MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ξύπνησαν πικρές μνήμες στην περιοχή Τηλλυρίας… Πανηγύρια στα Κόκκινα (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Πανηγύρια Τούρκων και Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα για τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964-Ξύπνησαν πικρές μνήμες  

Advertisement

Ολοκληρώθηκαν οι  «εορτασμοί» των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 1.131 Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας με 61 μικρά λεωφορεία  που τα συνόδευε ασθενοφόρο όχημα μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

Δια θαλάσσης, με πλοία, στον κόλπο των Κοκκίνων μέσω Κερύνειας έφτασαν οι υπόλοιποι Τουρκοκύπριοι, ενώ στη θαλάσσια περιοχή κατέπλευσαν ένα επιβατικό πλοίο και επτά άλλα μικρά σκάφη.

Στην περιοχή προσγειώθηκαν και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα με τα οποία αφίχθησαν  αξιωματούχοι του ψευδοκράτους ανάμεσα τους, όπως εικάζεται, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Η επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00.

Τα λεωφορεία πέρασαν το πρωί με αρκετή καθυστέρηση λόγω κάποιων διαδικαστικών διευθετήσεων  από το οδόφραγμα του Λιμνίτη στις ελεύθερες περιοχές του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας  και από εκεί κατευθύνθηκαν  προς το θύλακα Κοκκίνων, όπου οι κατοχικές αρχές διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Ανδρέας Καρός ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η διέλευση των mini bus και στην άφιξη τους αλλά και στην αναχώρηση τους έγινε  κανονικά χωρίς να  δημιουργηθεί συνωστισμός.

Εξάλλου μετά την ολοκλήρωση των «εκδηλώσεων» στα Κόκκινα, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «μια αποφράδα μέρα», για την περιοχή της ακριτικής Τηλλυρίας και όλη την Κύπρο γενικά.

Η Τηλλυρία, είπε ο κ. Κλεάνθους, πλήρωσε βαρύ τίμημα σε μια προσπάθεια να κρατήσει την περιοχή αλώβητη και ελεύθερη από τον επεκτατισμό της Τουρκίας

Οι μνήμες των κατοίκων της περιοχής στράφηκαν πίσω στους βομβαρδισμούς 54 χρόνια πριν, με τους παλιούς να θυμούνται τα εγκλήματα που έγιναν από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή της Τηλλυρίας, με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τον Αύγουστο του 1964 εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της περιοχής. Γυναίκα κάτοικος της περιοχής θυμήθηκε τους βομβαρδισμούς, όταν τελούνταν στην εκκλησία τρεις κηδείες, οι οποίες διακόπηκαν για να κρυφτούν οι κάτοικοι κάτω από τα δέντρα.

Ο Αδάμος Ηλία, κάτοικος του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας  μίλησε για τις  “μαύρες μέρες” στις 7, 8 και 9 Αυγούστου, στους σκοτωμούς των δικών του ανθρώπων και στους συνεχόμενους βομβαρδισμούς, ενώ ο Ιωάννης Στυλιανού, επίσης, κάτοικος της περιοχής ανέφερε πως την 7η Αυγούστου του 1964 η 301η μοίρα ορεινών καταδρομών έφυγε από το στρατόπεδο της Ευρύχου και μετά από μια μακρά διαδρομή στη Χρυσοβαλερίτισσα εκκλησία ανέβηκε το Λωρόβουνο γράφοντας ιστορία, με αξιωματικό τον διοικητή Γιώργο Καρούσσο και τους αξιωματικούς Λάσκαρη, τον λοχαγό  Καρατζά,  τον Παπαγεωργίου και τον Μαρινάκη.

Αυτοί οι αξιωματικοί, είπε ο κ. Στυλιανού, τους οδήγησαν επιτυχώς στον Λωρόβουνο. Επεσήμανε επίσης πως οι ήρωες του Λωρόβουνου πρέπει να τιμώνται και από τον στρατό και από την Πολιτεία.

Ο Χαράλαμπος Κυριάκου, επίσης, κάτοικος του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, σε δηλώσεις του εξέφρασε την πικρία του αφού -όπως είπε- οι συνομιλίες δεν απέφεραν καρπούς και η κατάσταση συνεχίζεται ως έχει.

Πηγή: KYΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network