MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υπ. Δικαιοσύνης: Στόχος η ενίσχυση των μέτρων για αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Advertisement

Sponsored by exness

Στόχος μας η ενίσχυση των μέτρων για αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, λέει η Υπουργός Δικαιοσύνης – Συναντήθηκε με οργανώσεις και Εθνικό Μηχανισμό για τα δικαιώματα της Γυναίκας, στο Υπουργείο

Ως άκρως σημαντικό χαρακτήρισε το θέμα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και της έμφυλης βίας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμυλης Γιολίτη, σημειώνοντας ότι «στόχος μας θα είναι η περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση των μέτρων που διαχρονικά λαμβάνονται για αποτελεσματικότερο χειρισμό περιστατικών βίας κατά των γυναικών».

Advertisement

Σε δηλώσεις της μετά μετά τη συνάντηση με οργανώσεις και Εθνικό Μηχανισμό για τα δικαιώματα της Γυναίκας, στο Υπουργείο, η κα. Γιολίτη ευχαρίστησε τις οργανώσεις και τον Εθνικό Μηχανισμό για τα δικαιώματα της γυναίκας για τη σημερινή συνάντηση, «η οποία επιθυμώ να αποτελέσει την απαρχή για έναν γόνιμο μεταξύ μας διάλογο στα θέματα που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων, ένα θέμα το οποίο συγκαταλέγεται ιδιαίτερα υψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου μας».

«Μια πλειάδα μέτρων που στοχεύουν στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και της βίας κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας και τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου βρίσκονται ήδη σε σταθερή πορεία υλοποίησης», είπε.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα 2019-2023, σημείωσε, «το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2019, είναι στις προτεραιότητές μας».

«Επιδίωξη και σκοπός μας μέσω της εφαρμογής του εν λόγω Σχεδίου, είναι η σφαιρική και συντονισμένη προώθηση της ισότητας στους τομείς της συμμετοχής των γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων, της οικονομικής και επαγγελματικής ενδυνάμωσης των γυναικών, της εξάλειψης της βίας, του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου και της καταπολέμησης των έμφυλων στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «η προσπάθεια ωστόσο είναι πάντοτε συλλογική, ώστε κενά ή αδυναμίες που παρατηρούνται να εξαλειφθούν. Η εθελοντική πρωτοβουλία, η ενεργή συμμετοχή και η συνεργασία όλων των Γυναικείων Οργανώσεων είναι απαραίτητος σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή και προς τούτο, πεποίθησή μου είναι ότι ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας αποτελεί έναν σημαντικότατο θεσμό, διότι μέσω του προωθείται η συνεργασία πολιτείας και κοινωνίας. Και είναι ιδιαζούσης σημασίας οι συνέργειες και η συνεργασία σε αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα οπισθοδρόμησης σε ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα, σε εθνικό ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επεσήμανε ότι «παρά τη σημαντική αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου της γυναίκας σε πάρα πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια, έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε μέχρι να επιτύχουμε την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στην πολιτική και δημόσια ζωή».

«Στο θέμα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και της έμφυλης βίας, το οποίο θεωρώ ως άκρως σημαντικό, στόχος μας θα είναι η περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση των μέτρων που διαχρονικά λαμβάνονται για αποτελεσματικότερο χειρισμό περιστατικών βίας κατά των γυναικών», είπε.

«Ο σκοπός, και επιτρέψτε μου να το επαναλάβω, είναι κοινός. Και είμαι ευτυχής που έχουμε την κα Ιωσηφίνα Αντωνίου στη θέση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, μια θέση που δημιουργήθηκε ως καινοτόμος θεσμός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2014, λόγω ακριβώς της σημασίας που αυτή η Κυβέρνηση αποδίδει στα θέματα ισότητας των φύλων. Η κα Αντωνίου έχει τεράστια πείρα μέσω της δικής της δράσης στο θέμα της ισότητας των φύλων και βεβαίως, μέσα από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στον οποίο προεδρεύει, μπορείτε άμεσα να θέτετε τα οποιαδήποτε θέματα επιθυμείτε», ανέφερε.

Εν κατακλείδι, είπε η Υπουργός, «πεποίθησή μου είναι πως επιδίωξη όλων μας είναι η περαιτέρω προώθηση των θεμάτων ισότητας και για τούτο, και από τις Οργανώσεις σας θα ήθελα ενεργό εμπλοκή και δράση, διότι όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ σήμερα αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρά θέματα που δεικνύουν και τον πολιτισμό μας ως κοινωνία».

Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Γιολίτη είπε ότι «είναι μεγάλη η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών», προσθέτοντας ότι είναι κάτι που δεν παρατηρείται μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. «Λαμβάνουμε μέτρα για την καταπολέμηση της ανισότητας όμως έχουμε πάρα πάρα πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε», είπε.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου σε δηλώσεις της ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Μηχανισμού για τα δικαιώματα της γυναίκας ανταλλάξαμε με την κα. Υπουργό θέματα που αφορούν το γυναικείο κίνημα, θέματα που αφορούν τη βία, την ίση συμμετοχή, ισόρροπη συμμετοχή, γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, την ενδυνάμωση των γυναικών στην οικονομική ζωή και πολλά άλλα θέματα που ταλανίζουν τη γυναίκα».

«Ήταν μια συνεδρίαση πολύ εποικοδομητική. Θεωρώ ότι η συνεργασία με τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης – μια καταξιωμένη γυναίκα η οποία απέδειξε ότι έχει πετύχει στον επαγγελματικό της χώρο, στο χώρο της δικηγορίας – θα είναι πολύ αγαστή, πολύ εποικοδομητική και όλες οι γυναικείες οργανώσεις σήμερα δήλωσαν πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί με τη νέα Υπουργό για να προωθήσουν τα θέματα της ισότητας που είναι ένα κοινό όραμα για όλους μας».  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network