MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υπ. Δικαιοσύνης: Τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών από ιδρύσεώς της κατάσχεσε η ΥΚΑΝ το 2018 

Advertisement

Sponsored by exness

Τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών από ιδρύσεώς της κατάσχεσε η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) της Αστυνομίας, το 2018, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Σαββίδη.

Advertisement

Ο Υπουργός, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, όπως έχει καθιερωθεί η 26η Ιουνίου, σημειώνει πως οι δράσεις αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. «Με τη σωστή ανάλυση και αξιοποίηση των πληροφοριών και με στοχευμένες επιχειρήσεις, οι κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών το 2018 ήσαν οι μεγαλύτερες από ιδρύσεως της ΥΚΑΝ. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων ουσιών, περίπου 318 κιλά κάνναβης και 5 κιλά κοκαΐνης», αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Προσθέτει ότι οι μεγάλες ποσότητες κατασχέσεων συνεχίστηκαν και το πρώτο τετράμηνο του 2019, περίοδο κατά την οποία οι κατασχέσεις της κάνναβης ανήλθαν περίπου σε 132 κιλά, της ρητίνης κάνναβης σε 56 κιλά και της κοκαΐνης σε 53 κιλά.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός αναφέρει ότι οι λειτουργοί κοινωνικής παρέμβασης της ΥΚΑΝ παρέπεμψαν 450 άτομα σε θεραπευτικά κέντρα, στο πλαίσιο της παροχής από πλευράς της ΥΚΑΝ, υπηρεσιών κοινωνικής παρέμβασης σε χρήστες ναρκωτικών και σε άτομα του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος.

«Η σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων της ουσιοεξάρτησης, δηλαδή η πρόληψη, η καταστολή, η θεραπεία, η μείωση της βλάβης, ο αποστιγματισμός και η κοινωνική επανένταξη, αποτελούν μείζονος σημασίας και ψηλής προτεραιότητας θέματα πολιτικής, ώστε η νεολαία, ως η  κρισιμότερη κοινωνικά ομάδα, να προστατευθεί από σοβαρούς κινδύνους που δημιουργούν επιπτώσεις τόσο στους ίδιους τους παραβάτες και στη συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού», αναφέρει ο Υπουργός, προσθέτοντας πως για το σκοπό αυτό, με υπευθυνότητα απέναντι στην αναγκαιότητα διαχείρισης του σοβαρότατου αυτού σύγχρονου προβλήματος, επικαιροποιούνται πολυδιάστατα μέτρα, αποφάσεις και πρωτοβουλίες, ως η ευθύνη της δομημένης Πολιτείας.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι κατηγορούμενοι ή οι καταδικασθέντες χρήστες ουσιών εξάρτησης, αποστέλλονται σε κατάλληλα θεραπευτικά κέντρα απεξάρτησης αντί της τιμωρίας και του εγκλεισμού στη φυλακή.

Περαιτέρω, τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας που προσφέρονται από την Πολιτεία ενισχύθηκαν οικονομικά και δόθηκε έμφαση στην ενδυνάμωση των δράσεων κατά των ουσιοεξαρτήσεων. Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου έχει διευρύνει σημαντικά το πεδίο της δράσης και των αρμοδιοτήτων της, με αποτέλεσμα η Κύπρος να ευθυγραμμισθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διά της προώθησης μίας σφαιρικότερης αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών.

Ο κ. Σαββίδης υπενθυμίζει δράσεις που έχουν υλοποιηθεί και που τέθηκαν ως προτεραιότητα της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά τον Ιούλιο 2015, όπως η λειτουργία Προγράμματος Φαρμακευτικής Υποστήριξης, σε παγκύπρια βάση, η λειτουργία του Θεραπευτικού Προγράμματος «ΔΑΝΑΗ» στο Τμήμα Φυλακών και σχετική εκπαίδευση λειτουργών που υπηρετούν στις Φυλακές, λειτουργία Ψυχιατρικού Κέντρου Ασφαλούς Νοσηλείας για Ανήλικους Χρήστες Εξαρτησιογόνων Ουσιών, η εφαρμογή του θεσμού του νάρκοτεστ και η ανάπτυξη δικτύου στενής συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες, το οποίο ενδυναμώνεται διαρκώς για σκοπούς πρόληψης και θεραπείας των χρηστών, αλλά και για σκοπούς αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, εφόσον τα δύο αυτά φαινόμενα αλληλοσυνδέονται.

Επί τούτου, αναφέρει ότι με τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων και των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, έχουν γίνει συναντήσεις προς ενίσχυση των μέτρων, μέσω αυξημένης εμπλοκής των αστυνομικών της γειτονιάς αλλά και των παρατηρητών της γειτονιάς, στην αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών, όπως και ενίσχυσης της συνεργασίας της αστυνομίας με το σχολείο και την κοινότητα, αλλά και μέσω της λειτουργίας κρυπτογραφημένου συστήματος, διά του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να δίδουν πληροφορίες στην ΥΚΑΝ, χωρίς να είναι δυνατός ο εντοπισμός της ταυτότητάς τους.

Ο Υπουργός αναφέρει ακόμα ότι μέσω της Εθνικής Στρατηγικής για τα έτη 2013 – 2020, το Υπουργείο συνεχίζει με τα ακόλουθα μέτρα:

 

  • Εφαρμογή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ  Αστυνομίας και Τμήματος Τελωνείου.
  • Αποτελεσματική επιτήρηση των μαρίνων ως πιθανών παράνομων εισόδων εξαρτησιογόνων ουσιών.
  • Αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των Αρχών επιβολής του νόμου και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και ιδιωτικών εταιρειών μεταφορών.
  • Ενίσχυση του ανιχνευτικού εξοπλισμού του Τμήματος Τελωνείων για εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών, περιλαμβανομένων των ανιχνευτικών σκύλων.
  • Αναβάθμιση του Τοπικού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (ΣΕΠ), για σκοπούς έγκαιρου και αποτελεσματικού μηχανισμού σε σχέση με τις νέες ψυχότροπες ουσίες.
  • Δημιουργία επιστημονικής ομάδας αξιολόγησης του κινδύνου νέων ψυχοδραστικών ουσιών.
  • Εντατικοποίηση ελέγχου εισαγωγής και εξαγωγής πρόδρομων και προ-πρόδρομων ουσιών.
  • Διεξαγωγή χημικών αναλύσεων των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.
  • Εφαρμογή και προώθηση στοχευμένων προληπτικών δράσεων, όπως να αποφευχθεί στοχοποίηση μέσω αναφορών από το Γραφείο Πρόληψης της ΥΚΑΝ και σε συγκεκριμένα ευάλωτα περιβάλλοντα.
  • Προώθηση εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος χορήγησης φαρμάκων για χρήστες που παρακολουθούν προγράμματα μείωσης της βλάβης.
  • Ενίσχυση του προγράμματος για εντοπισμό, παραπομπή σε προληπτικό ή/και θεραπευτικό πρόγραμμα και παροχή συστηματικής κοινωνικής στήριξης σε ευάλωτες ομάδες.
  • Προώθηση εφαρμογής προγράμματος πρώιμης παρέμβασης για τη στήριξη μαθητών και των οικογενειών τους που φοιτούν στο Σύστημα Προπαρασκευαστικής Μαθητείας.
  • Εφαρμογή περιβαλλοντικών δράσεων για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών, μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή επιστημονικού προγράμματος δεξιοτήτων για γονείς.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network