MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΥΠΑΜ: Έτοιμη η Κύπρος να συμβάλει στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων

Advertisement

Sponsored by exness

Συνάντηση είχε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ένωσης Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, κατά την οποία ο Υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στους μηχανισμούς της ΕΕ για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων, κυρίως μέσω του τομέα της Έρευνας και της Ασφάλειας.

Advertisement

Ο  Στρατηγός Κωσταράκος, που πραγματοποιεί την η πρώτη του επίσκεψη σε χώρα-μέλος της ΕΕ μετά που ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής,  βρίσκεται στο νησί για να συμμετάσχει στο διήμερο συνέδριο για τη Θαλάσσια Ασφάλεια που διοργανώνει η Κύπρος σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της Έρευνας και της Διάσωσης στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας, όπως είπε, τη δέσμευση της χώρας μας για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της προς όφελος γενικότερα των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

«Είχα την ευκαιρία να εκφράσω την ετοιμότητα να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας και να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση ανθρωπιστικών κρίσεων αλλά και των κοινών προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε», είπε ο Υπουργός.

Επίσης, ο κύριος  Φωκαΐδης είπε πως ενημερώθηκε από τον Στρατηγό Κωσταράκο για τα θέματα που είναι στην ατζέντα της Στρατιωτικής Επιτροπής ενόψει του Συμβουλίου Άμυνας της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Στρατηγός Κωσταράκος είπε ότι η Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας (Maritime Security Strategy) θέμα το οποίο εξετάστηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναφέρθηκε στη νέα σημαντική επιχείρηση που έχει αναλάβει η Ευρώπη με την ονομασία `Σοφία`, σημειώνοντας πως αυτή αφορά στην πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, η οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσει γιατί καταλήγει σε εκατόμβες ανθρωπίνων θυμάτων σε καθημερινή βάση.

«Αθώοι άνθρωποι πνίγονται διαρκώς στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα με κάποιο τρόπο. Η ΕΕ, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες μέσα σε ένα οργανωμένο και συγκεντρωτικό πλαίσιο, το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία Comprehensive Approach (Ολοκληρωτική Προσέγγιση)», είπε.

Εξήγησε πως η Ολοκληρωτική Προσέγγιση είναι το μεγάλο ατού της ΕΕ, καθώς άλλοι Οργανισμοί μπορεί να έχουν μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνατότητες, η ΕΕ όμως έχει το πλεονέκτημα να προσεγγίζει τα θέματα από όλες τις πλευρές, με διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά μέσα αλλά και με τη δυνατότητα προώθησης μεταρρυθμίσεων και προόδου στις περιοχές όπου επεμβαίνει.

Εξήγησε, παράλληλα, πως η Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας είναι το μέσο εκείνο που θα εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θα μπορεί απρόσκοπτα να προωθεί αυτή την Ολοκληρωμένη Προσέγγιση.

Σε ερώτηση αν έχει ληφθεί απόφαση για αποστολή πολεμικών σκαφών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για επιτήρηση των υδάτων, ο Στρατηγός Κωσταράκος είπε πως η μοναδική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι η επιχείρηση “Σοφία”, και η οποία αναπτύσσεται στα διεθνή ύδατα νοτίως της Ιταλίας και βρίσκεται στη φάση 2.

«Το τι αποφασίζεται στο πλαίσιο της Frontex, αφορά τις δυνάμεις επιβολής του Νόμου και όχι στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε, ενώ διευκρινιστικά, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως η επιχείρηση “Σοφία” έχει να κάνει με την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network