MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Βροχή» τα προβλήματα στα Δημόσια Νοσοκομεία

Advertisement

Sponsored by exness

Αδυναμίες και λειτουργικά προβλήματα, τα οποία αφορούν κυρίως στη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή του μηχανογραφημένου συστήματος, εξακολουθούν να παρατηρούνται στο μεγάλο χρόνο αναμονής των ασθενών για ορισμένες εξετάσεις, στην παρακολούθηση και την είσπραξη των καθυστερημένων νοσηλίων, στον έλεγχο του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, στη στοιχειοθέτηση της υπερωριακής αποζημίωσης, καθώς επίσης στη διαχείριση αναλωσίμων.

Advertisement

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το 2014, η Υπηρεσία επανειλημμένα επισημαίνει στις Ετήσιες Εκθέσεις της, την ύπαρξη των εν λόγω προβλημάτων και υποδεικνύει την ανάγκη, για άμεση αντιμετώπισή τους, αφού επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς επίσης την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προσφέρεται στους πολίτες και οδηγούν σε αυξημένο κόστος.

Ενόψει των δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών και με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι η ανάγκη για άμεση επίλυσή τους κρίνεται πλέον πιο επιτακτική, παρά ποτέ, ενώ σημειώνει πως η λειτουργική και οργανωτική αναβάθμιση των νοσοκομείων, διαλαμβάνεται ως σύσταση στο Μνημόνιο Συναντίληψης το οποίο υπογράφηκε τον Απρίλιο 2013, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο του Σεπτεμβρίου 2014, θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο 2015, με σκοπό την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, των πιο πάνω προβλημάτων.

Όπως σημειώνεται στην Έκθεση, ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην απάντησή του ανέφερε ότι τα λειτουργικά προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα εκλείψουν ή θα μετριαστούν με την αυτονόμηση/αναδιοργάνωσή τους όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης.

Αναφορικά με τα καθυστερημένα έσοδα

Σε ό,τι αφορά τα καθυστερημένα έσοδα των νοσοκομείων, σύμφωνα με τις καταστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου, που υποβλήθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ανήλθαν σε €25.039.457 στις 31.12.2014 σε σύγκριση με €21.785.497 στις 31.12.2013.
Εξάλλου, ποσό ύψους €4.269.507 (17,1%) αφορά σε καθυστερημένα έσοδα του 2014 και ποσό ύψους €20.769.950 (82,9%) αφορά σε καθυστερημένα έσοδα προηγούμενων ετών.

Τα καθυστερημένα έσοδα, σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής, αφορούν κυρίως σε νοσήλια εσωτερικών ασθενών των νοσοκομείων, ο οποίος υποδεικνύει πως θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών έγκαιρα, προτού να δίδεται εξιτήριο στους ασθενείς.

Επίσης, υποδεικνύει ότι δεν λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, για είσπραξη των καθυστερημένων οφειλών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος, μεγάλο μέρος των οφειλομένων να μην καταστεί δυνατό να εισπραχθούν.

Επιπρόσθετα, σημειώνει πως αν δεν καταχωρηθούν έγκαιρα αγωγές, υπάρχει ο κίνδυνος να παραγραφεί το δικαίωμα για διεκδίκηση των οφειλών βάσει του περί Παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων Νόμου.

Ο Γενικός Ελεγκτής συστήνει στις Ιατρικές Υπηρεσίες να προβούν στην έκδοση οδηγιών προς τα νοσοκομεία, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνουν έγκαιρα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για είσπραξη των οφειλόμενων νοσηλίων, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικά.

Υποδεικνύει, τέλος, ότι για το σκοπό αυτό θα πρέπει να τεθούν στόχοι και χρονοδιαγράμματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network