MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Βροχές μέχρι και την Τρίτη. Ο ένατος πιο βροχερός χειμώνας από το 1901

Advertisement

Sponsored by exness

Τι προβλέπει η μεσοπρόθεσμη πρόγνωση καιρού – Βαρομετρικό υψηλό στην Ευρώπη οδηγεί ψυχρές αέριες μάζες στην ανατολική Μεσόγειο

Advertisement

Βροχές μέχρι τουλάχιστον και την ερχόμενη Τρίτη προβλέπει η μεσοπρόθεσμη πρόγνωση καιρού σύμφωνα με την οποία το βαρομετρικό υψηλό στην Ευρώπη οδηγεί ψυχρές αέριες μάζες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ανακοίνωση του ΓΤΠ αναφέρει ότι σύμφωνα με με την οδηγία 201808-u18 του Climate Watch Advisory Group, το ψυχρό κύμα που επηρεάζει την περιοχή της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Ευρώπης υποχωρεί ενώ στην περιοχή εγκαθίσταται βαρομετρικό ψηλό το οποίο οδηγεί ψυχρές αέριες μάζες στην θερμή ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό, προστίθεται, έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση της ζώνης αυξημένης βροχόπτωσης των τελευταίων 15 ημερών ακόμα πιο νότια επηρεάζοντας και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, με βεβαιότητα πέραν του 90% ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος θα επηρεαστεί από βροχοπτώσεις με συνολικό ποσό υετού υψηλότερο του κανονικού για όλη την εβδομάδα.

Περιγραφή συνοπτικού καιρού για την περίοδο πρόγνωσης:

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ανώτερη ατμόσφαιρα δίνονται στο χάρτη ισοβαρικής επιφάνειας 300 hPa για τις 13/2/2019 όπου φαίνεται η σφήνα έξαρσης από τον Ατλαντικό στην κεντρική Ευρώπη, ο αυλώνας στην ανατολική Ευρώπη που εκτείνεται μέχρι τη βόρειο Αφρική και ο Σιβηρικός αντικυκλώνας. Η κατανομή τους στο χώρο δίνει μία μεσημβρινή κυκλοφορία στην ανώτερη ατμόσφαιρα η οποία δημιουργεί και τροφοδοτεί υφέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως φαίνεται στο χάρτη επιφάνειας για τις 13/2/2019 (ώρα 08 τοπική).

Ο ένατος πιο βροχερός χειμώνας από το 1901

Όσον αφορά την βροχή, η ποσότητα από την 1/10/2018 μέχρι και σήμερα κατατάσσεται ένατη ιστορικά από το 1901 μέχρι και σήμερα για τους πρώτους 5 μήνες του έκαστου έτους. Με δεδομένο ότι ο φετινός Φλεβάρης δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί (μετρήσεις μέχρι 11/2/2019) και το γεγονός ότι αναμένονται μεγάλες ποσότητες βροχής μέχρι το τέλος του μήνα, η κατάταξη θα βελτιωθεί σημαντικά υπέρ του έτους 2019.

Η συνολική βροχόπτωση του έτους 2019 μέχρι στιγμής κρίνεται εξαιρετική συγκρινόμενη με την ολική βροχόπτωση των άλλων ετών. Έχει ήδη καλυφθεί η κανονική τιμή του έτους ενώ βρίσκεται στην 50 θέση της κατάταξης.

Το δελτίο καιρού

Σήµερα, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος, µε βροχές, κατά τόπους έντονες ή παρατεταµένες κυρίως το πρωί και από αργά το απόγευµα κι έπειτα, µεµονωµένες καταιγίδες και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά. Σε καταιγίδες δυνατό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νότιοι ως νοτιοδυτικοί και το πρωί στα δυτικά και βόρεια βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, αρχικά ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 Μποφόρ για να καταστούν σταδιακά µέχρι το µεσηµέρι µέτριοι και τοπικά µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι το πρωί λίγο ταραγµένη για να καταστεί αργότερα λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη και στα δυτικά ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθµούς στο εσωτερικό, στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 14 στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 3 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά δυνατό να σχηµατιστεί παγετός.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για έντονες βροχοπτώσεις που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή.

Απόψε, ο καιρός θα παραµείνει κυρίως συννεφιασµένος, µε βροχές, µεµονωµένες καταιγίδες και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά. Σε καταιγίδα δυνατό να πέσει χαλάζι, ενώ οι βροχές αναµένεται να είναι κατά τόπους έντονες ή παρατεταµένες. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 Μποφόρ και αργότερα τοπικά, κυρίως στα νότια και ανατολικά, ισχυροί, 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 στα παράλια και γύρω στο µηδέν στα ψηλότερα ορεινά, όπου αναµένεται να σχηµατιστεί παγετός.

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα συννεφιασµένος και αναµένονται τοπικές βροχές, µεµονωµένες καταιγίδες και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά.

Η θερµοκρασία δεν αναµένεται να σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή την Παρασκευή και το Σάββατο και θα κυµανθεί λίγο πιο κάτω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές, ενώ την Κυριακή, στο εσωτερικό, αναµένεται µικρή άνοδος για να πλησιάσει τις µέσες κλιµατολογικές τιµές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network