MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υπ. Γεωργίας: Πήραμε όλα τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη

Advertisement

Sponsored by exness

Πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης πέτυχε η Κύπρος την περίοδο 2007-13, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να εκφράζει αισιοδοξία ότι το ίδιο θα είναι το αποτέλεσμα και την περίοδο 2014-20, ωστόσο την ίδια ώρα η αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι ο αγροτικός τομέας βρίσκεται στα όριά του

Advertisement

Ο Νίκος Κουγιάλης παρευρέθηκε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και ενημέρωσε τα μέλη της εφ` όλης της ύλης.Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε αναφορικά με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2007-13 ότι η Κύπρος πέτυχε πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων και είναι αισιόδοξος ο Υπουργός ότι το ίδιο θα επισυμβεί και την περίοδο 2014-20.

Είπε ακόμα ότι υπάρχει διπλασιασμός του κονδυλίου για την αλιεία, από τα €20 εκ. στα €40 εκ.Ο κ. Δημητρίου είπε πως ο Υπουργός ενημέρωσε ότι ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις αποζημιώσεις των παραγωγών για την ανομβρία, αλλά έχει εγκριθεί από την Κομισιόν αποζημίωση των αγροτών μέσω του Εθνικού Πλαισίου.

Ανέφερε ακόμα ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, και υπάρχει αισιοδοξία από πλευράς του Υπουργού πως τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστούν οι εξαγωγές του χαλλουμιού.

Αναφέρθηκε επίσης στο χρωματισμένο πετρέλαιο, λέγοντας ότι πρέπει να αποκοπεί η επιδότηση αλλά ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί η επιδότηση με βάση το μητρώο αγροτών που δημιουργείται.Ο κ. Δημητρίου είπε ότι είναι γεγονός ότι οι αγρότες των Κοκκινοχωριών πληρώνουν φθηνότερο νερό από τους αγρότες της ορεινής Λευκωσίας και άλλων περιοχών, λόγω του νοτίου αγωγού μέσω του οποίου προμηθεύεται νερό η περιοχή των Κοκκινοχωριών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καυκαλιάς δήλωσε ότι μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι ο αγροτικός τομέας συνεχίζει να πιέζεται και δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι βρίσκεται στα όρια του.Τα μεγάλα ζητήματα παραμένουν άλυτα, σημείωσε, κάνοντας αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην άντληση κεφαλαίων για επενδύσεις μέσω του προγράμματος γροτικής ανάπτυξης 2014-20.

Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη στήριξης των αγροτών για την κάλυψη των απωλειών που έχει υποστεί ο τομέας ένεκα της παρατεταμένης ανομβρίας και την ανάγκη για εξορθολογισμό της τιμολόγησης του νερού, εξηγώντας ότι σήμερα οι αγρότες της περιοχής των Κοκκινοχωριών πληρώνουν το νερό 17 σεντ τον τόνο ενώ άλλοι 50-60 σεντ.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης του χρωματισμένου αφορολόγητου πετρελαίου για γεωργικούς σκοπούς.Ο κ. Καυκαλίας εξέφρασε την έντονη διαφωνία του ΑΚΕΛ για την πρόθεση του Υπουργού να επεκτείνει την άδεια αλίευσης με τη μέθοδο του γρι γρι, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, θα ευνοήσει δυο-τρεις προνομιούχους εις βάρος του συνόλου, καθώς και την έντονη διαφωνία του κόμματος του για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την Επιτροπή Σιτηρών.

Πηγή: KYΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network