MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Βασική επιδίωξη μας η λύση» είπε η ΠτΒ στο δείπνο για 70 χρόνια δράσης του ΕΒΕΑ

Advertisement

Sponsored by exness

Βασική επιδίωξη μας η λύση, είπε η ΠτΒ στο δείπνο για 70 χρόνια δράσης του ΕΒΕΑ

Βασική επιδίωξη και πρώτιστο μέλημα μας είναι η επίλυση του Κυπριακού και η επιστροφή στα κατεχόμενα με την ανατροπή παράλληλα των τετελεσμένων που καθημερινά μεθοδεύει και επιχειρεί η Άγκυρα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας ότι τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δυναμική που θα δώσει στην οικονομία ευρύτερα η λύση.

Advertisement

Σε χαιρετισμό της σε επίσημο δείπνο για τα εβδομήντα χρόνια δράσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ) που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας το βράδυ της Πέμπτης, η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ευχή «σύντονα να πάμε πίσω στη οδό Γλάδστωνος (όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Επιμελητηρίου) μετά που θα καταφέρουμε να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Όπως είπε η Πρόεδρος της Βουλής «η Κύπρος παρά το μικρό της μέγεθος, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, φιλοδοξεί και έχει τη δυνατότητα, αναβαθμίζοντας τον ανταγωνιστικό της ρόλο με υψηλής ποιότητας έργα και υποδομές, ενισχύοντας την αξιοπιστία της, να καταστεί ανθεκτικός διεθνής επιχειρηματικός κόμβος στον τομέα των υπηρεσιών, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της εκπαίδευσης, της ενέργειας, προσελκύοντας αξιόλογες μεγάλης κλίμακας επενδύσεις».

Αφού ανέφερε πως «αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Αμμοχώστου» η Αννίτα Δημητρίου σημείωσε ότι «ως Βουλή των Αντιπροσώπων σας διαβεβαιώ ότι βρισκόμαστε πάντα σε ετοιμότητα για να σας ακούσουμε, να εντοπίσουμε μαζί κενά και αδυναμίες και να προχωρήσουμε μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις σε διαρθρωτικές αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις».

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα πως «η παροχή κινήτρων και η ανάπτυξη των κατάλληλων ποιοτικών υποδομών, μέσα από ένα ορθό και ισορροπημένο πλάνο βιωσιμότητας και αειφορίας, αξιοποιώντας παράλληλα στο μέγιστο το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα συμβάλει στον απεγκλωβισμό της περιοχής από την εποχικότητα και θα διευρύνει τις προοπτικές για προσέλκυση ξένων στρατηγικών επενδύσεων, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή».

Ωστόσο, σημείωσε, τίποτε «δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δυναμική που θα δώσει στην οικονομία ευρύτερα, η επίλυση του εθνικού μας ζητήματος και η πολυπόθητη επιστροφή στις κατεχόμενες μας πόλεις και χωριά. Αυτή παραμένει πρώτα και πάνω απ’ όλα, η βασική επιδίωξη και το πρώτιστο μας μέλημα, με την ανατροπή παράλληλα των τετελεσμένων που καθημερινά μεθοδεύει και επιχειρεί η Άγκυρα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Δυστυχώς, συνέχισε, «οι τελευταίες εξελίξεις με το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών αλλά και το ζήτημα ευρύτερα του περιουσιακού στη περιοχή της Αμμοχώστου μας ανησυχεί ιδιαίτερα» και αναφέρθηκε στην επιστολή -διάβημα που έστειλε η Βουλή των Αντιπροσώπων προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους ομολόγους της της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγγέλλοντας «την πάγια επιδίωξη για αλλαγή του στάτους κβο στην Αμμόχωστο και για υφαρπαγή των ελληνοκυπριακών περιουσιών, κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα ανέφερε «καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, ασκώντας άμεσα την επιρροή της προκειμένου η κατοχική δύναμη να αναστρέψει τις παράνομες ενέργειες της αλλά και να σταματήσει να ακολουθεί την πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών. Θέλουμε και εμείς την ίδια ανταπόκριση η οποία πολύ ορθά συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή στην Ουκρανία» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό που διαρκώς επισημαίνουμε και τονίζουμε αξιοποιώντας κάθε διεθνές βήμα, με κάθε ευκαιρία μέσα και από την κοινοβουλευτική διπλωματία, είναι πως η ανοχή και η επιλεκτική αντιμετώπιση, ενθαρρύνει την Άγκυρα να προχωρήσει στην υλοποίηση των επεκτατικών της σχεδιασμών».

Όπως είπε η κ. Δημητρίου «δεν θα πάψουμε ποτέ και στιγμή να αγωνιζόμαστε όχι μόνο για το Βαρώσι αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο μας» και διαβεβαίωσε ότι «το βλέμμα μας και η σκέψη μας παραμένουν καρφωμένα βαθιά εκεί στη χρυσή αμμουδιά της Αμμοχώστου. Μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι να μπορούμε να γιορτάζουμε στην αγαπημένη μας πόλη, την πόλη που νοσταλγούμε».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι «σε μια εποχή που η κυπριακή επιχείρηση καλείται να εκσυγχρονιστεί, για να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική, η συμβολή του ΕΒΕ Αμμοχώστου, με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προς όφελος των μελών του, αλλά και γενικότερα της επαρχίας σας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Εξίσου κρίσιμη θεωρούμε και τη συνεχή επικοινωνία του κράτους με τις επιχειρήσεις της Αμμοχώστου, για να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου της επαρχίας σας και να προωθούμε στοχευμένα μέτρα και λύσεις».

Βασικός στόχος του Υπουργείου Ενέργειας, είπε ο κ. Παπαναστασίου είναι «πάντα σε συνεργασία με τα μέλη της επιχειρηματικής μας κοινότητας, η δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, βασιζόμενου κυρίως στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας υλοποιούμε προγράμματα που, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ενισχύουν τις κυπριακές επιχειρήσεις, αξιολογώντας τις βασικές παραμέτρους που συνθέτουν το σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον και στοχεύοντας στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής καινοτομίας, στην ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα, στη ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας».

Σημείωσε ακόμα ότι «για τη περίοδο 2021-2027 το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει κονδύλια που ανέρχονται συνολικά στα 500 περίπου εκατομμύρια ευρώ, για εφαρμογή διαφόρων Σχεδίων Χορηγιών» μεταξύ των οποίων ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στις «προσπάθειες που κάνουμε ως Κυβέρνηση, για επαναπροσδιορισμό της ενεργειακής μας στρατηγικής, θέτοντας πλέον στο επίκεντρο τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» και σημείωσε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να στηριχθεί έμπρακτα το εμπόριο και η βιομηχανία μας, αφού μειώνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, στηρίζουμε ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας και, κατά συνέπεια, τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Για να έχουμε το μεγαλύτερο όφελος από αυτή την προσπάθεια, συνέχισε «στόχος μας είναι η έλευση, μέσω αγωγού, φυσικού αερίου χαμηλού κόστους από την Ανατολική Μεσόγειο. Το αέριο αυτό θα χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή και πιθανόν για υγροποίηση και εξαγωγή».

Παράλληλα συνέχισε «το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον εμποροβιομηχανικό κόσμο, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για στήριξη και ενθάρρυνση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεών μας, τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές και, γενικότερα, για την αύξηση των εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών» σημειώνοντας ότι «σημαντική ώθηση στις προσπάθειες για ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων αναμένεται, επίσης, να δώσει και η ολοκλήρωση της θέσπισης της Εθνικής Οπτικής Ταυτότητας των Κυπριακών Προϊόντων (Products of Cyprus Branding)».

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές αποστολές σε χώρες του εξωτερικού με στόχο την προβολή της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού Κέντρου και αποκάλυψε ότι «για το 2023 προγραμματίζονται επιχειρηματικές αποστολές σε χώρες προτεραιότητας όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστρία, η Ινδία και άλλες» ενώ μεταξύ 20 και 23 Ιουνίου, θα ηγηθεί επιχειρηματικής αποστολής στο Καζακστάν.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός αναφέρθηκε και στη λειτουργία από το Υπουργείο Ενέργειας «του Export Helpdesk, μέσω του οποίου παρέχεται εξειδικευμένη βοήθεια σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να διεθνοποιήσουν τη δραστηριότητά τους» ενώ κάλεσε το ΕΒΕ Αμμοχώστου να συνεχίσει «με τον ίδιο ενθουσιασμό και αποτελεσματικότητα το έργο του, διαβεβαιώνοντάς ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας ειδικότερα, θα είμαστε συνεργάτες και αρωγοί στις προσπάθειές σας, με κάθε δυνατό τρόπο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου Αυγουστίνος Παπαθωμάς στον δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στα 70 χρόνια πορείας του Επιμελητηρίου, από τα οποία τα 48 στην προσφυγιά και είπε πως «η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχει προσφέρει τα μέγιστα στην χώρα μας τα τελευταία 49 χρόνια».

Πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό και δίκαιο η ελεύθερη επαρχία και η ζωή των κατοίκων της, να αναπτύσσονται ομοιόμορφα και με τους ίδιους ρυθμούς με τις άλλες επαρχίες. Επιβάλλεται το κράτος να δώσει κίνητρα για να δημιουργηθούν συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων στην επαρχία Αμμοχώστου, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να δοθούν κίνητρα, όπως πολεοδομικά, για την δημιουργία ειδικών ζωνών για την εγκατάσταση ξένων και ντόπιων επιχειρήσεων στην επαρχία μας, έτσι ώστε να μην στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό».

Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή αλλά δεν προχωρούν οι αναπτύξεις λόγω περιορισμών σε περιβαλλοντικά και άλλα θέματα. Πιστεύουμε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις από τους αρμόδιους έτσι ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις» είπε.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να κρατήσουμε ασβέστη τη μνήμη της Αμμοχώστου, να κρατήσουμε δεμένους τους Βαρωσιώτες που είναι διάσπαρτοι σε όλη την Κύπρο και ειδικότερα στους νεότερους. Φορείς όπως το Επιμελητήριο Αμμοχώστου αλλά και ο Δήμος Αμμοχώστου, ο Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου, η Ανόρθωση, η Νέα Σαλαμίνα, ο ΓΣΕ, έχουν τη δύναμη και την υποχρέωση να βοηθήσουν για να μείνει ζωντανή η ταυτότητα των Βαρωσιωτών» κατέληξε.

Στον δικό του χαιρετισμό, που προβλήθηκε μέσω βίντεο, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε ότι «ο εορτασμός της επετείου των 70 χρόνων δράσης και προσφοράς του ΕΒΕ Αμμοχώστου στα οικονομικά δρώμενα της Κύπρου, αντανακλά την πρώτη και πολύ επιτυχημένη οργανωμένη προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου της Αμμοχώστου, στην δημιουργία ενός οργανισμού, για την προάσπιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων και για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, τόσο της πόλης όσο και όλης της επαρχίας Αμμοχώστου, δυστυχώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου».

Ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στις «ιστορικές σχέσεις που έχουν τα δύο Επιμελητήρια για 50 και πλέον χρόνια και ευχήθηκε «τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας Αμμοχώστου με τα μέλη της, που ακόμα δραστηριοποιούνται διασκορπισμένα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, να γιορτάσουν σύντομα εντός της περίκλειστης πόλης, την επόμενη επέτειο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν πρώην Πρόεδροι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, προσφέρθηκαν δώρα στην Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Ενέργειας ενώ προβλήθηκε φιλμ της ιστορικής αναδρομής του Επιμελητηρίου.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Άμυνας και Δικαιοσύνης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Βουλευτές, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, ο στρατιωτικός Διοικητής Αμμοχώστου, οι τέως Υπουργοί Υγείας και Επικοινωνιών και Έργων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network