί πλήρως στις λειτουργίες της Εθνικής Φρουράς, έχουν αναβαθμίσει σημαντικά επιχειρησιακά τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο Υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη «έχει επιτρέψει ο νέος θεσμός αυτός μέσα και από την μείωση της στρατιωτικής θητείας και την συνεπακόλουθη μείωση της φυγοστρατίας να έχουμε και ποσοτική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς».

Άρα, πρόσθεσε, «ποιοτική αναβάθμιση μέσα από τον επαγγελματισμό, μέσα από την συσσώρευση της  εμπειρίας και της γνώσης των επαγγελματιών οπλιτών, οι οποίοι πλέον – επαναλαμβάνω – ενσωματώνονται πλήρως σε όλες τις λειτουργίες συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης αλλά και την ίδια ώρα και ποσοτική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς».

Σε ερώτηση για μετακίνηση των συμβασιούχων οπλιτών οι οποίοι θα είναι εκπαιδευτές ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «οι τοποθετήσεις σε ότι αφορά τα κέντρα εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων όλου του προσωπικού έχουν ολοκληρωθεί». Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «υποδεχόμαστε τους νέους στρατεύσιμους από χθες και μέχρι την Παρασκευή».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία αιτήσεων πλήρωσης θέσεων εξήγησε ότι πρόκειται για ετήσιο διαγωνισμό «γιατί κάθε χρόνο, τον μήνα Μάιο θα διεξάγεται διαγωνισμός για ανανέωση του καταλόγου επιτυχόντων για πρόληψη».

«Πέρσι είχαμε 5.000, φέτος έχουμε 4.000. Πολλοί σημαντικοί αριθμοί, πολύ σημαντικό ενδιαφέρον, μέσα από μια διαδικασία, πρέπει να πω, πρωτόγνωρη για την δημόσια υπηρεσία, όπου μέσα από το διαδίκτυο έχουν υποβληθεί αιτήσεις», είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας «έχει ολοκληρωθεί η αθλητική και η υγειονομική διαδικασία και αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της εξέτασης των αιτήσεων».

Αναμένεται μέσα τον Αύγουστο, πρόσθεσε, «να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα και από τον Σεπτέμβριο να υπάρξει πρόσληψη και νέων συμβασιούχων οπλιτών».

Σε ερώτηση για τον αριθμό που αναμένεται να προσληφθούν διευκρίνισε ότι «δεν γίνεται προκήρυξη για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, ήδη υπάρχουν από τον προηγούμενο διαγωνισμό επιλαχόντων που δεν έχουν κληθεί και θα κληθούν».

«Συνεπώς δεν γίνεται για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων αλλά για άντληση από το συγκεκριμένο κατάλογο καθ’ οιανδήποτε διάρκεια ολόκληρου του χρόνου», είπε.

Σε ερώτηση για το ποσοστό μείωσης της φυγοστρατίας ο κ. Φωκαΐδης απάντησε ότι «έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια. Θα αναμένουμε και φέτος να δούμε τα τελικά αποτελέσματα».

Επανέλαβε την έκκληση του προς την κατεύθυνση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής «προκειμένου να προχωρήσει πριν το κλείσιμο των καλοκαιρινών διακοπών, στη ψήφιση ενός νομοσχεδίου που έχει συζητηθεί πιστεύω επαρκώς και κλείνει το τελευταίο παράθυρο που υπάρχει προκειμένου κάποιοι με την επίκληση ψυχικών παθήσεων και αξιοποιώντας κάποια κενά της νομοθεσίας να φεύγουν στο εξωτερικό».

«Θέλω να πιστεύω ότι με την έγκριση του νομοσχεδίου αυτού πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές θα δοθεί η δυνατότητα να εφαρμοστεί από τη φετινή χρονιά και για να μην χαθεί άλλη μια σειρά στρατευσίμων χωρίς να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες και τα θεσμικά προαπαιτούμενα που δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ένα φαινόμενο το οποίο πλήττει μεταξύ άλλων το φρόνημα, αλλά και το αίσθημα δικαίου που πρέπει να υπάρχει στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network