MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υπ. Παιδείας: Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον το Νέο Σύστημα Διορισμών

Advertisement

Sponsored by exness

Με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον για παροχή σύγχρονης δημόσιας εκπαίδευσης στα παιδιά μας και με στόχο αυτά να διδάσκονται από το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας, η πολιτεία προχώρησε στη διαμόρφωση του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ), το οποίο εισάγεται την 1η Σεπτεμβρίου 2018, με μεταβατική περίοδο μέχρι την 31η Αυγούστου 2027, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ)

Advertisement

Κατά το διάστημα αυτό, σημειώνεται, οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) με αναλογία 50% από τους υφιστάμενους πίνακες διοριστέων και 50% από τους νέους πίνακες διορισίμων, για τον καταρτισμό των οποίων λαμβάνονται πλέον υπόψη έξι αξιοκρατικά κριτήρια:

Γραπτή εξέταση στη γνώση του αντικειμένου στις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας εκπαιδευτικός και στη γνώση της Ελληνικής Γλώσσας, Πρώτος τίτλος σπουδών, πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα, εκπαιδευτική προϋπηρεσία, έτος κατάθεσης πρώτου τίτλου σπουδών και υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά.

Σύμφωνα με το νόμο, όπως αναφέρεται, την 1η Σεπτεμβρίου 2027, οι πίνακες διοριστέων θα καταργηθούν και όλοι οι διορισμοί θα γίνονται από τους πίνακες διορισίμων. Οι πρώτες εξετάσεις για το ΝΣΔΕ θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2017 και οι πρώτοι εκπαιδευτικοί που θα προσληφθούν με το νέο σύστημα θα ξεκινήσουν την εργασία τους το Σεπτέμβριο του 2018.

Τα επόμενα βήματα

Με την έγκριση στις 2 Ιουνίου 2017 των νομοθετημάτων που εκκρεμούσαν στη Βουλή, σημειώνεται, έγινε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που αφορά στην εφαρμογή του ΝΣΔΕ, αφού ρυθμίζονται όλες οι διαδικασίες που αφορούν στις εξετάσεις που θα διεξαχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Με βάση τη νομοθεσία που εγκρίθηκε, αναφέρεται, δεν θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις στις ειδικότητες στις οποίες οι εκτιμώμενες ανάγκες για διορισμούς μέσα στην ερχόμενη διετία είναι λιγότερες από έξι.

Για σκοπούς πλήρους διαφάνειας, το Υπουργείο θα ανακοινώσει τις εκτιμώμενες ανάγκες σε όλες τις ειδικότητες. Το ΥΠΠ έχει την ετοιμότητα να δρομολογήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διεξαγωγή των πρώτων γραπτών εξετάσεων και τον διορισμό των πρώτων εκπαιδευτικών, στη βάση των προνοιών του νέου συστήματος. Για τον σκοπό αυτό έχει καθορίσει τον σχετικό οδικό χάρτη.

Τα κυριότερα βήματα του οδικού χάρτη είναι έγκριση πολιτικής για αναγνώριση καθεστώτος εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τις18 Μαΐου 2017, έγκριση τροποποιητικού νόμου και σχετικών κανονισμών για τη διεξαγωγή των εξετάσεων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 2 Ιουνίου 2017, καταρτισμός καταλόγου εκπαιδευτικών που μπορούν να καταστούν αορίστου χρόνου, με βάση τη νομοθεσία και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας στις 13 Ιουνίου 2017 και Ανακοίνωση εκτίμησης αναγκών για διορισμούς, την επόμενη διετία, καθώς και των ειδικοτήτων στις οποίες θα διενεργηθούν εξετάσεις στις 16 Ιουνίου 2017.

Επίσης λήξη προθεσμίας υποβολής αίτησης ενδιαφέροντος για εγγραφή στους πίνακες διορισίμων στην ΕΕΥ στις 30 Ιουνίου 2017 και έναρξη υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις στην Υπηρεσία Εξετάσεων αρχές Ιουλίου 2017, αποστολή αιτήσεων ενδιαφέροντος από την ΕΕΥ στην Υπηρεσία Εξετάσεων στις 10 Ιουλίου 2017, λήξη προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις στην Υπηρεσία Εξετάσεων στις 24 Ιουλίου 2017, λήξη προθεσμίας για καταβολή τελών για συμμετοχή στις εξετάσεις στην Υπηρεσία Εξετάσεων στις 31 Ιουλίου 2017 και αποστολή επιστολών από την ΕΕΥ στους δικαιούχους εκπαιδευτικούς για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου τέλος Αυγούστου 2017.

Επίσης, ενημέρωση υποψηφίων για το δελτίο συμμετοχής τους στις εξετάσεις αρχές Οκτωβρίου 2017, έναρξη περιόδου εξετάσεων αρχές Νοεμβρίου 2017, ανακοίνωση αποτελεσμάτων – ενημέρωση υποψηφίων αρχές Μαρτίου 2018, Καταρτισμός καταλόγων διορισίμων από την ΕΕΥ τέλος Μαρτίου 2018 και Πρόσληψη πρώτων εκπαιδευτικών με βάση τις πρόνοιες του ΝΣΔΕ την 1η Σεπτεμβρίου 2018.

Τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν τη διεξαγωγή των εξετάσεων ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να παρακαθίσουν στις εξετάσεις.

Το ΥΠΠ αναφέρει ότι σύντομα θα κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους τον αριθμό της Τηλεφωνικής Γραμμής ενημέρωσης που θα λειτουργήσει για τον σκοπό αυτό.

Η διασφάλιση των μη μόνιμων εκπαιδευτικών με πολύμηνη υπηρεσία στην εκπαίδευση

Διαχρονικά, σημειώνεται, το θέμα της διασφάλισης των μη μόνιμων εκπαιδευτικών που είχαν υπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης και, τις περισσότερες φορές, οι προσπάθειες ναυαγούσαν, γιατί δεν μπορούσε να εξευρεθεί αποτελεσματική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρόθεση του ΥΠΠ, και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν από την αρχή οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπιστούν με ευαισθησία. Από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, μεταξύ του ΥΠΠ και της Νομικής Υπηρεσίας, υπήρξε ανταλλαγή σειράς επιστολών για να απαντηθούν ερωτήματα που σχετίζονταν με την προσπάθεια του ΥΠΠ να εξεύρει τρόπο κατοχύρωσης των εκπαιδευτικών που συμπλήρωναν 30 μήνες εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας ως προς τη δυνατότητα κατοχύρωσης αυτής της ομάδας εκπαιδευτικών ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αρνητική. Τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν όταν το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών αποφάσισε ότι συγκεκριμένος αιτητής θα έπρεπε να καταστεί εργοδοτούμενος αορίστου χρόνου.

Το ΥΠΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπέρα και, κατέθεσε σχετική Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την κατοχύρωση όσων εκπαιδευτικών συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας, ως υπαλλήλων αορίστου χρόνου. Η Νομική Υπηρεσία με σχετική γνωμάτευσή της, καθόρισε ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να τύχουν αυτής της κατοχύρωσης, ξεκαθαρίζοντας πλήρως το θέμα.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν όσοι εκπαιδευτικοί υπηρετούν το εκπαιδευτικό σύστημα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά και συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας από ετήσιες συμβάσεις ή συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας όταν συμπεριληφθεί σε αυτή και η υπηρεσία τους από το ειδικό καθεστώς που παραχωρήθηκε φέτος με τους αναπληρωματικούς διορισμούς.

Εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας από συνδυασμό συμβάσεων και αντικαταστάσεων και εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας μόνο από αντικαταστάσεις δεν μπορούν να περιληφθούν στην κατηγορία αυτή.

Το ΥΠΠ αναφέρει ότι τα εξαγγελθέντα απεργιακά μέτρα της ΠΟΕΔ, τα οποία λαμβάνονται λίγες μόνο μέρες προτού κλείσουν τα σχολεία, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, ενώ με λύπη σημειώνουμε ότι καταλήγουν να ταλαιπωρούν τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους.

Δυστυχώς, σημειώνεται, το μόνο που πετυχαίνουν είναι την πρόκληση αχρείαστης αναστάτωσης, αφού έχουν γίνει όλες οι ρυθμίσεις που ήταν εφικτές από πλευράς του ΥΠΠ και της πολιτείας συνολικά, ώστε να προάγεται το καλό της εκπαίδευσης και του τόπου, χωρίς να θυματοποιούνται εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες τους για σημαντικό χρονικό διάστημα.

“Αυτό που ζητά η ΠΟΕΔ, δυστυχώς δεν μπορεί να ικανοποιηθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας, ενώ το ΥΠΠ δεν μπορεί να αγνοήσει τις συμβουλές της Νομικής Υπηρεσίας, απλά και μόνο για να κατευνάσει τις αδικαιολόγητες και υπέρμετρες αντιδράσεις της ηγεσίας των δασκάλων, η οποία με τη μεγαλύτερη ευκολία εξαγγέλλει απεργιακές κινητοποιήσεις. Το ΥΠΠ υιοθετεί τις γνωματεύσεις του νομικού του συμβούλου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική, όπως αυτή αποφασίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και ψηφίζεται σε νομοθεσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, προστίθεται.

Το ΥΠΠ σημειώνει ότι έχουν γίνει ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα προς όφελος των ατόμων που ήδη υπηρετούν το σύστημα. Συγκεκριμένα, έχουν παραχωρηθεί πέραν των 1500 μόνιμων θέσεων κατά την τελευταία τριετία, ώστε οι περισσότεροι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία να διοριστούν, η μεταβατική περίοδος εφαρμογής του νέου συστήματος έχει επεκταθεί μέχρι το 2027, ώστε μέχρι τότε οι πλείστοι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία να διοριστούν με το υφιστάμενο σύστημα ενώ η εκπαιδευτική προϋπηρεσία και το έτος κατάθεσης του πρώτου τίτλου σπουδών μοριοδοτούνται στο νέο σύστημα διορισμών με ποσοστό που φτάνει το 30%, με αποτέλεσμα οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία να αποκτούν σημαντικό προβάδισμα.

Επίσης, όσοι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας κατοχυρώνονται ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου. Μέχρι το 2027 οι αντικαταστάτες θα διορίζονται μόνο από τον υφιστάμενο κατάλογο διοριστέων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο οι πλείστοι θα πάρουν μόνιμο διορισμό, ενώ οι υπόλοιποι θα αποκτήσουν σημαντικότατο προβάδισμα για διεκδίκηση θέσης με το νέο σύστημα διορισμών.

Ακόμη, οι εξετάσεις που θα παρακάθονται οι εκπαιδευτικοί στο γνωστικό τους αντικείμενο, στο πλαίσιο του νέου συστήματος διορισμών, θα αφορούν το αναλυτικό πρόγραμμα που διδάσκεται σήμερα στα σχολεία, με το οποίο οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία είναι εξοικειωμένοι.

Επιπρόσθετα, στη δημοτική εκπαίδευση, την ερχόμενη σχολική χρονιά 2017-2018, αναμένεται ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας με σύμβαση θα καταστούν υπάλληλοι αορίστου χρόνου.

 

Οι πρώτες ενέργειες για αλλαγή του συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση, αναφέρει το ΥΠΠ, ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 80. Εννιά συνολικά πρώην Υπουργοί Παιδείας προσπάθησαν να αλλάξουν την υφιστάμενη κατάσταση. Σε αυτό το διάστημα καμία από τις προτάσεις δεν κατέληξε σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού κάποιες παρέμειναν στα συρτάρια, ενώ άλλες πέρασαν ακόμα και από το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να καταφέρουν να ψηφιστούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες, συζητήσεις και διαβουλεύσεις πετύχαμε συλλογικά, τον Ιούλιο του 2015, την ψήφιση της Νομοθεσίας για την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση. Η Νομοθεσία αυτή εγκρίθηκε χωρίς καμία αρνητική ψήφο και με αποχή ενός μόνο κόμματος.

 

Η αλλαγή αυτή, τονίζει το ΥΠΠ, αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας, καθώς και βούληση της πολιτείας για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό ενός συστήματος που όλοι συμφωνούν ότι είναι αναχρονιστικό και έχει κλείσει προ πολλού τον κύκλο ζωής του.

“Κανένας δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιο λόγο ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος συντηρεί τον 21ο αιώνα ένα σύστημα στο οποίο αναμένουν τη σειρά τους για διορισμό γύρω στις 48500 υποψήφιοι, με μοναδικό κριτήριο το έτος κατάθεσης του πτυχίου τους και τη συνεπακόλουθη σειρά στον κατάλογο”, προστίθεται.

Εξάλλου, σημειώνεται, η ανάγκη για αλλαγή καταγράφεται σε σειρά εκθέσεων και προτάσεων που έχουν καταθέσει διάφοροι φορείς και εμπειρογνώμονες που μελέτησαν το Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα η Έκθεση ΟΥΝΕΣΚΟ (1997), η Έκθεση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης (2004), ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Παιδεία (2007), καθώς και η τελευταία Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (2014).

Τα στατιστικά στοιχεία, αναφέρει το ΥΠΠ, δείχνουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών που παίρνουν μόνιμο διορισμό μεγαλώνει και η τάση είναι αυξητική, πράγμα που καταρρίπτει το επιχείρημα ότι θυματοποιούνται νέοι εκπαιδευτικοί.

Παράλληλα, η ηλικιακή κατανομή από το 2005 μέχρι σήμερα δείχνει ότι υπάρχει μετατόπιση του ανθρώπινου δυναμικού σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στη δημοτική εκπαίδευση τις σχολικές χρονιές από το 2010 μέχρι το 2016 είχαμε διορισμούς εκπαιδευτικών ακόμη και στα 59 τους χρόνια, ενώ στη μέση γενική και μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση είχαμε διορισμούς ακόμη και στα 62 χρόνια.

Το ΥΠΠ πιστεύει ακράδαντα ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι προς το συμφέρον της παιδείας μας και πρώτιστα των παιδιών μας, καθώς θα επιλέγει τους καταλληλότερους εκπαιδευτικούς, αλλά ταυτόχρονα θα δίνει και στους εκατοντάδες προσοντούχους και ικανούς νέους μας τη δυνατότητα να εργοδοτηθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ανοίγοντάς τους επιτέλους ένα παράθυρο ελπίδας.

“Η εκτελεστική εξουσία δηλώνει παρούσα στην πρόσκληση της νομοθετικής εξουσίας να αντιμετωπίσουμε τις όποιες πιθανές δυσκολίες ή προβλήματα που ενδεχομένως να παρουσιαστούν, μέσα από γόνιμο διάλογο και συνεργασία. Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συστρατευθούν μαζί μας, παρέχοντας τη δυνατότητα υλοποίησης της σημαντικής αυτής αλλαγής που θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν στα σχολεία μας. Παράλληλα, απευθύνουμε για ακόμη μια φορά κάλεσμα συνεργασίας και συμπόρευσης με την ΠΟΕΔ, την οποία θεωρούμε σημαντικό συνεργάτη στην προσπάθειά μας για επένδυση στην παιδεία, ώστε να μπορούμε να προσδοκούμε σε ένα καλύτερο μέλλον, ως κοινωνία”, καταλήγει στην ανακοίνωση του, το ΥΠΠ.

Πηγή:KYΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΜΠΑΚΕΝΓΚΑ;

ShootandGoal