MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Βρετανικός τύπος: Στα πρόθυρα συμφωνίας για το κυπριακό

Advertisement

Sponsored by exness

Όλες οι συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις συνομιλίες για το Κυπριακό «έχουν παραγάγει πρόοδο», δηλώνει στην Independent ο Ιωάννης Κασουλίδης – «Δεν έχω δει ποτέ στο παρελθόν διαπραγματεύσεις να προχωρούν κατά τέτοιον τρόπο», προσθέτει ο Υπουργός Εξωτερικών

Advertisement

Οι δηλώσεις του κ. Κασουλίδη περιλαμβάνονται σε εκτενές δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας για τις συνομιλίες, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, με τίτλο «Κυπριακή σύνοδος: Μετά από δεκαετίες διαίρεσης, είναι τώρα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στα πρόθυρα συμφωνίας;».

Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει το 62% της νίκης του Μουσταφά Ακιντζί στις λεγόμενες εκλογές ως μήνυμα από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους Ελληνοκύπριους «για τα συμφέροντα της Κύπρου σε ένα πνεύμα ‘κυπριοσύνης’, αντί να εξαρτώνται από άλλους».

Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης επισημαίνει ότι η λύση δεν μπορεί να προβλέπει στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο: «Για ποια λύση μιλάμε όταν χρειαζόμαστε Τούρκους στρατιώτες σε οποιονδήποτε αριθμό – ή Έλληνες στρατιώτες – σε αυτό το νησί;». Αντίθετα, συνεχίζει ο Υπουργός, οι δύο πλευρές πρέπει να επιλέξουν ένα «εντελώς ανεξάρτητο» κράτος, «με όλους τους Κύπριους να εργάζονται για τα συμφέροντα της Κύπρου».

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει, επίσης, ότι ως το ανατολικότερο μέλος της ΕΕ η Κύπρος χρειάζεται μία «εντελώς ανεξάρτητη» εξωτερική πολιτική. «Δε νομίζω ότι ούτε οι καλύτεροι σύμμαχοι της Τουρκίας θέλουν να δουν μία εξωτερική πολιτική της Κύπρου παρόμοια με εκείνη που πήρε δύο χρόνια για τη βάση του Ιντσιρλίκ να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Isis», αναφέρει ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Η Τουρκία επιδιώκει να «υπαγορεύσει» θέσεις

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν τη διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και ότι ένα ανοιχτό ζήτημα παραμένει η διαχείριση των Τούρκων εποίκων, τους οποίους «απεχθάνονται» όλο και πιο πολύ οι Τουρκοκύπριοι. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα σημαντική είναι για τους Τουρκοκύπριους η πολιτική ισότητα, αναφέρεται.

Το κλειδί για μια συμφωνία κατά την Independent θα μπορούσε να είναι η Τουρκία. Ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι δεν έχει μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν ότι η Τουρκία επιδιώκει να «υπαγορεύσει» θέσεις στους Τουρκοκύπριους και παραπέμπει στις δημόσιες ενθαρρύνσεις των διαπραγματεύσεων από την Άγκυρα.

Αλλά τα κρίσιμα για την Τουρκία θέματα της συμφωνίας στον νέο εδαφικό χάρτη και των εγγυήσεων ασφαλείας δεν έχουν ολοκληρωθεί, λέει ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών και η Τουρκία δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της. «Δεν συζητάμε αυτά τα δύο θέματα ακόμα. Λένε ότι ενδιαφέρονται για μια λύση… Τώρα είναι η ώρα που τα λόγια πρέπει να συνοδευθούν από πράξεις», δηλώνει ο κ. Κασουλίδης.

Έχοντας πει όλα αυτά, συμπληρώνει η εφημερίδα, η Τουρκία φέρεται να έχει κατ’ ιδίαν δώσει να γίνει κατανοητό ότι δε θα επέμενε στις εγγυήσεις ασφαλείας αν της το ζητούσαν οι Τουρκοκύπριοι.

Ποιά τα οικονομικά οφέλη από τη λύση

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας ο Ιωάννης Κασουλίδης λέει: «Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός επενδυτή. Βλέπετε τη δυνατότητα από μια περίοδο ευκαιρίας μετά την επανένωση». Στέκεται στα οφέλη για τον τουρισμό, μεταξύ άλλων και από την επιστροφή των Βαρωσίων. Γίνεται επίσης αναφορά στη δυνατότητα διεξαγωγής εμπορίου με την Τουρκία, περιλαμβανομένης συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου.

«Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα για την κοινή γνώμη», παρατηρεί ο κ. Κασουλίδης, αλλά «οι συνθήκες είναι καλύτερες» σε σχέση με την περίοδο του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν, καθώς αυτή τη φορά η λύση θα έχει προέλθει το ίδιο το νησί. «Αυτή τη φορά τίποτα δεν θα παρουσιαστεί στον λαό αν δεν έχει συμφωνηθεί από τους δύο ηγέτες», προσθέτει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Όσο για τυχόν διορίες, ο Ιωάννης Κασουλίδης παρατηρεί ότι δε χρειάζονται διότι υπάρχει αμοιβαία συμφωνία πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο – δεν υπάρχει κανένα παράπονο εκατέρωθεν για κωλυσιεργία».

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών λέει ότι βλέπει μία κατάληξη στις διαπραγματεύσεις εντός μηνών: «Όταν με ρωτούν τι εννοώ με αυτό, λέω ότι θα μπορούσε να είναι 15 μήνες – αλλά μιλάμε για μήνες, όχι χρόνια».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network