MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΒΙΝΤΕΟ: Θυελλώδεις άνεμοι, βροχές και χαλάζι σε πολλές περιοχές… Νύχτα ακραίων φαινομένων

Advertisement

Sponsored by exness

Επαληθεύονται όπως φαίνεται οι προβλέψεις ότι από αργά το βράδυ ο καιρός επρόκειτο να… αγριέψει περισσότερο!

Θυελλώδεις άνεμοι έχουν «χτυπήσει» σε διάφορες περιοχές του νησιού, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύονται από βροχοπτώσεις ακόμα και χαλαζόπτωση.

Advertisement

Οι άνεμοι πνέουν νότιοι ως νοτιοδυτικοί, πολύ ισχυροί μέχρι σφοδροί 6 με 7 μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα, μέχρι θυελλώδεις 8 μποφόρ, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θάλασσα είναι πολύ κυματώδης μέχρι τρικυμιώδης.

Με το ξεκίνησαν και πάλι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε σελίδα Καιρόφιλοι Κύπρου, γέμισε ξανά με βίντεο και φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Κύπρου. Πιο κάτω καταγράφονται εικόνες από Τραχώνι, Ασκά, κέντρο Λεμεσού, Απαισιά και όχι μόνο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Χαλαζόπτωση και πυκνή ομίχλη παρατηρείτο στην ευρύτερη ορεινή περιοχή Αγρού, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το οδικό δίκτυο, αφού η δρόμοι είναι ολισθηροί και η ορατότητα για όσους διακινούνται στους δρόμους να είναι περιορισμένη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε γύρω στις 10 και 30 η Αστυνομία, καλώντας τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί.

Σε διάφορες περιοχές σημειώνονται κατολισθήσεις σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας.

Η Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της μέρας ανταποκρίθηκε σε 18 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως μετακίνηση αντικειμένων λόγω των σφοδρών ανέμων, ενώ μέλη της Υπηρεσίας διέσωσαν οδηγό ο οποίος προσπάθησε να διέλθει από ποταμό με ορμητικό νερό στην Επαρχία Πάφου παρά το χωριό Μηλιού.

Αναλυτικά οι προβλέψεις

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ στα ψηλότερα ορεινά κατά διαστήματα θα χιονίζει. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ως νοτιοδυτικοί, πολύ ισχυροί μέχρι σφοδροί 6 με 7 μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα, μέχρι θυελλώδεις 8 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι πολύ κυματώδης μέχρι τρικυμιώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 3 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά θα επικρατεί παγετός.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα νότια και τα ανατολικά. Στα ψηλότερα ορεινά κατά διαστήματα θα χιονίζει. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ως νοτιοδυτικοί, ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα, μέχρι σφοδροί 7 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι πολύ κυματώδης αλλά στα δυτικά και νότια θα είναι μέχρι τρικυμιώδης.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Λεμεσού για να μην έχουμε τα ίδια…

Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους της Λεμεσού, την Επαρχιακή Διοίκηση, το ΣΑΛΑ και με τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή ισχυρών ανέμων, προτρέπει τους δημότες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις άκρως απαραίτητες έως την λήξη του φαινομένου και να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου από τα ΜΜΕ.

Παράλληλα να προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση, λαμβάνοντας τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Σπίτια ή υποστατικά που βρίσκονται νότια της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ το βράδυ της Κυριακής 5.1.2020 να αποφύγουν να εναποθέσουν σκύβαλα ή ανακυκλώσιμα υλικά σε δημόσιους ή άλλους χώρους από τους οποίους είναι πιθανή η μετακίνηση τους κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.
  2. Να ελέγξουν όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών ανακοίνωσε πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τα οποία αναμένονται το επόμενο 24ωρο, θα λειτουργεί από τα μεσάνυκτα της Κυριακής, επιχειρησιακό κέντρο και θα έχει συνεχώς προσωπικό σε επιφυλακή για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το επιχειρησιακό κέντρο  θα στεγάζεται στην κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πολεμιδιών (οδός Πατριάρχου Φωτίου) και έχει τηλέφωνο επικοινωνίας στους ακόλουθους αριθμούς:  97838383 & 97839999.

Σε ετοιμότητα και η Λάρνακα

Σε επιφυλακή βρίσκονται ο Δήμος Λάρνακας, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων. Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, το ΣΑΛ και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες ενημερώνουν το κοινό ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Για το λόγο αυτό, βρίσκονται σε επιφυλακή συνεργεία και μηχανήματα τα οποία μπορούν να παρέμβουν σε περιπτώσεις όπου χρειαστεί και ειδικότερα στις περιοχές υψηλού κινδύνου».

Παράλληλα αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί σε ελέγχους και καθαρισμούς των συστημάτων αποχέτευσης των όμβριων υδάτων. Ο Δήμος Λάρνακας «προτρέπει επίσης τους δημότες όπως προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση».

Συγκεκριμένα το κοινό καλείται να ελέγξει όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή. Να μην αφήνονται διάσπαρτα οικοδομικά υλικά ή άχρηστα αντικείμενα στα πεζοδρόμια ή ανοιχτούς χώρους ή ποταμούς τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

Ακόμα το κοινό καλείται όπως μην καλύπτονται τα φρεάτια αποχέτευσης με πέτρες, κιβώτια, skip ή μηχανήματα και να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα στις περιοχές η οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρα στο παρελθόν. Επίσης συστήνεται όπως όλοι οι ιδιοκτήτες υπογείων να προμηθευτούν με αντλίες νερού και να ελεγχθούν και συντηρηθούν οι υφιστάμενες αντλίες νερού στα υπόγεια υποστατικά. Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που συστήνονται στο κοινό από τον Δήμο Λάρνακας είναι και η ασφάλιση όλων των ιδιωτικών περιουσιών και των οχημάτων έναντι κινδύνου πλημμυρών, ο κόσμος να μην διέρχεται σε χείμαρρους ή ορμητικά νερά, πεζή ή με αυτοκίνητο και να παραμένει μακριά από τις περιοχές ή τους δρόμους με λιμνάζοντα νερά.

Πολύ συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου δίδει στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενόψει της έλευσης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

· Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τον αριθμό τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης 112 εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τον χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
· Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
· Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
· Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
· Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Ελέγξτε την κατοικία σας:
· Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα.
· Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.
· Βεβαιωθείτε ότι οι υδραντλίες που διαθέτει η οικία σας σε υπόγειους ή ημιυπόγειους χώρους λειτουργούν κανονικά και είναι ικανές να αφαιρούν αρκετή ποσότητα όμβριων υδάτων σε περίπτωση που πλημμυρίσουν.
· Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανοίγματα στην περίφραξη της οικίας σας ειδικά στις περιπτώσεις γειτνίασης με ανοικτούς χώρους που βρίσκονται κάτω από το ύψος δρόμων.

Έντονα καιρικά φαινόμενα:
· Πρόχειρα υποστατικά στέγαστρα με τσίνγκους , παραπήγματα πρέπει να στερεώνονται καλά.
· Στερεώνονται καλά οι κύλινδροι υγραερίου , ντεπόζιτα πετρελαίου οικιακής ή άλλης χρήσης.
· Πρόχειρα εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες να στερεώνονται καλά.
· Πρόχειρες κατασκευές σε οροφές ή υλικά σε οροφές να απομακρύνονται.
· Αστερέωτες διαφημιστικές πινακίδες να σφαλίζονται και να στερεώνονται καλά.
· Σκαλωσιές σε οικοδομές επίσης να στερεώνονται καλά.

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
· Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Αν υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, χρησιμοποιήστε ραδιόφωνο μπαταρίας.
· Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
· Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
· Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
· Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
· Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους του σπιτιού και όχι στην εσωτερική περίμετρο που πιθανότατα να επηρεαστείτε από σπάσιμο γυάλινων προθηκών.
· Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε στον Αριθμό 112.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε:
· Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
· Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
· Σφραγίστε όλα τα σημεία από τα οποία μπορεί να περάσει το νερό.
· Κλείστε τις παροχές ηλεκτρισμού, νερού και υγραερίου.
· Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων
· Προτιμήστε τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
· Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
· Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Αστυνομίας και τις υποδείξεις των τοπικών Αρχών.
· Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
· Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
· Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζοί.
· Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

Κατά τη διάρκεια καταιγίδας

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
· Ακινητοποιείστε το έγκαιρα στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
· Μην επιχειρήσετε να περάσετε πάνω από γέφυρα γιατί μπορεί να έχει υποστεί ζημιά από την πίεση του νερού.
· Μην συνεχίσετε να κινείστε με το όχημα σας γιατί ενδέχεται να εγκλωβιστείτε και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή σας. Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
· Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικό εξοπλισμό στο εσωτερικό του οχήματος .
· Αποφύγετε να κινήστε σε περιοχές που είναι καλυμμένες από νερό και δεν διακρίνονται τα όρια του δρόμου. Κινδυνεύετε να βρεθείτε εκτός δρόμου και να βουλιάξετε μέσα σε τάφρο.
· Αποφεύγετε να σταθμεύετε κάτω από μεγάλου όγκου δέντρα , κάτω από δέντρα με επιφανειακό ρίζωμα όπως τα κυπαρίσσια ή κάτω από πυλώνες και ηλεκτρικά καλώδια

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
· Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
· Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
· Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
· Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
· Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες
· Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
· Μην καταφεύγετε σε κουφάλες χωρίς βάθος στο ύπαιθρο
· Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
· Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Ενέργειες κατά τη διάρκεια της εμφάνισης πλημμύρας

  • Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.
    · Μη διασχίζετε χείμαρρους πεζοί ή με το αυτοκίνητο σας.
    · Εγκαταλείψτε με προσοχή και ασφάλεια το αυτοκίνητό σας αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει αξιολογώντας πρώτα τους κινδύνους.
    · Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
    · Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Ενέργειες σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

  • Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν ξανά στις επόμενες ώρες.
    · Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
    · Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασπορροές κλπ.
    · Μην κινήστε άσκοπα για να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
    · Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
    · Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πιθανή πτώση βράχων ή οποιοδήποτε άλλων αντικειμένων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει:
· Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
· Αποφύγετε νερά που ρέουν.
· Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
· Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network