MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΒΙΝΤΕΟ: Η Λεμεσός κινείται στους ρυθμούς των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων

Advertisement

Sponsored by exness

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι εργασίες για να αποκτήσει η Λεμεσός αντιπλημμυρική προστασία – Δυο τα μεγάλα έργα στην ευρύτερη αστική περιοχή, που βρίσκονται σε στάδιο εργασιών και έπονται ακόμη δυο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα – Στα 2 έργα που εκτελούνται την περίοδο αυτή «θωρακίζονται» το Ιστορικό κέντρο της πόλης, η περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου, η οδός Ανεξαρτησίας, η περιοχή του Τσιρείου, οι γειτονιές κοντά στο Πανεπιστήμιο Frederick, η βόρεια και Νότια Εκάλη, τα Κάτω Πολεμίδια, η Γερμασόγεια, η Μέσα Γειτονιά και ο Άγιος Αθανάσιος.

Του Λουκά Σπαθάρη

Θωρακισμένη από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που «έπνιγαν» περιοχές και περιουσίες πολιτών άρχισε ήδη να είναι η Λεμεσός.

Advertisement

Τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο έφεραν ήδη επιθυμητά αποτελέσματα, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε πριν από λίγες μέρες δεν μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια ούτε γίναμε μάρτυρες υποστατικών πλημμυρισμένων.

Το πρόβλημα φυσικά δεν επιλύθηκε ακόμη στον επιθυμητό βαθμό ωστόσο τα δύο έργα που μετέτρεψαν τους δρόμους της Λεμεσού σε «εργοτάξια» έφεραν ανακούφιση σε καταστηματάρχες και επιχειρηματίες στο κέντρο της πόλης αλλά και σε κατοίκους της μείζονος Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του στην κάμερα της Cyprus Times, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ Γιάννης Τσουλόφτας ανέφερε ότι «το Συμβούλιο έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία».

Αυτή την στιγμή εκτελούνται στην ευρύτερη αστική περιοχή της Λεμεσού δύο μεγάλα έργα.

Πρώτο το Αντιπλημμυρικό έργο του κέντρου της Λεμεσού, συνολικής αξίας γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ που στοχεύει να προστατεύσει το ιστορικό κέντρο της πόλης όπως την οδό Ανεξαρτησίας και  την περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου.

Το ΣΑΛΑ επιτάχυνε το μέρος τού Έργου μεταξύ της οδού Ειρήνης και του Ποταμού Γαρίλλη, έτσι ώστε να δοθεί μια μερική προστασία στην περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου πριν τα φετινά πρωτοβρόχια. Είναι γι’ αυτό το λόγο που παρά τις εντονότατες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατέκλυσαν την πόλη, για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία της πόλης δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στην περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου.

Το δεύτερο μεγάλο έργο είναι αυτό της Μείζονος Λεμεσού, ένα έργο που εκτείνεται στους 5 Δήμος που είναι στα γεωγραφικά όρια του ΣΑΛΑ. Στοχεύει να προστατεύσει περιοχές που παραδοσιακά έπλητταν οι πλημμύρες όπως γειτονίες του Τσιρείου, την Βόρεια και Νότια Εκάλη και περιοχές – γειτονιές στα Κάτω Πολεμίδια, στη Γερμασόγεια, στη Μέσα γειτονιά και στο Άγιο Αθανάσιο. Είναι αξίας 16 εκατομμυρίων Ευρώ με συνολικό μήκος αγωγών 21 χιλιόμετρα. Ήδη έχει λειτουργήσει το δίκτυο στις περιοχές της Βόρειας και της Νότιας Εκάλης και στην περιοχή του Πανεπιστημίου Φρέντερικ, όπου επίσης για πρώτη φορά δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα.

Στο πρώτο έργο του κέντρου της Λεμεσού έχει ολοκληρωθεί το 1/3 των κατασκευαστικών εργασιών ενώ στο δεύτερο της μείζονος Λεμεσού οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε ποσοστό 55%.

Και τα δύο αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023, δημιουργώντας έτσι μια ισχυρή αντιπλημμυρική προστασία στην ευρύτερη αστική περιοχή της Λεμεσού.

Πέραν των δύο αυτών έργων που βρίσκονται στο κατασκευαστικό στάδιο, το ΣΑΛΑ προγραμματίζει ακόμα δύο μεγάλα έργα: την εκτροπή ολόκληρου του ποταμού της Αγίας Φύλας στον Ποταμό Γαρύλλη, κατά μήκος της Λεωφόρου Ευαγόρα Λανίτη, εκτιμώμενης αξίας οκτώ εκατομμυρίων Ευρώ και τη δημιουργία μιας Λίμνης Κατακράτησης στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, εκτιμώμενης αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων Ευρώ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network