MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υπ. Δικαιοσύνης: Οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα επέφεραν σταθερότητα και ισορροπία

Advertisement

Sponsored by exness

Οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα επέφεραν σταθερότητα και ισορροπία, δήλωσε ο Υπ. Δικαιοσύνης – Σε χαιρετισμό του στην Αγία Νάπα, στην εναρκτήρια τελετή του 24ου Συνεδρίου  Διευθυντών Φυλακών του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα: “Offender Management: Tradition and Technology”

Advertisement

Οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου επέφεραν σταθερότητα, ισορροπία και ανθρώπινη αντιμετώπιση, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου προσθέτοντας ότι κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετώπιζε για χρόνια αυτός ο τομέας.

Σε χαιρετισμό του στην Αγία Νάπα, στην εναρκτήρια τελετή του 24ου Συνεδρίου  Διευθυντών Φυλακών του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα: “Offender Management: Tradition and Technology” που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Διάσκεψη θα συνδράμει στον εμπλουτισμό του διαλόγου για τη φύση, την έκταση και την αποτελεσματικότητα των ποικίλων σωφρονιστικών μοντέλων διαχείρισης της παραβατικότητας και των συστημάτων επιτήρησης παραβατών.

Θα βοηθήσει, επίσης, στο συντονισμό της δράσης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους τρόπους έκτισης ποινών και μεταχείρισης των κρατουμένων και παραβατών με τη χρήση τόσο παραδοσιακών σωφρονιστικών μέτρων, όσο και σύγχρονων εναλλακτικών τρόπων με τη χρήση μάλιστα μέσων τεχνολογίας.

Πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα, οι σκοποί και οι εργασίες της Διάσκεψης αφορούν κρίσιμες πτυχές θεσμών της σωφρονιστικής πολιτικής και της μεταχείρισης των κρατουμένων και των παραβατών, που αποτελούν μέρος της ποινικής νομοθεσίας και πρακτικής των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών. Τα ζητήματα των Φυλακών και των δικαιωμάτων των κρατουμένων βρίσκονται σταθερά τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής, των δράσεων και των προτεραιοτήτων μας, ως Υπουργείο».

Ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος και η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων, συνέχισε ο κ. Νικολάου «αποτέλεσε το γνώμονα των πολιτικών και των δράσεων μας». Στοχευμένα, συντονισμένα και μεθοδικά, πρόσθεσε, «λύσαμε διαχρονικά προβλήματα του σωφρονιστικού μας συστήματος. Επιδιώξαμε και πετύχαμε καινοτόμες αλλαγές που έχουν σαν κύριους άξονες το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ασφάλεια στις φυλακές». Ανέφερε περαιτέρω ότι «επιχειρήσαμε και πετύχαμε την εγκαθίδρυση μιας νέας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης ως προς τη μεταχείριση των κρατουμένων, προσανατολισμένης στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, του ελέγχου, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των κρατουμένων».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός αναφέρθηκε στον «κρίσιμο και καθοριστικό» ρόλο που διαδραμάτισε η Διεύθυνση των Φυλακών, η οποία όπως είπε «με συνέπεια, σοβαρότητα, αφοσίωση και αποφασιστικότητα συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε οι Φυλακές να μην είναι ένας χώρος υποβάθμισης των δικαιωμάτων, αλλά ένας χώρος ασφάλειας, εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε και σε μέτρα που λήφθηκαν «με σαφή προσανατολισμό την ασφάλεια των φυλακών, την ανθρωπιστική μεταχείριση των κρατουμένων και την επανένταξή τους στην κοινωνία». Μεταξύ αυτών είναι «η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα κακομεταχείρισης ή έλλειψης σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διασφάλιση ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών, σε θέματα εκπαίδευσης, ιατρικής περίθαλψης, φροντίδας, αποθεραπείας, άθλησης και δημιουργικής ψυχαγωγίας, η εισαγωγή προγραμμάτων απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες και πρόνοιας για ψυχοσυναισθηματική στήριξη των κρατουμένων και η λήψη μέτρων ενδυνάμωσης των επαφών των κρατουμένων με τις οικογένειές τους».

Σημείωσε ακόμα ότι οι Φυλακές ενισχύθηκαν με προσωπικό που να  εξυπηρετεί τους σωφρονιστικούς μας στόχους, ενώ ιδρύθηκε η Ακαδημία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, η οποία «σε συνεργασία με διαφορετικούς θεσμούς και φορείς, βασική εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους».

Αναφερόμενος την κυβερνητική πολιτική για ολιστικό εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος στην Κύπρο, ο Υπουργός είπε ότι προγραμματίζεται μία εκ βάθρων αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου των Φυλακών, η οποία θα συμβαδίζει με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τις διεθνείς αρχές περί μεταχείρισης των κρατουμένων. Κυρίως όμως, είπε, θα αντανακλά τις θετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στο σωφρονιστικό μας σύστημα και σημείωσε ότι τα δύο νομοθετήματα που διέπουν τη λειτουργία των φυλακών και τη μεταχείριση των κρατουμένων, θα κατατεθούν ενώπιον της πρώτης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε περηφάνεια γιατί όπως εξήγησε «από το 2015, αναγνωρίζοντας το έργο που επιτελείται και εκτιμώντας τις καλές πρακτικές της ανθρωποκεντρικής  φιλοσοφίας που εφαρμόζεται, επισκέπτονται τις Φυλακές μας πολλοί ξένοι για να μελετήσουν τις πολύ σημαντικές αλλαγές που έχουμε επιφέρει και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται, αφήνοντας πίσω αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος που δεν συνάδουν με το πολιτισμό μας».

Αφού ανέφερε ότι η σημερινή ομιλία του αποτελεί την τελευταία του παρέμβαση ως Υπουργός Δικαιοσύνης μετά την παραίτηση του «για λόγους πολιτικής ευθιξίας», εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Διευθύντρια, τους συνεργάτες της και το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια. «Οι αλλαγές είναι εξαιρετικής σημασίας καθότι έχουν επέλθει σε ένα τομέα που αντιμετώπιζε πολλαπλά προβλήματα για χρόνια και που κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει» είπε και σημείωσε πως «τώρα έχει επέλθει η σταθερότητα, η ισορροπία και η ανθρώπινη αντιμετώπιση στο σωφρονιστικό μας σύστημα, ενώ παραμένει η ολιστική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της νέας αυτής προσέγγισης σωφρονισμού».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το σπουδαίο έργο που επιτελείται στις Φυλακές μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον, θα συνεχίσει να επιτελείται με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση και μετά την παράδοση του χαρτοφυλακίου στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατί» όπως εξήγησε «τόσο η Διεύθυνση όσο και όλοι οι εργαζόμενοι του Τμήματος Φυλακών πιστεύουν στο λειτούργημα τους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal