MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Ξύπνησαν» για τα καλά τα φίδια στην Κύπρο… Τι κίνδυνος υπάρχει και πως να αντιδράσετε σε περίπτωση δαγκώματος (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Διανύουμε αισίως το δεύτερο μισό του Απριλίου και τα φίδια άρχισαν να κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους στον τόπο μας κυρίως τα βράδια, που είναι πιο δροσιά.

Advertisement

Αυτή την εποχή τα φίδια είναι πιο δραστήρια καθώς μετά την χειμέρια νάρκη ψάχνουν τροφή ενώ είναι η εποχή του ζευγαρώματος τους.

Τα οκτώ είδη φιδιών στην Κύπρο

Φίνα ή οχιά ή κοντονούρα (δηλητηριώδες, επικίνδυνο στον άνθρωπο)

Σαΐττα (δηλητηριώδες, ακίνδυνο στον άνθρωπο)

Ξυλόδροπης ή αγιόφιδο (δηλητηριώδες, ακίνδυνο στον άνθρωπο)

Θερκό ή μαύρο φίδι

Κυπριακό φίδι (μόνο στην Κύπρο υπάρχει)

Δρόπης ή πατσάλα

Νερόφιδι (Υπάρχει στο Παραλίμνι και στους πρόποδες  του Τρόοδος )

Ανήλιος (είναι σχεδόν τυφλό και ζει μέσα στο χώμα)

Δάγκωμα φίνας: Τα συμπτώματα και πώς να αντιδράσετε

Το μοναδικό επικίνδυνο φίδι για τον άνθρωπο στην Κύπρο είναι η φίνα ή οχιά. Έχει το χρώμα της άμμου, χοντρό σώμα με σφηνοειδές κεφάλι και κοντή ουρά, καθώς και νωχελικό συνήθως τρόπο κίνησης.

Μιλώντας στη Cyprus Times ο Βασικός Λειτουργός του Τμήματος Δασών Χάρης Νικολάου καθησύχασε κι ανέφερε ότι σε περίπτωση δαγκώματος, ο παθών, εφόσον δεν έχει βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, έχει αρκετή ώρα στη διάθεση του για να μεταβεί στο Νοσοκομείο και να τύχει της δέουσας αγωγής.

«Σαφώς και παίζει ρόλο το μέγεθος του φιδιού, η ποσότητα δηλητηρίου που υπήρχε στο δάγκωμα καθώς και το σημείο του σώματος στο οποίο επήλθε», υπογράμμισε ο κ. Νικολάου και συμπλήρωσε πως «αυτό που έχουμε να κάνουμε σε τέτοια περίπτωση είναι να μην πανικοβληθούμε, και να μεταβούμε στο Νοσοκομείο με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις. Σε καμιά περίπτωση δεν κόβουμε την πληγή και δεν προσπαθούμε να ρουφήξουμε το δηλητήριο».

Πώς να ξεχωρίσεις το δάγκωμα φίνας από άλλων φιδιών

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορούμε να ξεχωρίσουμε το δάγκωμα φίνας από το δάγκωμα άλλων ακίνδυνων στον άνθρωπο φιδιών, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι στο δάγκωμα της φίνας, σε πολύ λίγο χρόνο ο πόνος είναι έντονος, το εν λόγω σημείο φουσκώνει και μελανιάζει. Επιπλέον στο σημείο θα φαίνονται σημάδια από δύο ή και ένα δόντι καθώς τα υπόλοιπα φίδια στην Κύπρο έχουν περισσότερα.

Φίδια και αυλές σπιτιών

Ο κύριος λόγος που εντοπίζονται φίδια σε αυλές σπιτιών είναι στο ότι ακολουθούν την τροφή τους (τρωκτικά, σαύρες) οι οποίες ψάχνουν για νερό και φωλιάζουν σε σορούς από ξύλα, χόρτα και σκουπίδια που πιθανόν να είναι μαζεμένα σε υπαίθριους χώρους.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι στη θέα ενός μικρού φιδιού δεν πρέπει να υπάρχει πανικός καθώς επουδενί δεν σημαίνει ότι υπάρχει κοντά ένα μεγαλύτερο καθώς από την γέννησή τους κι έπειτα τα φίδια είναι ανεξάρτητα.

Τα φίδια, σημείωσε ο κ. Νικολάου, φοβούνται τον άνθρωπο πολύ περισσότερο απ’ όσο ο άνθρωπος αυτά. «Κανένα φίδι δεν θα επιτεθεί στον άνθρωπο, εάν προκληθεί όμως θα αμυνθεί με το δάγκωμα. Εάν συναντήσουμε φίδι στη φύση σε καμιά περίπτωση δεν θα μας πλησιάσει, ωστόσο το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε διαδρομή και να το αποφύγουμε.»

Τέλος ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «τα φίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην φύση, γι’ αυτό υποχρέωση όλων μας είναι να τα προστατεύσουμε».

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε πως όλα τα φίδια απαγορεύεται να τα σκοτώνουμε σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Κάποιοι τα σκοτώνουν και βάζουν φωτογραφίες ακόμα και στο facebook κάτι που είναι παράνομο. Υπάρχει σχετική νομοθεσία η  οποία είναι καιρός να εφαρμοστεί και να τηρείται».

Επιμέλεια: Γιώργος Βήχας

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network